Moderaternas partiledare Ulf Kristersson talar på Folk och Försvar på Högfjällshotellet i Sälen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nytt bråk om försvarspengar på gång

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill att försvarsbudgeten höjs till 93 miljarder 2025. Det krävs, enligt M, för att genomföra försvarsberedningens förslag på ett stärkt försvar.

M-utspelet görs inför att förhandlingarna om nästa försvarsbeslut för 2021-2025 ska inledas om en månad.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) tycker att det är olämpligt att redan nu komma med förhandlingsbud. Han anser att försvarets ekonomi behöver analyseras mer.

– Jag deltar inte i något publikt auktionsförfarande, säger Hultqvist.

Försvarsberedningen, där alla partier ingår, lade i våras fram ett förslag på hur försvaret ska stärkas under perioden 2021-2025.

Kostnaden för det militära försvaret beräknades uppgå till 84 miljarder kronor från och med 2025. Beräknat på 2019 års kostnadsläge skulle det motsvara 1,5 procent av bruttonationalprodukten 2025.

Krävs mer?

Enligt M:s beräkningar krävs dock en försvarsbudget på 93 miljarder kronor 2025 får att nå målet om 1,5 procent av BNP.

– När Sverige behöver ett starkare försvar kan vi inte ännu en gång underfinansiera försvarsbeslutet. Det kommer vi inte att acceptera, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

TT: Har Sverige verkligen råd med ytterligare nio miljarder mer till försvaret?

– Nu pratar vi om en nivåhöjning fram till 2025 och det har Sverige råd med. Det är en livsviktig hemförsäkring för Sverige i en väldigt orolig omvärld, säger Ulf Kristersson.

Enligt honom är 93 miljarder nödvändigt för att kunna genomföra helheten i försvarsberedningens förslag.

Största höjningen

Regeringen, Centern och Liberalerna kom i augusti förra året överens om att höja nivån i försvarsbudgeten med 25 miljarder kronor från 2021 till 2025. Det innebär den största höjningen av förslagsanslagen på flera decennier.

TT: Är det rimligt att höja med ytterligare nio miljarder kronor?

– Det är ju regeringen som inte lever upp till försvarsberedningens egna förslag. De värdesäkrar inte sina anslag, säger Kristersson.

Det är oklart hur långt regeringens aviserade anslagshöjning når jämfört med M:s nya utspel på en försvarsbudget på 93 miljarder 2025.

Oklara siffror

Regeringens aviserade anslagshöjning på 25 miljarder till 2025 skulle enligt försvarsministern leda till en försvarsbudget på 85 miljarder i 2019 års kostnadsläge. Men en del av anslagshöjningar kommer att värdesäkras.

Riksdagen ska i höst fatta beslut om den försvarspolitiska inriktningen 2021-2025. Förhandlingarna om propositionen som riksdagen ska ta ställning till kompliceras ytterligare av att Försvarsmakten har gjort andra beräkningar på vad det kostar att genomföra försvarsberedningens förslag.

Enligt Försvarsmakten fattas det betydligt mer än de miljarder Moderaterna vill skjuta till.

Riksdagspartierna ska under den närmaste månaden analysera Försvarsmaktens beräkningar. Därefter inleder regeringen förhandlingar om försvarspropositionen. Vilka partier som regeringen bjuder in till de kommande förhandlingarna är inte klart.

– Jag stänger inte dörren för Moderaterna, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer