Totalförsvarsövning: 33 år sedan sist

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges försvar bygger just nu upp sin förmåga på grund av en ökad hotnivå. Samtidigt har totalförsvaret inte övats på över tre decennier. Enligt ÖB Michael Bydén är det hög tid för att öka förmågan.

Nu ska Sverige återigen öva totalförsvarsförmåga. Genom totalförsvarsövningen TFÖ 2020 ska kommuner, regioner och myndigheter öva hur viktiga funktioner i samhället kan hållas igång i händelse av krig.

Övningen startade i november 2019 och håller på under hela 2020. Senast en liknande totalförsvarsövning hölls i Sverige var 1987.

– Vad gäller det militära försvaret så började vi en resa 2016 med ett nytt försvarsbeslut med resurstillskott och vi behövde öka vår militära förmåga. Då konstaterade vi att det civila försvaret börjar på ännu lägre nivåer, säger överbefälhavare Micael Bydén.

Under totalförsvarsövningen övar samhällets alla nivåer. Regeringen ska öva i hur landet försätts i höjd beredskap. Även kommunal och regional samordning kommer övas. Övningen består av fyra aktiviteter, varav en hålls i maj, i samband med försvarets egna stora övning Aurora 20.

”En väldigt tydlig organisation”

I veckan samlades flera norrlandskommuner på I19 i Boden för att öva. En av utmaningarna är att den kommunala verksamheten i dag till stor del sköts av privata bolag.

– Vi har ganska mycket ute på entreprenad, privata företag som driver viss verksamhet och det här innebär att vi måste tänka på ett annat sätt när vi nu gör nya krigsorganisationer och krigsplacerar personal, säger Agneta Lipkin, säkerhetssamordnare i Kalix kommun.

Om det blir krig i morgon, klarar ni det?

– Jag kan inte påstå att vi har någon färdig organisation och att allting är klart, men vi jobbar med det. Vi har en väldigt tydlig organisation som vi använder i krislägen och den skulle vi kunna använda oss av, säger Agneta Lipkin, säkerhetssamordnare i Kalix kommun.

Sverige förstärker totalförsvaret.

En del i förstärkningen är att öva totalförsvaret.

Totalförsvarsövning 2020 är den första nationella totalförsvarsövningen på mer än 30 år.

Övningen leds och samordnas gemensamt av Försvarsmakten och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Drygt 400 deltagare: myndigheter, kommuner, länsstyrelser, regioner, näringsliv, frivilliga försvarsorganisationer.

Rikstäckande, med samverkan på nationell, regional och lokal nivå.

Inleds i november 2019 och pågår under hela 2020.

Fyra övningsaktiviteter, varav en genomförs integrerat med försvarsmaktsövning Aurora.

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.