Bopriserna fortsätter att stiga, tror mäklare i en ny undersökning. Foto: TT

Fortsatt het bostadsmarknad i höst

Uppdaterad
Publicerad

Efter stark sommar går nu bostadsmarknaden mot en minst lika stark höst, trots coronapandemin. Det spår svenska fastighetsmäklare i en ny undersökning gjord av Mäklarsamfundet.

Coronapandemin har hittills inte satt några nämnvärda avtryck på bostadsmarknaden. Priserna steg rejält under sommaren och ingenting tyder på en annorlunda utveckling under hösten, snarare tvärtom.

– Sommarens bostadsmarknad var betydligt hetare än vanligt och allting tyder på att det kommer att fortsätta så även under årets tre sista månader, säger Björn Wellhagen, VD på Mäklarsamfundet.

I en ny undersökning har Mäklarsamfundet frågat sina medlemmar om hur de ser på höstens bostadsmarknad. Svaret har varit överväldigande positivt. Det gäller inte minst marknaden för villor och småhus där 46 procent av mäklarna tror på stigande priser under fjärde kvartalet.

Även för bostadsrätter spås fortsatt stark efterfrågan och närmare en tredjedel av mäklarna, 26 procent, räknar med stigande priser.

Snabba försäljningar

Undersökningen visar även att de flesta mäklare räknar med fortsatt snabba affärer på bostadsmarknaden. Hela 65 procent av mäklarna bedömer att ett småhus, från första visning, säljs inom två till fyra veckor på deras lokala marknad. Motsvarande andel för bostadsrätter är 62 procent.

Ingen coronaeffekt

Att bostadsmarknaden än så länge varit tämligen oberörd av coronapandemin tror Björn Wellhagen främst beror på två saker. Dels beror det på att pandemin inte påverkat människors flyttmönster särskilt mycket, folk fortsätter att flyttar ihop, isär eller får barn. Men, det beror också på det fortsatt låga räntorna.

– Räntorna förväntas vara låga under lång tid och att de som gör affärer är de som redan äger sitt boende, medan de som förlorat jobbet ofta är unga och mer sällan äger sitt boende, säger Wellhagen som tillägger att det är en faktor som missgynnar många bostadsmarknaden, inte minst unga.

– Det fördjupar den generationsklyfta som redan finns på svensk bostadsmarknad och ökar ojämlikheten, säger han.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen skickades ut den 10 september 2020 till Mäklarsamfundets medlemmar, samtliga verksamma fastighetsmäklare, och pågick till och med den 22 september. Den har besvarats av 812 fastighetsmäklare över hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.