”Förutse problem innan de inträffar”

Uppdaterad
Publicerad

Förhållandet var långt ifrån kris. Ändå sökte Elin Wickström och hennes sambo hjälp av en terapeut.

–Det var nog det klokaste jag har hört på länge säger, psykologen och författaren Mattias Lundberg.

När Elin Wickström och hennes sambo Alex skulle flytta ihop sökte de hjälp av en parterapeut. Förhållandet var bra, men de ville få stöd och hjälp innan de bildade bo, eftersom båda hade barn och dessutom spruckna relationer i bagaget. Deras målsättning med parterapin var att skapa ramar att förhålla sig när de bildade en ny familj.

Psykologen Mattias Lundberg, som skrivit parterapiboken ”13 typer av par” säger att det blir allt vanligare att man söker stöd när behöver utvecklas och inte bara när man befinner sig i kris. Han drar en parallell till idrott och menar att på samma sätt som elitidrottare bygger upp styrka och kondition innan tävlingssäsongen, så kan det vara nyttigt att bygga upp och stärka förhållandet med terapi.

Par i terapi

–Det är vanligare än vad man tror att man går i terapi för att utvecklas som par, säger Mattias Wikström

Han menar att om man gör som Elin och Alex, så är man bättre rustad för att klara eventuella framtida kriser och konflikter.

–Försök förutse problem innan de inträffar för att vi ska lindra effekterna av dem

Finns det några risker med att gå i terapi?

–Anlitar man kompetenta psykologer så tror jag inte att det finns någon risk.

Däremot säger han att de som går i parterapi, eller andra typer av terapi ska vara på det klara med att det väcks frågor och att det då är viktigt att man är beredd på att terapin kan styra åt ett annat håll än vad man trott.

Vad är ditt råd om man ska gå in i en ny relation?

–Jag tror att man ska prata om och våga se de potentiella problemen innan de inträffar. Problemen blir lättare att lösa om man diskuterar dem tidigare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Par i terapi

Mer i ämnet