Frankrikes president Emmanuel Macron om attacken mot Nice. Foto: AP

Frankrike förstärker det militära skyddet

Uppdaterad
Publicerad

Den franska presidenten Emmanuel Macron har beordrat att kraftigt förstärka de styrkor som ska skydda viktiga franska platser efter dagens knivdåd i sydfranska Nice.

Antalet soldater som ska skydda platser, såsom skolor och kyrkor kommer enligt Macron mer än fördubblas – från 3 000 soldater till 7 000, rapporterar AP.

Macron, på plats i Nice, sade att Frankrike blivit utsatt för en islamistisk terrorattack och att landet attackeratsför sina värderingar, sin smak för frihet och för möjligheten till religionsfrihet, skriver Reuters.

Terrordåd i kyrka i Nice

– Jag säger det med tydlighet i dag igen, vi kommer inte att ge vika, sade Macron.

Presidentens beslut är en direkt reaktion på dagens knivattack i södra Frankrike där en man dödade tre personer i en kyrka i Nice, två kvinnor samt kyrkans klockare. 

Frankrike har efter händelsen höjt terrorhotsnivån i landet till högsta möjliga.

Knivattack i Saudiarabien

I Saudiarabien har en man arresterats i staden Jidda efter att ha attackerat och skadat en vakt vid det franska konsulatet, rapporterar Saudiarabisk media.

I Montfavet, nära Avignon i södra Frankrike, sköt polisen ihjäl en man som hotade förbipasserande med pistol. Enligt tidningen Le Figaro tror dock polisen inte att det rör sig om något terroristdåd då mannen led av psykiska störningar.

Dagens händelser inträffade nästan två veckor efter att läraren Samuel Paty blivit halshuggen i en förort till Paris av en 18-årig islamist. Efter mordet gjorde Emmanuel Macron en rad uttalanden om islamism, vilket i sin tur utlöst en politisk kris mellan Frankrike och Turkiet och lett till bojkott av franska varor på flera håll i arabvärlden.

Artikeln uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i kyrka i Nice

Mer i ämnet