Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anti-terroråklagaren Jean-Francois Ricard håller pressträff. Foto: THOMAS SAMSON/AFP/TT

Åklagare om dådet i Nice: De blev offer för att de var i kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsmorgonen knivhöggs och dödades tre personer i franska Nice.

Det handlar om två kvinnor och en man, berättar antiterroråklagare Jean-Francois Ricard på en presskonferens.

Åklagare och polis bedömer att offren enbart dödades för att de befann sig i kyrkan. Därför betecknar man attacken som ett terrordåd.

Knivattacken inträffade vid kyrkan Notre-Dame i Nice vid 09-tiden på torsdagen. Tre personer dödades.

President Emmanuel Macron kallar händelsen för ett islamistiskt terrordåd och har höjt terrorhotsnivån i landet till högsta möjliga.

Angrep tre offer

Antiterroråklagare Jean-Francois Ricard berättar på en pressträff på torsdagskvällen att den misstänkte gärningsmannen kom med tåg till Nice. Innan han lämnade tågstationen bytte han om, visar bilder från övervakningskameror.

Vid åttatiden lämnade gärningsmannen stationen i Nice och klockan halv nio gick han in i kyrkan där han gick till angrepp mot tre personer. Ett av offren flydde från kyrkan, men hon dog av sina skador på ett kafé i närheten.

Två kvinnor och en man dödades

Inne i kyrkan dödades en man och en kvinna i 60-årsåldern, kvinnan blev svårt skuren i halsen, samt den kvinna som flydde från kyrkan.

Åklagare och polis bedömer att offren enbart dödades för att de befann sig i kyrkan. Därför betecknar man attacken som ett terrordåd.

Skrek: ”Allahu akbar”

När mannen möttes av polisen ska han agerat aggressivt och ropat ”Allahu akbar”, enligt åklagaren. Polisen ska då ha skjutit honom med pistol och elpistol. När han var oskadliggjord fördes han till sjukhus, med svåra skador.

Han ska ha burit en koran och två mobiltelefoner och vid honom hittades mordvapnet – en kniv – samt en väska med ännu fler knivar. De ska dock inte ha använts vid attacken.

Tunisier i 21-årsåldern gripen

Åklagaren vill inte bekräfta de uppgifter som cirkulerar i fransk media kring den misstänkte mannens identitet. Han ska ha kommit in i Europa via den italienska ön Lampedusa.

Gärningsmannen är fortfarande vid liv och vårdas nu på sjukhus och är enligt åklagaren mycket svårt skadad.

Försöker kartlägga mannen

Den misstänkte mannen är i 21-årsåldern och kommer från Tunisien. Enligt åklagaren var han inte känd av underrättelsetjänsten eller uppförd på listan över nationella säkerhetshot.

Från det att han anlände med tåg till stationen i Nice har polisen i detalj kunnat kartlägga hans väg till kyrkan, men det är fortfarande inte klart hur tog sig från ön Lampedusa, in i Frankrike.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd i kyrka i Nice

Mer i ämnet