Foto: AFP

Frankrike skickar fartyg mot Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike kommer att skicka hangarfartyget Charles de Gaulle till östra Medelhavet utanför Syrien och Libanon för att intensifiera sina bombräder mot Islamiska staten (IS) i Syrien.

– Vi kommer att fortsätta räderna de kommande veckorna. Det kommer inte att bli något andrum och ingen vapenvila, sade president François Hollande i går.

– Vi är i krig mot jihadistisk terrorism som hotar hela världen.

Det atomdrivna fartyget, med 26 stridsflygplan, kommer att trefaldiga kapaciteten att utföra attacker. Charles de Gaulle skickades tidigare i år skickats till Persiska viken för att slå till mot mål i Irak.

Franska piloter kommer att fortsätta flygangreppen under de kommande veckorna enligt Hollande. Mer stöd ska ges till dem som kämpar mot terrororganisationen.

– Det är för att skydda civilbefolkning, men också för att skydda oss, här, från främmande terrorister. Syrien har blivit den största terroristfabriken som världen någonsin har sett, sade presidenten.

I natt genomfördes nya bombningar mot al-Raqqa i Syrien, uppger TT. I de nya anfallen släpptes 16 bomber, som bland annat förstörde en ledningscentral och en träningsanläggning, enligt försvarsdepartementet. Minst sju flygräder har genomförts och explosioner har hörts i södra delarna av staden – det uppger aktivist nätverket Raqqa_SL  på twitter.

Frankrikes president François Hollande har lovat att slå tillbaka mot IS ”utan nåd” efter attackerna i Paris. De franska flyganfallen genomförs i samarbete med den USA-ledda koalition som sedan tidigare genomför räder riktade mot IS-mål i Irak och Syrien.

Även söndags bombade Frankrike mål i extremiströrelsens IS ”huvudstad”, al-Raqqa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer