Evan Gershkovich är Moskvabaserad WSJ-journalist. Han har nu gripits av rysk säkerhetstjänst när han befann sig i Jeketerineburg. Foto: Anton Basanaev/AP/TT samt journalisten @evangershkovich Instagramkonto

FSB: Amerikansk reporter gripen för spioneri

Uppdaterad
Publicerad

Evan Gershkovich, reporter vid tidningen The Wall Street Journal, har gripits i Ryssland. Han häktas nu i två månader.

Den amerikanska journalisten anklagas för spioneri för USA:s räkning. Enligt Reportrar utan gränser granskade han för närvarande den paramilitära Wagnergruppen.

Journalisten Evan Gershkovich, som bevakar Ryssland, Ukraina och forna Sovjet för den amerikanska tidningen, anklagas av den ryska säkerhetstjänsten FSB för spioneri för USA:s räkning.

En domstol i Moskva har nu beslutat att han häktas fram till den 29 maj, nästan två månader, rapporterar The Guardian.

Han greps ”på bar gärning”, hävdar Maria Zacharova, talesperson vid Rysslands utrikesdepartement.

”Tyvärr är det inte första gången som en utländsk korrespondentstatus, ett pressvisum och en ackreditering används av utlänningar i vårt land för att dölja aktiviteter som inte är journalistik”, skriver hon i sociala medier.

”Det är inte den första välkända västerlänningen att gripas på bar gärning”, fortsätter hon.

Vita huset fördömer

Gershkovich påstås ha gripits i staden Jekaterinburg vid Uralbergen medan han ”försökte komma över hemligstämplad information” om den ryska militären, skriver nyhetsbyrån AP med hänvisning till ryska medier.

The Wall Street Journal tillbakavisar med kraft anklagelserna och säger sig vara ”djupt bekymrade” över sin reporters säkerhet.

”På det starkaste möjliga sätt fördömer vi Kremls fortsatta försök att skrämma, förtrycka och straffa journalister och röster från det civila samhället”, skriver Vita huset i ett uttalandet.

Alla amerikaner som befinner sig i Ryssland uppmanas även att omedelbart lämna landet, meddelar utrikesdepartementet.

Första sedan 1986

Gershkovich är den förste amerikanske reporter som grips för spioneri i Ryssland sedan kalla krigets dagar. Om han befinns skyldig riskerar han upp till 20 års fängelse.

Reportrar utan gränser säger att gripandet ser ut att vara en hämnd, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Enligt organisationen höll Gershkovich för närvarande på med en granskning av den paramilitära Wagnergruppen, vars legosoldater spelat en betydande roll i Vladimir Putins krig Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet