Breonna Taylors död utlöste ett flertal demonstrationer av Black lives matter-rörelsen. Foto: TT/AP

Fyra poliser åtalas för dödsskjutningen av Breonna Taylor

Uppdaterad
Publicerad

Den 13 mars 2020 sköts Breonna Taylor, en 26-årig svart kvinna, till döds i sin lägenhet av civilklädda poliser i Kentucky, USA. Händelsen ledde till flera stora upplopp och har särskilt lyfts av Black lives matter-rörelsen. Nu åtalas fyra poliser för inblandning i Taylors död, rapporterar Reuters.

På torsdagen grep FBI fyra poliser för deras inblandning i Breonna Taylors död i Louisville, Kentucky.

Tre av poliserna anklagas för att medvetet ha angivit felaktig information för att få igenom en husrannsakan som resulterade i den skottlossning som orsakade Taylors död. En fjärde polis anklagas för att ha använt överdrivet våld vid ingripandet.

Sköts till döds hemma

Enligt vittnesmål från Taylors pojkvän, som befann sig i lägenheten, ska hon ha legat och sovit i sitt hem när tre civilklädda poliser tog sig in i hennes lägenhet strax efter midnatt.

Poliserna hävdade att anledningen var en pågående narkotikautredning och att man använde sig av husrannsakansordern känd som “no knock warrant”. Polisen ska sedan ha avlossat flera skott, varav totalt sex träffade Taylor som avled i sitt hem. Händelsen orsakade en nationell debatt och flera stora upplopp.

Hör mer om fallet Breonna Taylor i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.