En bildsökning på ”best toilet paper in the world” ger en rad bilder på den pakistanska flaggan. Foto: Skärmdump /Google

Google-sökning kidnappad – ”toalettpapper” ger bilder på Pakistans flagga

Uppdaterad
Publicerad

Google-sökningen ”best toilet paper in the world” tycks vara manipulerat. Om man bildsöker den exakta frasen får man i stället för förväntade bilder upp en mängd bilder på den Pakistanska flaggan. Men det som kan tyckas vara en skitsak handlar sannolikt om en protestaktion efter en blodig attack riktad mot Indiska styrkor i Kashmir-regionen.

Toapapper-sökningens oväntade flaggresultat uppstod efter 14:e februari, strax efter att den jihadistiska gruppen Jaish-e-Mohammad tagit på sig det blodiga dådet som ska ha dödat 40 soldater i området.

Resultatet blev snabbt en snackis i sociala medier efter att flera bloggare skrivit om saken.

Det är ännu inte känt hur Google ställer sig till att deras sökmotor manipulerats till att koppla ihop den grön-vita flaggan till ”världens bästa toalettpapper”.

I grafen syns tydligt hur söktermen ”best toilet paper in the world” tog fart den 16:e februari. Foto: Skärmdump/Google

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.