Ingen av apoteken säger sig känna till uppgifterna om tvångsarbete. Foto: TT

Apotekskedjor stoppar munskydd från Kina

Uppdaterad
Publicerad

”Oj, något gick snett!” ”Oj, vilket beskt piller! Sidan du söker finns inte.”

Så ser felmeddelandena ut när man nu klickar på vissa munskydd på flera apoteks hemsidor. Det är sedan SVT uppmärksammat dem på att de sålt munskydd från misstänkt tvångsarbete ­– som alltså har köpts av vanliga apotekskunder.

Det är munskydd från tillverkare och leverantörer där risken är mycket stor att de har tvångsarbetande förtryckta uigurer i produktionen. Det kan SVT visa tillsammans med grävredaktionen OCCRP.

En miljon uigurer, en muslimsk, etnisk minoritet, har satts i läger för hjärntvätt och stenhård övervakning, enligt expertis. Dessutom tvingas de arbeta med bomullsskörd och i fabriker för bland annat skyddsutrustning.

Fyra apoteksföretag i Sverige, Apotea, Apoteksgruppen, Kronans och Lloyd’s, har sålt munskydd från Zhende Medical. Det är ett storföretag med både dotterbolag och råvaruleverantörer i Xinjiang, hemregion för uigurerna och plats för bomullsfälten och lägren.

Stoppar produkterna genast

– Det är ytterligare ett exempel på bolag som har resurser och säger sig verka företagsetiskt, men som dessvärre köper material från leverantörer med överhängande risk för tvångsarbete, säger Louise Brown, expert på företagsetik och Kinakännare.

När SVT frågar om apotekens försäljning av munskydd från Zhende stoppas produkterna genast. Ingen av apoteken säger sig känna till uppgifterna om tvångsarbete. De beklagar inköpen och undersöker nu saken med sina leverantörer.

– Jag förstår om kunder reagerar starkt på misstankarna, det gjorde vi också, säger Pär Swärdson, vd på Apotea.

Välkomnar granskning

”Apoteksgruppen tar självklart avstånd från all form av tvångsarbete och förtryck”, skriver Anna Bergstedt, pressansvarig på Apoteksgruppen. 

”Vi välkomnar den granskning ni gör och hoppas att den kan påverka arbetsförhållanden i alla led av produktionen”, skriver Bergstedt. 

”Vi beklagar att vi sålt en produkt som kan ha tillverkats under oacceptabla förhållanden”, skriver Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans apotek. 

Lloyds hänvisar till moderbolaget McKesson Europe, som skriver att ”bolagets leverantörer måste leva upp till McKessons hållbarhetsprinciper. I det ingår att arbetarskyddet och etiska principer värnas”.

Zhende har inte svarat på SVT:s frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.