Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Meya Hammarström och vännen Nina Grop berättar om hur bedrägerierna går till, och varför de inte vill berätta om dem hemma. Foto: Andreas Hult/SVT

Barnen: ”Vi blir lurade hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Meya Hammarström visar hur mycket saker kan kosta inne Roblox, de dyraste varorna kostar upp mot hundratusen kronor.

– Ser du vad det här kostar! På riktigt, skämtar du med mig?

De stora beloppen i spelen lockar till sig bedragare, visar SVTs granskning.

Nioåringarna Meya Hammarström och Nina Grop älskar Roblox-spel och lär sig att programmera egna spel på plattformen. Nina får sin veckopeng i spelets egen valuta, robux, och Meya också om hon går ut med soporna, berättar hon. För pengarna kan man köpa utrustning och kläder inne i spelen.

Men de dyra produkterna lockar till sig brottslingar, visar SVTs granskning. Båda barnen har blivit scammade många gånger. Meya har helt slutat att köpa utrustning i spelet “Murder Mystery 2” efter att ha blivit av med alla sina saker där, berättar hon.

Meya och Nina är inte ensamma

Det finns ingen statistik, så SVT frågade barn som tittar på Lilla Aktuellt om de blivit scammade. Tvåtusen svarade och flera barn skrev också i programmets chatt.

“Blev scammad på en häst i wild horse” skriver “Coco”.

“Saltgurkan” beskriver att hon blivit lurad att lämna över sitt husdjur, precis som när SVTs reporter blev lurad i spelet. “Jag blev scammed i Adopt me, hon sa att hon skulle ge mig ett pet sen gav jag pettet och hon leava”.

Flera barn har blivit av med mycket pengar och värdefulla ”skins”.

“Jag har haft en mega neon dragon, vart scammad, jag skulle få en mega neon frost dragon” skriver “Nellie”.

“Jag blev scammad av mina robux, 10 000” skriver “hejj”, och “Luleå” skriver: “Jag blev scammad på 500 000 i ett spel”.

Farlig brist på insyn

De riskabla situationerna som barn kan sätta sig i spelen handlar inte bara om att bli lurad, och föräldrar har ofta dålig koll menar föreläsaren och författaren Maria Dufva som har specialiserat sig på barns sårbarhet på nätet. Risken finns att även andra personer med brottsligt sexuellt syfte gömmer sig i spelen. Hon varnar för att barnen kommunicerar med främlingar utan insyn.

– Där det finns en bubbla som känns trygg för barnen, kan de utsättas för farliga situationer, säger hon.

– Man ska inte lita på någon, säger Meya Hammarström. Men högst på hennes önskelista inför jul står ändå tretusen kronor i robux.

– Men jag aktar mig för scammers nu.

lär dig språket i ROBLOXVÄRLDEN

Roblox – en spelplattform där användare både kan spela och skapa spel.

Robux – valutan i Roblox. En robux är ungefär 0,16 kronor.

Skin – En digital färg, eller utrustning, som man kan köpa i ett spel eller spelplattform för att ändra utseendet på sin karaktär eller vapen.

Adopt me – Det mest populära spelet i Roblox.

Pet – De husdjuren man kan köpa och få i Adopt me. De har olika värden, som till exempel ”legendary”, ”rare” och ”common”. Kan bytas med andra användare för andra husdjur.

Murder Mystery 2 – Ett populärt spel i Roblox, förkortas MM2.

Tradea – Byteshandel, vanligt i till exempel Adopt me.

Leava – Att man lämnar spelet och servern i till exempel Roblox.

Frienda – att man lägger till någon som vän i ett spel.

Scam – Att lura, bedra eller blåsa någon. En scammer är alltså någon som håller på med bedrägerier.

Beama – Att bedra någon i ett datorspel, till exempel Roblox.

VAD SÄGER ROBLOX OM BEDRÄGERIERNA I SPELET?

Roblox har inte velat ställa upp på någon intervju med SVT. Istället har en talesperson för företaget skickat detta uttalande:

”Att skapa en säker, civiliserad och trevlig plattform för kontakt mellan människor är kärnan i vårt uppdrag. Med ett genomsnitt på över 70 miljoner människor som kommer till plattformen varje dag, har vi ett antal strikta policys och åtgärder på plats, inklusive en omfattande uppsättning verktyg för kontohantering, för att skydda säkerheten för våra användares konton. Dessa verktyg inkluderar tvåstegsverifiering och verktyg för att rapportera missbruk, samt en uppsättning kontobegränsningar som avgör med vilka barn kan interagera och vilka upplevelser de kan få tillgång till. Dessutom kan föräldrar också ställa in hur mycket deras barn kan spendera och sätta upp notifieringar för utgifter. Den som tror att deras konto kan ha blivit komprometterat kan kontakta vårt kundsupportteam.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.