Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se polisens reaktion när han får läsa de kriminellas chatt om Robloxbedrägerierna Foto: Iman Tahbaz

Så planerar kriminella stölder i Roblox: ”Kapade just ett konto”

Uppdaterad
Publicerad

”Vill du vara med och kapa konton i barnens favoritspel Roblox? Tipsa oss om rika mål och få en hittelön!” – så kan det se ut när bedragare organiserar sig i chattforum. SVT Nyheter har tagit del av konversationer där kriminella delar med sig av hur de systematiskt lurar barn på stora pengar i onlinespel.

Det handlar om bedrägerier, att lura till sig vapen, ”skins” och pengar i ungdomars gaming-konton som är värda mycket pengar.

SVT Nyheter har granskat en subkultur inom gaming där bedrägerierna betraktas som en sorts spel i sig. Det kallas för “beaming”. Man erbjuder “gratis robux” eller andra lockvaror till den populära spelplattformen Roblox.

Erbjudandet är en phishing-länk, där barn lockas ”logga in” på sitt konto. Istället för gratis saker får man sitt konto kapat. För SVTs reporter tog det en vecka i spelet innan alla pengarna på kontot var försvunna.

Tipsar varandra i Discord

I förbjudna chattar på sociala medieplattformen Discord delar scammers med sig av tips på hur man gör, exempelvis med skadlig kod.

En bedragare tipsar om att det är lättare om man riktar in sig på nybörjare eller barn från länder som Indien eller Nepal: “Om du tar rika konton så är risken att de tar kontakt med server-ägaren.”

Chattarna fungerar också som en arbetsförmedling för brott. En söker någon som kan lära dem att lägga in hemliga länkar och användaren ”Secret July” skryter: “Jag tjänade just 100 dollar på att lära ut hur man beamar, galet.”

De organiserar sig också i brottsteam öppet i chattarna: “Vill du vara med i ett team som ska blåsa många?”

Användaren ”Star” tipsar om att det bästa sättet att få napp är att göra det i onlinesamtal.

“Jag kapade just ett premium-konto som var helt fullt med blox-frukter”, skriver scammern ”02”.

Efter två veckor stängs chatten ned, efter att Discord skickat ett varningsmeddelande till vår användare. Strax därefter får vi en inbjudan till en ny chatt.

”Finns ett föräldraansvar”

Kriminalinspektör Peter Lindberg, som utreder ett bedrägeri inom spelvärlden, säger att det inte är någon skillnad på stölder av fysiska varor och digitala. När SVT:s reporter visar honom chattarna blir han förvånad.

– Råkar man ut för bedrägerier, då ska man polisanmäla. Men när åttaåringar spelar med pengar på internet, då är det också ett föräldraansvar.

En talesperson för Discord menar att de vill minska bedrägerier på sin plattform och att det finns flera sätt användare kan säkra sina konton och chattar.

Vad säger discord?

”Våra användarvillkor förbjuder beteenden som är bedrägliga, olagliga eller på annat sätt skadliga för Discord eller någon annan användare, och vårt säkerhetsteam vidtar åtgärder när vi blir medvetna om den här typen av beteende, inklusive att förbjuda användare och stänga ner servrar.

Vi är engagerade i att minska bedrägerier genom teknisk intervention och investerar kontinuerligt i säkerhetsförbättringar samt samarbetar med tredje parter för att påskynda vårt arbete.

Vår blogg beskriver hur man identifierar bedrägerier och hur Discord arbetar med att skydda användare från bedrägerier med metoder för användare och serverägare att skydda sig själva och sina gemenskaper på Discord.

Detta inkluderar bästa praxis för internet och Discord, rekommenderade behörighetsinställningar för serverägare och tips för att hålla serverinbjudningslänkar uppdaterade och skyddade så att de inte kan utnyttjas av skadliga aktörer.

Några ytterligare steg som användare kan vidta för att säkra sina konton beskrivs här och tips för att skydda sig mot spam och attacker finns här.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.