Gruvbolaget kastades ut – Swedbank misstänkte penningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Solway som mörkat en miljöskandal var tidigare kund hos Swedbank. En hemlig rapport avslöjar att Solway gjort tvivelaktiga transaktioner – och bolaget kastades ut ur Swedbank redan 2011. Banken hade då en rad problematiska kunder: oligarker, korrupta politiker och kunder med kopplingar till maffian.

Uppdrag granskning har avslöjat hur den internationella råvarujätten Solway mörkat en miljöskandal i deras gruva i Guatemala. Nicklet som produceras där blir i slutändan rostfritt stål som hamnar i bland annat svenska kök.

Men det är inte första gången som bolaget omgärdas av skandaler. Under flera år var Solway kund hos Swedbank, men redan 2011 kastades bolaget ut ur banken på grund av misstänkt penningtvätt.

Klassiska varningssignaler

2019 avslöjade Uppdrag granskning omfattande misstänkt penningtvätt i Swedbank, genom en läcka av banktransaktioner. Genom att gå tillbaka till den läckan har Uppdrag granskning nu identifierat 23 bolag kopplade till Solway, de flesta i skatteparadis, där åtminstone hälften ägs eller kontrolleras av gruvjätten.

Mellan 2007 och 2011 genomförde bolagen tusentals misstänkta transaktioner mellan konton i Danske Bank och Swedbank – till ett värde av motsvarande 13 miljarder kronor. Transaktionerna visar flera klassiska varningssignaler om misstänkt penningtvätt. 2011 upphörde plötsligt de stora transaktionerna. Bara ett lokalt estniskt bolag fortsatte med mindre affärer fram till 2015.

Förklaringen finns i en hemlig internrapport som Uppdrag granskning tagit del av: Swedbank kastade ut dem från banken. 

Fler banker larmade

Trots att Swedbank vid den här tiden hade många problematiska kunder – oligarker, maffia och högt uppsatta politiker som slussade enorma belopp – så valde banken alltså att avsluta kundrelationen med Solway. Ytterligare två internationella storbanker, Deutsche Bank och BNY Mellon, har också reagerat och skickat flera anmälningar om misstänkt penningtvätt till den amerikanska finanspolisen FinCen. 

Under samma period som bolagen kopplade till Solway genomförde de misstänkta transaktionerna hade några av dem också affärer med bolag som avslöjats med att slussa pengar i flera ryska penningtvättsskandaler. 

Swedbank hänvisar till den granskningsrapport av bankens baltiska verksamhet som advokatbyrån Clifford Chance presenterade i mars 2020. Där framgår det bland annat att kunder som var misstänkta för penningtvätt ”off-boardades” – alltså kastades ut – under perioder.

Avvisar bestämt anklagelserna

Enligt Clifford Chance är informationen i Uppdrag gransknings uppgifter redan analyserad, i den mån den var relevant för deras rapport. I övrigt får inte Swedbank enligt lag berätta vem som är kund i banken.

Solway svarar i ett skriftligt uttalande att man bestämt avvisar anklagelserna om penningtvätt och korruption. Transaktionerna gjordes som ett led i en normal affärsverksamhet. Bolaget skriver att de inte har kännedom om några anklagelser riktade mot dem. Man agerar i enlighet med tillämpliga nationella lagar och internationella regler. Dessutom har Solway vidtagit åtgärder för att bekämpa korruption enligt den schweiziska regeringens riktlinjer.

Så har Swedbank hanterat Solway

Holger Ronemaa, journalist på den estniska tidningen Eesti Ekspress, var Uppdrag gransknings partner i granskningen av Swedbankhärvan. Det är han som har lyckats få ut den hemliga internrapporten från banken. 

Den skrevs i februari 2019, strax efter att Uppdrag granskning avslöjat omfattande misstänkt penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet. 

I turbulensen som följde efter avslöjandet ville huvudkontoret veta vad den estniska filialen hade gjort för att hantera utländska högriskkunder och misstänkt penningtvätt och gjorde Swedbank en internrapport. 

I rapporten nämns bolaget Solway Group. Swedbank hittade transaktioner som såg misstänkta ut och Solway ville inte svara på frågor om vem som egentligen ägde några av företagen man handlade med. 

Av rapporten framgår att bolaget kastades ut från banken 2011 på grund av misstänkt penningtvätt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.