Spändes fast i planet med huvor över huvudet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Mohammed Al Zery hade bara en enda tanke i huvudet när han och Ahmed Agiza satt på planet från Bromma, fängslade och med huvor över sina huvud – han ville bara överleva.

”Allt som händer runt om en liknar en dröm” säger han.

För första gången kan de nu själva berätta om den uppmärksammade avvisningen från Sverige, den 18 december 2001.

Efter att de gripits av Säpo och fått besked om avvisningen körs de till Bromma flygplats.

På Bromma har ett amerikanskt plan, med sju amerikanska CIA-agenter och två personer från den egyptiska säkerhetstjänsten, landat och mötts av svenska Säpo.

De nio personer som stiger av planet är civilklädda och maskerade med huvor och det är det utländska teamet som tar kommandot. Al Zery och Agiza förs in på den lilla polisstationen inne på flygplatsområdet och vidare in till omklädningsrummen längst in.

Två stockholmsbaserade CIA-agenter står i ett hörn och övervakar operationen och poliser från både Säpo och den öppna polisen ser passivt på när männen får sina kläder sönderklippta, får händer och fötter kedjade, ikläds blöjor och ges ett stolpiller och får ögonen förbundna innan de förs ombord på det väntande planet.

– Behandlingen var överdrivet våldsam, jag var förvånad och chockad. Jag hade en positiv bild av Sverige, av Sveriges politik och demokrati, säger Ahmed Agiza.

Handläggaren från Säpo fick strax innan start veta att hon inte fick plats på planet. Med planet fick istället en svensk polis och en tolk från Säpo åka.

De båda männen spändes sedan fast, halvsittande mot flygplansväggen, fortfarande på huvor över sina ansikten som gjorde det svårt att andas.

– Vi försökte prata och be om vatten och be att de skulle lätta på kedjorna, men ingen pratade alls. Det enda de gjorde var att kontrollera att huvan inte täckte näsan så att man fortfarande levde och andades, berättar Mohammed Al Zery.

Efter en stund började Agiza få svårt att andas.

– Jag började täppas i näsan och spy. Någon kom fram och sade ”snyt dig” och ”spotta” på arabiska och torkade mitt ansikte med pappershanddukar. De hade sprutat någon muskelbedövande skum i blöjorna. Han kom med vatten också, som innehöll något smärtstillande eller drogande, för efter det tappade jag tidsuppfattningen, säger Ahmed Agiza.

När planet stannat försökte Mohammed Al Zery, som också fått svårt att andas, att lyfta upp huvan när agenterna börjat lossa på remmarna.

– Vakten trodde att jag lyfte upp huvan för att se honom, så han började utdela knytnävar mot ansiktet, berättar han.

Allt detta skedde – trots att svenska Säpo fanns med på planet och att det fortfarande var Säpo, som enligt svensk lag, hade myndighetsansvaret under transporten.

Avvisades i december 2001

De egyptiskamedborgarna Ahmed Agiza och Mohammed Al Zery avvisades, med hjälp avamerikanska CIA, under brutala omständigheter från Sverige i december 2001. Defördes till egyptiskt fängelse och utsattes för misshandel och tortyr. Agizasläpptes 2011 efter tio år i fängelse. Al Zery släpptes ur fängelset 2003. Dehar fått ett skadestånd på tre miljoner kronor från den svenska staten förbehandlingen de utsattes för på Bromma. Svenska regeringen pekade ut männen somterrorister, men hänvisade till att alla bevis var hemliga – eftersomuppgifterna kom från amerikansk och egyptisk underrättelsetjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.