Kjell Jönsson, juridiskt ombud. Foto: SVT

”De får inte ens veta vad de misstänks för”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Ahmed Agiza och Mohammed Al Zery har pekats ut som terrorister av den svenska regeringen. Men frågan är vad de egentligen gjort sig skyldiga till?

Anklagelserna är hemliga och omöjliga att granska, för oss journalister och för männen och deras advokater.

– Han har inte haft någon som helst möjlighet att få del av själva kärnan i de misstankar som finns, om det nu finns någon riktig kärna. Det vet vi ju inte.Det är ju Moment 22, vi vet inte vad de har för misstankar, vad de grundar sig på och ingen möjlighet att kunna försvara sig helt enkelt, säger Kjell Jönsson, ombud för Mohammed Al Zery.

Men det har inte saknats anklagelser. Hans Dahlgren, före detta kabinettssekreterare, påstod 2004 att svenska regeringen ville avvisa männen från Sverige för att de haft ledande befattningar i en terroristorganisation och för att de misstänktes förbereda ytterligare terroristattacker från svensk mark.

Anna Lindh, då utrikesminister, gick ännu längre i konstituitionsutskottet och sa att bägge männen varit inblandade i attentaten mot den afghanske ledaren Shah Massoud och Egyptens president Anwar Sadat.

Men när Sadat mördades på den här läktaren i Kairo 1981 var Al Zery bara 13 år. Agiza var 19 och greps tillsammans med tusentals andra. Ingen av dem fanns bland de åtalade. När Massoud sprängdes i Afghanistan 2001 bodde Agiza och Al Zery i Sverige.

Så vad är egentligen sant? Vi har under årens lopp talat med CIA, den egyptiska säkerhetstjänsten och källor på regeringskansliet och SÄPO.

Några konkreta uppgifter om medverkan i våldshandlingar eller terrorism framkommer inte – inte ens i de hemliga handlingar vi har fått se. Uppgifterna når inte ens till en formell misstanke om något brott.

Al Zery säger själv att han var aktiv i Muslimska brödraskapet och fram till 1993 i den senare terroriststämplade organisationen Al Jihad. Agiza dömdes 1999 i en massrättegång i sin frånvaro av en militärdomstol för medlemskap i ”Erövringens förtrupper” – en utlöpare till AL Jihad och också den förbjuden i Mubaraks Egypten.

Opposition mot Mubarak delade de med många i Egypten. Deras problem stavas snarare, Ayman Al Zawahiri, idag Al Quaidas ledare, som Agiza kände i början av 90-talet.  Zawahiri och Al Jihad valde senare terrorn som vapen, anslöt sig till Usama bin Laden och hann med ett antal terrordåd före den 11 september. Men både Al Zery och Agiza svär sig fria från Al Jihads och all annan våldsanvändning.

Al Zery släpptes 2003 utan att ens ha åtalats. Den egyptiska regeringen meddelade den svenska att alla misstankar mot honom avskrivits.

– Det är en grundläggande mänsklig rättighet att få möjlighet att kunna örsvara sig mot anklagelser, framför allt då inte minst få del av vad man blir misstänkt för. Och om jag inte kan försvara mig framgångsrikt – så kan jag skickas till tortyr som det blev i det här fallet. Man behöver inte vara jurist för att förstå att det här är helt oacceptabelt i ett demokratiskt rättssamhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.