Omar Suleiman. Foto: Foto

Ökänd spionchef den som förhandlade med Sverige

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I snart tio år har regeringen hemlighållit vem i Egypten man förhandlade med. Uppdrag granskning kan nu avslöja namnet: Omar Suleiman, Hosni Mubaraks spionchef.

Den förra s-regeringen har upprepade gånger försvarat de hårt kritiserade ”garantierna” som Egypten gav med att personen bakom var mycket trovärdig.

Så här lät det till exempel när Gun-Britt Andersson, den statssekreterare på UD som reste till Egypten och förhandlade fram garantierna, hördes i Riksdagens konstitutionsutskott, KU, i maj 2005:

”… i och med att det var den här mannen var det så trovärdigt det kunde bli. Det var de bästa garantierna man kunde få. Det var han som var ansvarig för säkerhetsärendena i Egypten. Dessutom är det en person som högt aktad”

Men vem mannen är har varit hemligt i snart tio år. När Uppdrag granskning i dag, efter att Mubarak-regimen störtats, på nytt begär ut de centrala handlingarna väljer även den nuvarande svenska regeringen att sekretessbelägga namnet.

Men vi har tur, i ett av dokumenten har en otydlig handskriven anteckning lämnats kvar: Suleiman.

Omar Suleiman, den ökände chefen för Mubaraks fruktade underrättelsetjänst?

Vi ringer upp tidigare ambassadören i Kairo, Stig Elvemar, som bekräftar uppgiften. Det gör också före detta statssekreteraren, som förhandlade fram garantierna.

– Det var den högst säkerhetsansvarige i Egypten. Det var Suleiman, säger Gun-Britt Andersson.

Det var också Omar Suleiman som skrev på garantin?

– Ja.

Tom Malinowski, tidigare rådgivare åt president Bill Clinton, nu expert på USA:s utrikespolitik hos organisationen Human Rights Watch, reagerar kraftigt på uppgifterna.

– Omar Suleiman var ansvarig i Egypten för alla ”renditions” mellan USA och Egypten, den som arrangerade det hela med CIA. Jag kan inte tänka mig att de svenska företrädare som var inblandade verkligen trodde på garantierna från Omar Suleiman att Ahmed Agiza och Mohammed Al Zery inte skulle torteras.

Omar Suleiman var i årtionden Hosni Mubaraks underrättelsechef, och diktatorns högra hand. I dag pekas Suleiman inte bara ut för att ha varit spindeln i nätet för CIA:s illegala ”renditions” till Egypten, utan anklagas också för att själv ha beordrat och även närvarat vid tortyr av fångar.

– Jag tror att Omar Suleiman skrattade för sig själv när han skrev på garantierna till Sverige. Att han visste att det bara var ett spel för gallerierna. Suleiman förstod att själva överlämnat av dessa två män i själva verket var ett medgivande till att tortera männen, säger Tom Malinowski.

Gun-Britt Andersson håller fast vid att Omar Suleiman var den bästa motpart svenska regeringen kunde ha, och svarar så här på frågan om man på allvar kunde tro på en garanti utfärdad av Omar Suleiman.

– Vi gjorde bedömningen att garantin var trovärdig.

Vad visste du då om Omar Suleiman och hans roll i spelet med CIA och renditions?

– Jag visste absolut ingenting om nåt spel med CIA . Men att han var den säkerhetsansvarige i Egypten, det visste vi, säger Gun-Britt Andersson.

Uppdrag granskning har varit i kontakt med Egyptens ambassad i Sverige, som säger att de inte kommenterar kritik mot den tidigare regimen eller dess tjänstemän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.