”Vårt förtroende för Pär är obrutet”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Glada Hudik-teatern tål en granskning – och förtroendet för Pär Johansson är obrutet, skriver Hudiksvalls kommun i ett mejl till Uppdrag granskning.

De skriver:

”Kommunen och Glada Hudikteatern ska tåla en granskning, det är bra och välgörande för demokratin. Vi har nyligen varit föremål för en granskning också av Hudiksvalls Tidning. I den mån felaktigheter och misstag från vår sida uppenbaras ska de naturligtvis rätta Reportern: Så gjorde vi porträttet av Pär Johanssons till.

Porträttet ger enligt vår uppfattning en skev bild av Pär Johansson. Han framställs som en person som utnyttjat vår kommun och de funktionsnedsatta för egen vinning. Vi anser att Pär Johansson är en eldsjäl som betytt oerhört mycket för vår kommun, för de funktionsnedsatta och deras självkänsla och som inspirationskälla för allas lika värde i hela Sverige. Vårt förtroende är alltså obrutet.

Uppdrag Granskning har dock tagit fram felaktigheter i ljuset. Fakturor har gått fel och det har vi nu rättat till. Vi går stärkta ur Uppdrag Gransknings åtta månader långa bevakning med bättre administrativa rutiner.

En sakfråga som Uppdrag Granskning belyser är lönenivåerna för skådespelarna. På Teaterförbundets hemsida anges lägsta nivå 816 kronor per föreställning. Våra funktionsnedsatta skådespelare har 920 kronor. Alla har lika mycket oavsett rollens storlek. Övriga amatörskådespelare har 850 kronor. Att övriga skådespelare totalt sett får en högre ersättning beror på att de har ytterligare uppgifter kring föreställningarna.

Vi tänker fortsätta ta Sverige med storm med fantastiska föreställningar och förmedla vårt budskap om människors lika värde.”

Bengt Friberg                      Pia Andersson

Kommunchef                      Förvaltningschef

Hudiksvalls kommun            Hudiksvalls kommun

Uppdrag granskning kommenterar uppgiften om skådespelarnas löner

I brevet från Hudiksvalls kommun finns uppgifter om vad funktionsnedsatta och ”övriga amatörskådespelare” tjänar.

Kommunen hävdar att de funktionsnedsatta får mer än övriga amatörskådespelare.

Det är inte korrekt.

De anställningsavtal som Uppdrag granskning tagit del av visar att samtliga av de övriga som är på scen har bättre betalt. Den enda grupp som har lägre grundersättning är dansarna – men de har i gengäld ett lönetillägg, samt ersättning för repetitioner.

Kommunen skriver också ”att övriga skådespelare totalt sett får en högre ersättning beror på att de har ytterligare uppgifter kring föreställningarna”.

Vad de eventuella uppgifterna innebär  framgår inte av anställningsavtalen.

För omsorgspersonalen är ersättningen dessutom ett tillskott utöver deras ordinarie lön.

De enda som inte har några tillägg till arvodet för föreställningar, t ex för repetitioner eller för ”tillfälligt utflyttad verksamhet” utanför hemorten, är de funktionsnedsatta. 

När det gäller Teaterförbundets lägstanivå (816:- + semesterersättning = 914:-) förutsätter avtalet att arvode utgår för både repetitionsdagar och föreställningar.

Att avtalet används betyder att verksamheten betraktas som professionell.

Enligt Teaterförbundets förhandlingschef Lars Åström är det inte rimligt att lägstanivån används vid föreställningar, framförallt inte när det gäller de bärande roller som är grunden för att publiken kommer.

/Redaktionen, Uppdrag granskning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.