Mäklaren Jeanette Lindhagen i Stockholm tycker att lagändringen öppnat för mutor. Foto: SVT

Nya mäklarlagen ger köpare svagare skydd mot fusk

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den nya mäklarlagen har försvagat kundens skydd mot mäklare och besiktningsmän som samarbetar. Nu är det inte längre olagligt för en besiktningsman att ge mäklaren provision för att få uppdrag.

Mäklaren Jeanette Lindhagen i Stockholm tycker att lagändringen öppnat för mutor.

– Jag blev uppringd av ett besiktningsföretag som erbjöd mig ersättning om jag anlitade dem som besiktningsmän. Jag trodde att han skojade. Men han vidhöll det här och då började jag bli arg. Och då sa jag hur kan du göra det här? Tänker du muta mig? Och då sa han att det här är helt möjligt från och med 1 juli när den nya mäklarlagen träder i kraft, berättar hon för Uppdrag granskning.

 Vad tycker du borde förändras?

– Jag tycker att lagen måste bli tydligare, just det här förhållandet mellan besiktningsmän och mäklare. För trots allt är det någon som tjänar pengar på det här och det är varken köpare eller säljare, säger Jeanette Lindhagen.

Besiktningsmannen Jan Källman tar också avstånd från provisioner till mäklarfirmor för att få uppdrag.

– Jag vill inte ha några sådana relationer. Du låser in dig i någonting som kan vara ganska riskabelt. Men när du står där i tingsrätten då får du fan-i-mig stå för vad du har skrivit. Man ska inte ha någonting, sitta i knä på någon mäklare. Absolut inte, säger han.

Fakta: Köparens ansvar

Enligt lagen har köparen en omfattande undersökningsplikt.Det betyder att du som köpare måste vara medveten om i vilket skick bostaden duköper är i. Du måste ta reda på vilka brister som finns och om du inte kollat tillräckligtnoga före köpet kan du sedan inte häva köpet gentemot säljaren, eller få hjälpav dolda fel-försäkringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.