”Polisen menar att informatörer är nödvändiga”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter reportaget om polisens arbete med informatörer chattade vår reporter Carolina Jemsby – här är alla frågor och svar.

Kristoffer: Det vidriga med infiltratörer är att de inte endast rapporterar, sviker och bedrar. Utan föreslår, riggar framtida brottsliga handlingar så att den misstänkte kan fångas in tryggt och kotrollerat. På så sätt luras personer att begå brottsliga handlingar.Och polisen får en fjäder i hatten för att burat in ännu en person. Ett lågt och omoraliskt arbetssätt som bara göder paranoija och hat.

Carolina Jemsby:  Så kan man se det. Polisen menar ju att de är nödvändiga för att klara upp många former av brott.

Diogenes: Jag fattar inte, infiltrerade ”Magnus” bara vänstergrupper i 10 år?

Carolina Jemsby:  NIx. Magnus infiltrerade många grovt kriminella grupperingar.

Mats: Nar skall ni granska Carin gotblad ang infiltratorer?

Carolina Jemsby:  Jag vet inte. Fråga redaktionsledningen. Men det har ju skrivits flera bra böcker på temat.

William: va händer med Magnus nu?

Carolina Jemsby:  Han hoppas först och främst att han inte ska avslöjas, genom reportaget. Och sen skulle han vilja ha ett jobb och leva ett vanligt liv.

Jenny: Jag förstår inte, blir riktigt förbannad på den där JK mannen, kan man inte göra om han granskning för att komma fram till ett annat beslut?

Carolina Jemsby:  Jag vet faktiskt inte. Idag är det en annan JK som heter Anna Skarhed. Kanske en fråga för henne att ta upp.

Mikael: Hur står det till med infiltrering av högerextrema grupperingar?

Carolina Jemsby:  Det vet jag inte, men man kan väl anta att de också är intressanta för Säpo. Ffa efter vad om hände i Norge.

Me...: och VAR är länken om man har känslig info??? det står bara svt/ug ??? Jag känner nämligen själv en infiltratör som har varit med om exakt samm

moderator: Peter Bagge: Klistra in den här länken: http://svt.se/ug/omug/20111102140702/sa_skickar_du_kansliga_tips_till_uppdrag_granskning

S^: Läste just om alias ”Magnus”. Även om han kanske inte behandlats på ”bästa sätt” efter att han blivit oanvändbar för SÄPO så måste han väl fått varningar, information om hur saker och ting går till och avslutas när han började,.. risker osv. Säkerligen om han ”jobbade” där ~10 år eller vad det nu var så borde han ju vetat vad han gjorde och allt vad det innebar...? Han gjorde förhoppningsvis en exceptionellt god gärning och har säkert bidragit till en massa människors säkerhet osv, den hedern är central för hans uppdrag (tror jag), och detta är väl kanske det mest positiva? Om man inte tänker på pengar. Summering: Kan man i dessa sammanhang göra allt så mycket bättre tro? Allt har ju en negativ sida också... Vi kanske borde lyfta fram och hedra dom som gör dom mer invecklade/hårdkokta jobben inom polisen istället, jag vet inte. Eller så kanske det är jag som är helt ute o cyklar.. (Tänkte sudda ut allt och skita i att skicka, men sänder in det ändå)

Carolina Jemsby:  Det är delvis problemet. Han fick aldrig någon information om ev risker för framtiden, om att hans anställning inte skulle finnas osv. Istället antydde man flera gånger att en analytikerjobb på Säpo hägrade i framtiden. Alt polishögskolan. Det gjorde att han aldrig oroade sig för framtiden.

Anders: Har ni undersökt om säpo signifikant avviker från hur andra säkerhetstjänster (typ Finland, Tyskland) hanterar informatörer?

Carolina Jemsby:  Det finns skillnader, men vi har inte gått djupare in på dem. Intressant är ju lagstiftningen i Storbritannien där man jämställer infiltratörer med UC-poliser (under cover)

Thomas: Varför kan inte SÄPO”fejka”en CV för ev.infiltratörer

Carolina Jemsby:  Det undrar verkligen jag också. Önskar de ville svara.

Thomas: Fick du någon uppfattning om hur många infiltratören det finns här i landet?

Carolina Jemsby:  En siffra vi fick var minst 1000 inom den öppna polisen – dock ej bekräftad från polisen. Inom Säpo runt 200 stycken, enligt obekräftade uppgifter.

jazz: Hej, borde man inte rikta kritik gentemot politikerna i riksdagen som faktiskt underlåtit att lagstifta kring omständigheter som kan uppstå då myndigheter, utan lagstöd, utövar verksamhet som den i reportaget? Det står ju i regeringsformen att all offentlig makt utövas under lagarna, vilka tydligen är det som saknas. Kritik åt fel håll?

Carolina Jemsby:  Jag tycker det finns kritik att rikta åt flera håll. Men absolut – riksdagspolitikerna borde ta i frågan. Nu nästan bara Szyber som är engagerad.

Jonte: Vad tjänar en informatör på att gå till media nu? Ökar inte riksen för upptäckt?

Carolina Jemsby:  Jo. Det är en stor risk som Magnus tar. Men dels är han arg på Säpos svek, dels vill han inte att andra ska hamna i hans sits. Därför delger han oss sin historia.

Maria: Hur kan SÄPO betala ut kontanta pengar utan kvitto? Hur redovisas detta?

Carolina Jemsby:  Det redovisas som tipspengar och är då, märkligt nog, skattefria.

Dan: Hur kommer det sig att någon är så korkad att man åtar sig att vara informatör?

Carolina Jemsby:  Han ville göra gott. Idag känner han sig korkad, men trodde givetvis aldrig att staten inte skulle ta ansvar för hans framtid.

Skakavac: Hejsan, detta är ingen fråga! Polisen i Sverige får inte provocera fram brott som i America tex eller hur? men det gör deras domhär som han infiltratörinformatör vafan ni vill kalla de! personligen kallar jag dom råttor som uttnyttjar ungdomar för att tex sälja åt dom och sen sätter dit dom! Alltså orsakar dom brott!

Carolina Jemsby:  Brottsprovokationens vara eller inte vara är ju nu uppe till diskussion i brottsmetodutredningen.

Christian: Är ni helt okritiska till infiltration av politiska grupperingar? Och har ni överhuvudtaget gjort en sannolikhetskalkyl av att tjallare skulle hotas av vänstern? Så är det helt enkelt inte

Carolina Jemsby:  Magnus har infiltrerat grovt kriminella grupperingar också, inte bara de autonoma rörelserna.

Daniel: Varför gjorde ni detta snyftreportage för denna våldsverkare? Varför förtjänar han sympati när han förstört sitt eget liv i utbyte mot judaspengar? Reportaget är ju hur ihåligt som helst.

Carolina Jemsby:  Vad tråkigt du tycker det. Jag tycker Magnus historia är viktig och bör belysas och förhoppningsvis väcka debatt.

...: Vad vill ”Magnus” att det ska stå på hans CV som referens? Att han arbetat som infiltratör? Att han arbetat åt Säpo? Samt så har han ju skirvit under en förlikning, lite konstigt att han, som jag tolkar det, vill ha ny kontakt när pengarna tar slut....

Carolina Jemsby:  Att man bekräftar hans kunskaper som han trots allt har, via ngt av sina fiktiva bolag.

Lovisa: Vilka grupper infiltrerade Magnus?

Carolina Jemsby:  Kan tyvärr inte gå närmare in på det, med hänsyn till hans säkerhet.

Ramona Fransson: Hur kan man kräva JK Lambertz avgång? Jag anser inte att han är trovärdig för sitt yrke som rättvisans man.

Carolina Jemsby:  Lambertz är inte JK längre, idag är han på Högsta Domstolen.

Juan Luis: Kommer det bli en lex Magnus?

Carolina Jemsby:  Kanske. Framtiden lär utvisa.

lovisa: Vem tycker du bär ansvaret för Magnus situation?

Carolina Jemsby:  Säpo.

Åke Numelin: Hej, har cheferna på SÄPO så dåligt omdöme, dvs helt enkelt är idioter kan de väl inte ha insyn i frågor om rikets säkerhet?

Carolina Jemsby:  Det får stå för dig..

Anna: Jag tycker ni ska granska vittnesskyddet också. Av egen erfarenhet vet jag att det inte är ”värt” att vittna i de fallen. I fall man inte vill säga upp sin karriär och flytta utomlands vill säga... Polisen har ju tyvärr inte resurser att övervaka folks säkerhet på hemmaplan...

Carolina Jemsby:  Bra idé!

snoken: Detta måste väl vara en ”nesa” för UG. Snopet att inte komma någonstans med Lampert. Slut gräv och skaffa ett hederligt jobb

Carolina Jemsby:  Jag tycker Lambertz-intervjun var intressant och gav en hel del.

Ma: Hej! Tack för ännu ett mkt intressant reportage! Är förvånad att killen ifråga var så blåögd – att han inte drog sig ur tidigare.

Carolina Jemsby:  Jag lovar – han känner sig blåögd och naiv idag. Men trodde han kunde lita på Säpo och staten.

A: Men kommer Säpo att ge honom ett CV nu? Pensionspengar osv?

Carolina Jemsby:  Vet ej. De vill ju inte svara på några frågor.

Christina: Hur värvar polisen infiltratörer?

Carolina Jemsby:  Ofta genom att besöka personer i häktet, genom att kalla personer på ”samtal”. En förförelsefas, kallar Magnus det för. Schyssta poliser, som erbjuder, pengar, ett äventyr och ett jobb för den goda sidan.

Yen: Som reporter, känner du dig orolig att någon via dig ska försöka nå ex. ”magnus”?

Carolina Jemsby:  Oro känner man förstås alltid när så mycket står på spel.

Jimmy: Kan det vara så illa att Säpo är så hemligt att dom för JK bakom ryggen och bedriver ett helt eget regelsystem som inte ens JK klarar av att bedömma.

Carolina Jemsby:  Intressant tanke.

Jonte: Känns som att det är OTÄNKBART att Magnus inte har blivit informerad om riskerna..... trots allt har han ju håll på med denna agentromantik i 10 år.

Carolina Jemsby:  Enligt honom har han inte det. Och hade han det – varför skulle han då fortsätta? Hur skulle ett sånt samtal se ut, från polisen...?

Lovisa: vilka slags grupper infiltrerade Magnus?

Carolina Jemsby:  Kan tyvärr inte svara så ingående, men förutom de autonoma grupper han tillhörde som ung, grovt kriminella grupperingar.

Pontus: Kan man se avsnittet på nätet nu missade det?

moderator: Peter Bagge: Det kommer att bli försenat tyvärr. Tekniken har ställt till det lite. I värsta fall har vi det inte i SVT Play förrän torsdag morgon.

Pontus: Hej! Mkt intresant program. Läste för inte så länge sedan Dick Sunvalls bok ”Hanteraren” som handlar om Kriminalkomisarien Olle Liljegren där man känner igen mycket. Många namn känner man igen. Göran Lambertz, Peter Rätz. Har ni läst den? Det utspelas under samma tid som ”Magnus”

Carolina Jemsby:  Jag har läst den – är oerhört spännande. Sundevall har också skrivit en bok om Peter Rätz, samt finns en bok av Lasse Wierup; Infiltratören. Alla spännande och bra!

Anna: Mycket bra inslag! Märkligt med den ”försvunna” väskan. Hoppas att ni får fler tips i ämnet.

Carolina Jemsby:  Det hoppas vi också!

Glömsk: Hej, vad hette utbildningen Magnus hade fått gå hos Säpo? Det lät som att han sa rappor? Läser retorik just nu och skulle vilja kolla upp var denna utbildning grundar i.

Carolina Jemsby:  Ett franskt ord; rapport. Handlar om att matcha andra människor. Få dom att känna igen sig och känna sig trygga med en. Jfr det Magnus berättar om att ha på sig ”rätt” lagtröja etc.

Lovisa: Kommmer Magnus någon gång kunna få ett normalt liv?

Carolina Jemsby:  Det hoppas jag verkligen. Det är han värd.

My: Vad köpte Magnus för vapen? Är du inte rädd att Magnus blir avslöjad av ditt reportage?

Carolina Jemsby:  Vet inte vilka vapen det handlar om. Jag hoppas innerligt att vårt reportage inte avslöjar honom, men lite orolig är man förstås alltid. 

bmp: Vilken utbildning fick han av MUST ? Fich han betalt av MUST ? Betalade SÄPO MUST ? Vilket ansvar har MUST för de som de har utbildat ?

Carolina Jemsby:  Han gick en utbildning som f d MUST-personer arrangerade.

T:: Vart någonstans försvann väskan? Om du får avslöja mer exakt

Carolina Jemsby:  Ett kafé på hamngatan i Stockholm.

Pistol_W20: ”Väskan” som försvann försvann i själva verket inte Säpo eliminerade den för att dom ville bli av med magnus.

Carolina Jemsby:  Hur vet du det?

Juan Luis: Men som arbetsgivare får man inte hålla på med svarta pengar, eller kanske man skall hänvisa till Säpo?

Carolina Jemsby:  Försök...

Anna: Vad säger dagens JK om det här?

Carolina Jemsby:  Det undrar jag också. Vi borde fråga henne.

Marcus: Carolina. Ser du inte en stor risk riktad mot din/reportageteamets säkerhet nu när du känner till ”Magnus”. Tack för ett av många välgjorda reportage.

Carolina Jemsby:  Det tror jag inte. Hoppas inte i alla fall. Vad roligt att du tyckte om reportaget.

Lovisa: Vilka personliga/emotionella problem hade Magnus fått av uppdraget?

Carolina Jemsby:  Ganska allvarliga. Han har fått diagnosen allvarliga post traumatiska stressyndrom. Han är djupt deprimerad, tar sig många dagar inte ens upp ur sängen. Han mår fruktansvärt dålgit.

Poppen: Kan man värdera i pengar jobbet som Magnus gjort åt staten ?

Carolina Jemsby:  Jag vet inte. Men jag vet att han räddat liv, avvärjt mord. Hur mycket är en människa värd?

nisse: hej gick inte peter rätz ut i tidnigen för ett par år sen.?och det gick väl inte bra för han efter det då har väl dom ingen skyldighet alls o hjälpa honom väl för han har sj satt sej i fara rätt stor fara igenom o gå ut i tv även om man förstår honom mvhnisse

Carolina Jemsby:  Vi hoppas att Säpo fortsätter ta sitt ansvar för Magnus säkerhet, trots att han nyttjat sin medborgerliga rätt att tala med media.

valens: Varför tog ni inte kontakt med förre rikskriminalchefen Tommy Lindström?

Carolina Jemsby:  Hur vet du att vi inte gjorde det?

piakalle: Våra politiker som inte vill fortsätta att vara politiker får en pension som heter duga. Borde inte Maagnus få detta och alla hans gelikar när de inte kan fortsätta att arbeta vidare

Carolina Jemsby:  Det kan man verkligen tycka.

Erik J: Bra reportage igjen UG. (Har bandat) Jag ser en parallell till handteringen av brottsoffer i Sverige. Mydingehetens slit o släng............ Önska Magnus lycka till!

Carolina Jemsby:  Det ska vi! Tack!

Toto: jag tog kontakt med er för två årsen,om liknande fall. idag har det gått två år och jag lever under hot och ingen upprätelse.

Carolina Jemsby:  Ta kontakt igen. Mejla oss.

Ma: Paragraf 41 säger allt!

Carolina Jemsby:  ;-)

Missbrukare: svarar ni på alla komentarer eller censurerar ni?

moderator: Peter Bagge: Carolina svarar på alla frågor hon hinner fram till kl 22.

Hanna: Fick han bara 10 000 kr i månaden när han började göra mer och farligare uppdrag? Det är ganska lite pengar för att riskera livet...

Carolina Jemsby:  Det handlar, som jag har förstått det, inte om några stora pengar som informatörerna och infiltratörerna får. De drivs ofta av andra motiv; t ex avslöja brott, stoppa brott etc. Och kanske spänningen, det sa i alla fall både Peter Rätz och Magnus

alfredo: Får en känsla av att polisen och Säpo mer och mer börjar likna en lekstuga. Ingen tar ansvar för enskilda individers öde. Våra politiker gör inget. Vad kostar det att ansvara för de s.k infiltrarörernas framtid när de är förbrukade. Mindre än några byråkraters löner och pensioner antar jag. Lever vi i en demokrati eller i forna Östtyskland?

Carolina Jemsby:  Ställ frågan vidare till dina politiker...

Joël: Jag undrar om infiltratörens eget väl var i fara när han läckte information om ”vänstergrupper”, eller om det då rörde sig om ”grövre” kriminella sammanslutningar?

Carolina Jemsby:  Det handlar ffa om då han läckte om de grova kriminella sammanslutningarna, samt autonoma grupper i utlandet.

Anna: Hur mycket pengar används som ”tipspengar” varje år? Säger det något om hur stor verksamheten är?

Carolina Jemsby:  Vi begärde ut dessa siffror men fick nej från rikspolisstyrelsen. Just för att vi inte skulle kunna se hur stor verksamheten är.

Jimmy..: Brottslingana som blir infiltratörer har inte blivit brottslingar genom polisen utan har valt det livet själva. Så varför skall polisen ställa upp och ta hand om dem, efter det att de tjänar pengar på att sälja sina vänner? Varför talas det alldrig om det egna ansvaret i medierna? Han hoppade ju inte av och blev hederlig utan körde på tills det knakade, inte för att hjälpa samhället utan för att fylla sin egen ficka med skattepangar.

Carolina Jemsby:  Magnus har aldrig dömts för något brott. Han var ostraffad och valde att hjälpa samhället.

Pistol_W20: Ni måste få en Interljuv med SÄPO ! Vi måste stifta nya lagar så vi inte får ett ännu mer Korrupt land. Jag vet en som har jobbat inom utländsk militär som blev skuggad av SÄPO här i sverige. Men jag säger inget här.

Carolina Jemsby:  Mejla oss! Och tro oss – vi har försökt få Säpo i programmet.

Martin Goës: Magnus har, med risk för sitt liv, ställt upp för sitt land. Att Polisen/SÄPO inte ens ställer upp med ett fejkat CV, som tack för lång och trogen tjänst, är helt enkelt SKAMLIGT!!! Den tid då arbetsgivare inte frågade efter ett CV ligger minst 30 år bakåt i tiden – jag menar, vilken tid lever Rikspolisstyrelsen i???

Carolina Jemsby:  Så ser Magnus det också. Men tydligen inte polisen.

Filip: Hej Carolina. Mycket intressant och gripande dokumentär. Min fråga gäller din egen säkerhet. Sätter inte du dig själv i osäkerhet genom att gå ut med att du vet vem ”Magnus” är på riktigt och var han finns idag? Kriminella kretsar måste ha ett intresse i att få ta del av den informationen.

Carolina Jemsby:  Jag hoppas jag inte gör det. Tycker historien är viktig att berätta.

Pistol_W20: Jag känner en kille som blev skuggad av SÄPO kan berätta en hel del men inte här. Finns det en säker chatt ?

Carolina Jemsby:  Mejla oss.

björn: De här med ersättning till infiltratörer. Är det laglig att betala ut svarta löner nu eller? Eller gäller det bara Säpo..

Carolina Jemsby:  Både Säpo och den öppna polisen betalar ut ”tipspengar” som blir skattefria och betalar ”utlägg” som infiltratörer/informatörer har.

Anna: Kan ni inte försöka granska hur infiltratörer/vittnen som har fått hjälp av polisen tvingas leva? Det skulle iofs inte öka vittnesvilligheten, men verkligheten skulle vara schysst att få se...

Carolina Jemsby:  Jo. Håller med. Vore toppen att se och höra. Det lilla jag har hört om gör mig nyfiken på mer. Mejla oss om du har mer idéer. 

Jonte 39: Hej, jag har själv råkat ut för ett identiskt problem som var i kvällens program och blivit utsatt för mordförsök mm. Jag mår idag mycket dålig och är rädd.

moderator: Peter Bagge: Hör av dig till redaktionen: http://svt.se/ug/omug/20111102140702/sa_skickar_du_kansliga_tips_till_uppdrag_granskning

supersnuten: Märkligt att viss myndighet kan betala ut svarta löner, utan åtgärd från övervakande myndighet. Har du fått någon klarhet i mycket pengar som årligen betalas ut svart?

Carolina Jemsby:  Vad jag förstått handlar det om miljoner. Men det är en siffra jag inte fått bekräftad.

William: Har han någon slags säkerhet ifall han skulle bli avslöjad?

Carolina Jemsby:  Ja. Säpo ska ta ansvar för hans säkerhet. Vi förutsätter att de gör det trots att han valt att prata med oss.

Alex Dahlin: Tjäna staten/landet med ditt liv och bli utslängd tomhänt efteråt. Blir nog svårare att värva infiltratörer om man vet att man inte får någon som helst hjälp efteråt. Trodde faktikst man fick ny identitet och meriter – dock fejkade meriter – så man kunde gå vidare i livet efter man tjänat sitt land med att få ner brottsligheten.

Carolina Jemsby:  Det trodde jag också. Sen träffade jag Magnus och fick höra hans historia.

Ulf Gustafsson: Hej! Tack för bra program-som vanligt ! Kan JK ta upp ärendet igen vad gäller Magnus och se till att får hjälp ? Om inte, vad säger justieministern ? Ni måste hjälpa Magnus så han får förutsättningar till ett OK liv!

Carolina Jemsby:  Vi försöker. Bl a genom att göra detta program. Jag håller med dig om att hans situation är upprörande. Tack för beröm!

Poppen: Den här skiten måste vädras ut ordentligt hos SÄPO , 1000-tack för reportaget!

Carolina Jemsby:  Tack för att du tittade och roligt att du blir engagerar dig.

Robin: Varför nämner ni inget om alla brott som aldrig skett med anledning av hanterarverksamheten? Alla sammandrabbningar mellan grupper som uteblev, alla brott som aldrig skedde?

Carolina Jemsby:  Vi skulle gärna velat berätta mycket mer. Framför allt om alla brott som Magnus faktiskt avvärjt, genom sin insats dessa år.

Thomas: Uppskattningsviss, hur många infiltratörer har säpo ”anställda”??

Carolina Jemsby:  Siffran vi fått (obekräftad) är 200

Christian: SÄPO:s författningsskydd har väl inte hand om vanliga kriminella, utan håller på med politisk övervakning? eller är det fel?

Carolina Jemsby:  Klipp från deras hemsida: Säkerhetspolisen arbetar med att skydda rikets inre säkerhet. Det gör vi genom att förebygga och avslöja verksamhet som med våld, hot eller tvång syftar till att förändra Sveriges statsskick, påverka myndigheters eller politiska organs beslutsfattande eller hindra medborgare från att utöva sina grundlagsfästa fri- och rättigheter.

maria: jag förstår verkligen inte varför säpo inte anlitar en sådan person som magnus.. han jobbade ändå rätt länge. Är det för att det blir för ”dyrt” eller ”osäkert” fattar inte! Hur kan detta vara ok? att använda någons tjänster utan att försäkra personens framtid?

Carolina Jemsby:  Jag tror Magnus hade varit en alldeles lysande Säpo-analytiker och en tillgång för myndigheten. Fattar heller inte varför de inte anställde honom.

tore: Är det inte otroligt olustigt att en myndighet vägrar svara på de frågor Ni ställer? Säpo och då också RPS arbetar ju mer eller mindre i mörker som det ser ut nu. Hur ska saker som dessa någonsin komma upp i ”vardagsrummet” om statliga myndigheter kan välja att mörka samt totalvägra att ställa upp och berätta?

Carolina Jemsby:  Ja. Tycker det är oerhört trist att de inte vill tala om det. Som den norska polisen säger i inslaget; för legitimiteten behöver man prata om det.

Carl: Jag har all respekt för Magnus och det han har gjort. Och tycker verkligen att han borde ha fått bättre hjälp när han ”slutade”. Men kan man inte se det som ett illa måste. Lite ”the ends justify the means”. Gårdagens krig utkämpades i skyttegravar och förlusterna var stor. Dagens ”krig” ser ju helt annorlunda ut och det kräver ju andra metoder. Personligen blir jag lite stolt över att SÄPO faktiskt agerar och inte drunknar i den annars så vanligt förekommande ”paragrafryttar-moralen”. Min fråga är helt enkelt om ni ser behovet av detta system och om allt ska vara offentligt?

Carolina Jemsby:  Jag tycker tyvärr jämförelsen med skyttegravarna har relevans; det tycks vara det synsätt många har. Men jag tycker inte att vi behöver offra ungdomar i vår tid, det går att undvika och staten borde kunna klara av att ta sitt ansvar.

Max: Ett falskt cv kräver falsk arbetsplats, telenummer faktiska individer som kan svara som referens??

Carolina Jemsby:  Jag är övertygad om att Säpo, om någon, klarar av att fixa det.

Anna: Vad har kungen infiltrerat för att få allt skydd som han har från säpo?

Carolina Jemsby:  Har du några idéer..?

Lovisa: Tror du på att säpo inte ville svara på frågor om detta pga Magnus säkerhetsrisk?

Carolina Jemsby:  Ja. Det är skälet de anger och ett skäl jag har förståelse för. Men jag önskar att de ville svara på generella termer.

Pistol_W20: Säpo ska ställas inför domstol dom ska betala ut pengar till alla lidande familjer samt ordna resten av livet för personerna dom har utnyttjat ! Säpo borde skämmas

Carolina Jemsby:  Ungefär så känner Magnus, och en del andra infiltratörer vi haft kontakt med.

Ingabritt Billström: Kommentar Jag är en 67-årig kvinna idag, som reagerar på kvällens program. Men jag undrar varför världen har kunnat förändrats så radikalt på bara 50 år. När jag var tonåring på 50-talet så var den största synd man kunde begå var att lyssna på Elvis. Men nu tycks det vara blaha, blaha..... Hur kan världen ha förändrats så radikalt, att det näst intill är acceptabelt att döda en annan person för egen vinning. Usch, men tack för att ni finns!

Carolina Jemsby:  Tack för att du tittar!

Toto: En fråga ? hur får man sitt liv tillbaka när man blir blåst av sämhället????

Carolina Jemsby:  Det undrar Magnus ockås.

Roger: En polis som vill sätta dit en kriminell kollega betraktas av polis som en förädare som intet förtjänar. En civil infiltratör har samma status hos polisen- En värdelös tjallare. och förtjänar sitt öde. Det vet jag. Hos polisen är de bara j-vla tjallare. Eller hur

Carolina Jemsby:  Kanske är det så. Det låter som att du har egen erfarenhet.

Juan Luis: Men det var barn som fick svarta pengar. är det inte förbjudet med barn arbete i Sverige?

Carolina Jemsby:  Vem kontrollerar att lagen efterlevs?

David: Tack än en gång för en bra dokumentär! Kommer jk granska detta igen eller kommer det bara rinna genom sanden? Tror du Säpo kommer göra Magnus rättvisa?

Carolina Jemsby:  Jag hoppas det. Uppenbart är, tycker jag, att det behöver granskas igen.

Toto: vem kan man ringa hos er?

moderator: Peter Bagge: Mejla oss: granskning@svt.se

Juan Luis: Blir det en lex maria/ Magnus

Carolina Jemsby:  Kanske! Vi får se vad debatten för med sig

supersnsuten: Säpo måste bli mer offentligt. Jag känner folk som blivit av med jobben, fru och barn tack vare felaktiga uppgifter från dessa amatörer. Jaga dessa s.k. gränsbevakare så vi får en organistaion som jobbar för Sverige och inte bara för deras egen skull!

Carolina Jemsby:  Jag tror också Säpo skulle må bra av lite mer offentlighet.

T:: Vad har ni fått för respons ifrån polisen, säk, etc efter reportaget? Skit bra program i övrigt

Carolina Jemsby:  Ingen alls. Än. Mer än att de vägrar svara på frågor.

Erik: Man ska inte vara rädd att fråga övermakten (polisen ) i vilka register man eventuellt kan finnas. Det har jag gjort.

Carolina Jemsby:  Och vad fick du för svar..?

David: Om det handlar om miljoner ”svart” hur går det ihop med bokföringen?

Carolina Jemsby:  Det redovisas som tipspengar.

peter: Hej hur blev ”Magnus” infiltratör om han aldrig straffats någon gång och säpo/polisen rekryterar infiltratörer från häkten/möten?

Carolina Jemsby:  Han har, som vi berättar i reprotaget, blivit förhörd om en sak han gjort.

Lovisa: Borde inte de mördade infiltratörerna få otroligt mycket mer uppmärksamhet än vad de har fått i media?

Carolina Jemsby:  Jo. Jag tycker det är oerhört märkligt att detta inte väcker mer debatt. Ska människor dö i detta uppdrag?

Masarohe: istället för att politikerna reser runt och spenderar flera hundra tusen då kan dom ge dom en viss summa till ”Magnus” och ett jobb inom polisen väsen eller liknande. det e en då vi som betalar skatt eller?

Carolina Jemsby:  Säg det till dina politiker!

Jonte 39: TACK för världens bästa program !

Carolina Jemsby:  Vad glad jag blir att du tittat och gillar det!

moderator: Peter Bagge: Chatten är öppen ytterligare ca 15 minuter.

abbe: Ar det sakert att det inte finns inflatorer pa svt

Carolina Jemsby:  Ingenting är säkert. Vet du något jag inte vet?

Karlsson: Tack för ett superbt upplägg!! Ni måste göra en uppföljning på detta!

Carolina Jemsby:  Ja, gärna. Tipsa oss!

Ma: Finns det inte en risk att ”Magnus” blir för besvärlig för Säpo?

Carolina Jemsby:  De tycker nog redan att han är väldigt besvärlig; kräver sin rätt, går till media etc.

Lovisa: Hur mycket har den organiserade brottsligheten ökat i Sverige de senaste 10 åren?

Carolina Jemsby:  Det vet jag inte. BRÅ (brottsförebyggande rådet) brukar ha bra statistik. Kolla med dom. Toppenhemsida har dom.

Lucho: Man kan känna en vist sympati för det Magnus gjorde, Men, det måste finns en instans där man kan granska hur länge man är beredd att kränka privata integritet. Hur vet vilka personer ska man infiltrera? Vet man i förväg vilka är kriminella? ... infiltrerar också oliktänkande?

Carolina Jemsby:  Det är intressanta frågor och sådana som jag önskar man debatterade och diskuterade öppet i samhället. Inte denna massiva tystnad som det är idag.

michaela: Hej, tack för ett mycket bra repotage. Har SÄPO överhuvudtaget kommenterat er granskning, mer än att de inte är intresserade av en intervju? Detta lär ju bli stort i morgondagens tidningar, någon gång måste ju SÄPO kommentera saken, det borde vara en viktig sak för dem att sköta det här på ett snyggare sätt än vad de hittills har gjort.

Carolina Jemsby:  Jag hoppas de kommenterar det någon gång. Till morgondagens tidningar vore ju strålande.

Saida: Tack för ett någolunda bra program. Skulle vilja ställa en personlig fråga till dig carolina.Tycker du att myndigheterna i detta avlånga land ser till medborgarnas bästa eller att de agera efter sitt egna omdömme

Carolina Jemsby:  Jag tror det beror på vilken myndighet och vilken situation det gäller. Jag tror det är svårt att generalisera.

inte direkt ensam!: Magnus är i gott sällskap! Vet att det finns fler, rikskriminalpolisen utnyttjade en person som gjorde uppdrag i form av kriminella uppdrag. Allt rapporterades till rikskriminalen och polisen, sen åkte infiltratören själv dit för uppdraget. Riskriminalen var noga med att ”ta på dig allting” och ”lita aldrig på polisen”, och vad fick infilitratören för detta tillslag som infiltratören själv åkte dit på? Jo, fängelse! Efteråt har flertalet tillslag baserat på den information infiltratören gett gjorts, och inget har betalats till infiltratör för det. Eftersom det även handlade om internationella tillslag så undrar man ju om andra myndigheter vet om att det fans infiltratör som sedan själv åkte dit. Hur får man upprättelse? 600 000 fick Magnus, infiltratören i detta exempel gjorde sitt jobb och fick fängelse och märkt för livet och inget skydd heller! PLUS att rikskriminalen FALSKT byggt upp dennes misstankeregister utan infiltratörens vetskap!

Carolina Jemsby:  Det finns många konstigheter med informatörsverksamheten som definitivt skulle behöva granskas mycket mer.

David: Visste inte Magnus föräldrar vad han gjorde för ”arbete”?

Carolina Jemsby:  Jo.

Lasse: En ung kille som levt ett liv som måste jämföras med att ligga vid fronten i ett krig,varför inte ge killen krigspension, han har ju naturligtvis haft liknande upplevelser.

Carolina Jemsby:  Det är en idé.

St Jompå: UG framställde det som att vänstern mördar infiltratörer. Tycker du inte? Är det så?

Carolina Jemsby:  Såvitt jag vet är det inte så. Jag hoppas verkligen att det inte upplevdes så när man såg programmet. De fall vi har tittat på där informatörer blivit mördade, har de mördats av grovt kriminella grupperingar.

Pontus igen: Är det inte så att Rikspolistyrelsen å säpo håller på med en hel del ljusskygg verksamhet som dom försöker infiltrera?

Carolina Jemsby:  En hel del polisverksamhet kan polisen säkert inte tala om, av olika utredningsskäl. Men denna tycker jag man borde kunna tala om, i generella termer.

Lexus: Det är lite klantigt att göra ett sådant reportage eftersom nu kommer ingen vilja jobba som infiltratör och kriminella kommer ha det öppet att göra vad dom vill innan det blir lagförändring, tills dess GOGOGO all kriminalitet!!!

Carolina Jemsby:  Jag hoppas diskussionen kommer igång. Att kriminaliteten får fritt fram tror jag däremot inte..

Thomas: Säger Magnus att han enbart fick 10 000kr i månaden?

Carolina Jemsby:  Det var ingen satt nivå, men runt 10.000 kr i månaden plus utgifter betalda

Roffe: I händelse av att landet blir okuperat så behövs infiltratörer och motståndsmän. Vi får hoppas att det kommer att skötas på ett snyggare sätt när allt är över för dessa hjältar.

Carolina Jemsby:  Låt oss hoppas att det dröjer tills vi blir ockuperade...

Polisen: Jag tycker att det är rätt åt dom info att staten och myndigheter behandlar dom på det viset. Dessa info gör så att andra som inte skulle be gå brott begår brott i vissa fall. Låt dom leva som dom själva har bätt om.

Carolina Jemsby:  Jag vet att Magnus aldrig bett om detta. Däremot har han försökt göra ett så bra jobb han nånsin kunde åt svenska staten.

jocke: jag tycker att detta va fruktansvärt hemskt för hur en myndighet lägger ut hedliga medborgares liv på en spelbricka där man inte har kontrollen över vad man kan bli utsatt för och sen inte tar ansvar för det utan väljer att blunda istället för att ge honom skyddad identitet. Jag tycker det är skamligt att inte ge de drabbade personerna ett nytt liv och hjälpa dom

Carolina Jemsby:  Maktlöshet, är verkligen en känsla Magnus ofta har.

Lovisa: Var Magnus infiltratör på heltid?

Carolina Jemsby:  Ja.

Anders: Mycket rimligt att han får lön och pension av staten till han blir frisk och allt ordnat sig. Han har ju som du du säger gjort en viktig insatts och räddat liv, indirekt-

Carolina Jemsby:  Ffa borde det kanske finnas ett regelverk om hur ”Magnusar” ska tas om hand efteråt, för att kunna komma tillbaka till ett vanligt liv.

Martin: När tycker du att det skulle vara okej med infiltratörverksamhet? Vilka krav?

Carolina Jemsby:  Det måste dels vara rättssäkert, dels måste det finnas ett ordentligt skyddsnät för de som är infiltratörer/informatörer. Tycker jag.

A: Magnus borde få 10 årslöner, det han fått redan räknas inte med tanke på hur farligt han har levt. Han borde ha pensionspengar insatta för 10 år, ny identitet, ett CV, bekostade utbildningar om han vill ha det, MINST!!!

Carolina Jemsby:  Det skulle han nog gärna vilja.

Ma: Kände du dig nånsin rädd under researchen?

Carolina Jemsby:  Nej, faktiskt inte. Det enda jag varit rädd för har varit att göra ett misstag så att Magnus avslöjas.

CIA: vad står must för?

Carolina Jemsby:  Militära underrättelse och säkerhetstjänsten

Mr D: Lämnas i en metro-tidning. Suck! Varför ska man inte kunna göra nånting ordentligt!!! Alltid samma visa. VARFÖR blir man helt stum när man får höra tillvägagångssätt som dessa. De är så lågt och film-inspirerat om något.

Carolina Jemsby:  Det är mycket som låter precis som en hollywoodfilm i detta. Håller med. Men jag lovar; verkligheten överträffar dikten.

Juan Luis: Tack för all tid ni lägger ner och en stor kram till Uppdrag granskning Juan Luis

Carolina Jemsby:  Tack för att ni tittar. Tack vare er finns vi!

Masarohe: Om inte SÄPO kan kommentera eller erkänna att dom har fel...varför inte fråga Stadsministern han är en folkval person som ska kunna representera oss? det är skamligt att informatörer behandlas på detta sätt vi bor i den moderna Sverige där vi påstår att vi bryr oss om människor ha det e skrattretande

Carolina Jemsby:  Vi bad att få intervjua Beatrice Ask, justitieminister. Hon tackade nej.

Carolina Jemsby:  Tusen tack alla ni som chattat och engagerat er. Fortsätt genom att mejla till oss på granskning@svt.se Och missa inte nästa veckas program förstås! Carolina

moderator: Peter Bagge: Tack Carolina – och tack alla ni som deltagit med frågor. Därmed stänger vi kvällens chatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.