Ur chatten: ”Kan ni förstå att människor är oroliga?”

Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Karin Mattisson, Ali Fegan och Axel Humlesjö chattade efter reportaget om Counterjihad och EDL. Här är alla frågor och svar.

Martin: När granskar ni islamismen i Sverige?

Axel Humlesjö:  Vi har granskat flera olika extremistiska rörelser. Kom gärna med fler tips. axel.humlesjo@svt.se

sven: Uppenbart att ni på UG har en politisk agenda. Inte seriös journalistik. Fy skäms!

Ali Fegan:  Antar att du menar att vi granskar en politisk rörelse. Då glömmer du våra granskningar av vänsterpartiet och Lars Ohly, socialdemokrater, facket, islamister och senast förra säsongen moskébygget i GBG.

morre.: Varför ställer ni allt på muslimer sida?Och deras hat mot oss?För det finns.Samt att ni MEDIA blundar för det.

Ali Fegan:  vet att det finns hat mot svenskar också. om du vill berätta om något konkret så mejla mig gärna på: ali.fegan@svt.se. i övrigt tycker jag nog att media skriver mycket om terrorism kopplat till islam.

US: Bra program. Nästa gång blir det väl ett program av motsvarigheten på motståndarsidan inom Islam, eller?

Axel Humlesjö:   Vi har tidigare granskat muslimska extremister. Tipsa oss gärna!  axel.humlesjo@svt.se

Grek: Jag som invandrarbakgrund ogillar starkt EDL,Kommunism,Nazism,Rasism,Fascism men att man ska få visa sanningen om Islam och dess hat mot Europa är helt fel genom VÅLD! Genom att berätta och visa fakta/liknande artiklar ska man göra. Jag är mer rädd för vänsterextremer/islamister än nazister.. Kom ihåg, Nazismen har krossats och likaså kommunismen. Inte dags man krossar radikala islamismen också?

Karin Mattisson:   Våld kan ju aldrig leda till nåt gott va, det hjåller jag med om ju!

Matilda: Hej! Jag vill bara tacka för ett Otroligt bra program idag! Jag blev berörd till tårar och inser att vi måste stå upp för godheten och kärleken och alla människors lika värde! Tack!!

Karin Mattisson:  Tack, det var fint skrivet!

Frågande: Bra att ni granskar extremister, men att beskylla SD, vilket ni ju gör, för att ha del i Breiviks dåd är pinsamt. Kommer ni nu att granska islam och islamister i Sverige/Europa på samma sätt? Dolda kameror och ljudupptagningar i moskéer? Samtala med våldsamma islamister på gatorna och få höra deras uppfattning och Sverige och svenskar? Gå till botten med våldtäktsvågen som drabbar svenska kvinnor, där förövarna väldigt ofta är muslimer? Få höra vad medelmuslimen anser och det västerländska samhället? Ta reda på hur många av våra muslimer som vill införa sharia-lagar? Reda ut muslimers kvinnosyn en gång för alla? Kort sagt – kommer ni att granska orsaken till att rädslan för islam ökar? Det kanske finns något att vara rädd för?

Ali Fegan:  Vi har i flera program granskat islamister – med samma metoder.. Att det finns hat mot svenskar vet vi också. vill du tipsa om något konkret så mejla mig gärna. Dom muslimska ledare som vill införa sharia lagar är få och dom får ofta däng i media, tex Aldebe i sthlm. att det finns en rädsla för islam är väl OK, det finns mycket man kan vara rädd för i samhället. Men att ta det till dom här nivåerna är värt att granskas och berätta.

Nallebus: Varför hade ni inte med de extrema islamisterna i programmet? Det skulle visa hur dom skulle bemöta detta? Med fred eller våld?

Ali Fegan:  Jag skulle gärna granska islamister igen, har gjort det tidigare, senast i förra säsongen. Har du tips mejla mig på ali.fegan@svt.se.

Daniel C: Varför är det fullt av högerextremister på chattar som denna? Är det representativt för samhället tror ni, eller finns det andra orsaker?

Karin Mattisson:  Antagligen ett stort intresse för ett program som detta, det har nog varit lite förhandsinfo på en del bloggar med det här temat..

Gustaf: Hittade ni inga värre citat från Fjordman, för att ha pratat mycket om honom så kom det ju aldrig fram några riktiga snaksigheter. Antiklimax här hemma i soffan ju :)

Axel Humlesjö:  ”Omedelbar beväpning, muslimer måste tas bort och alla nationer ska byggas på gemensamt blod.”  Det är inte demokrati och tolerans i min skola.  Det finns många citat av Fjordman. Ett annat handlar om att muslimer från vissa delar av världen inte bör få leva i västvärlden eftersom dom är genetiskt annorlunda. Läs mer på Gates of Vienna.

Krabban: Tack för ett bra program, jag hoppas verkligen att folk inser hotet med att SD har blivit så stora.

Axel Humlesjö:  Tack. Vad folk tycker är inte upp till oss. Vi granskar makthavare och SD har hävdat att dom inte har några kopplingar till våldsbejakande grupper. Vi visar motsatsen.

jonathan: Lite roligt att inte David Baas kunde visa sitt ansikte i programmet, men ni gick ut med hans namn och arbetsgivare, sen i alla hans artiklar finns en bild på honom, hur tänkte ni när ni lade upp det så? :)

Ali Fegan:  han infiltrerar hela tiden olika grupperingar under falsk flagg. men om han visade upp sitt ansikte idag i riks tv skulle han bli känd på ett annat sätt. hans namn är inte så viktigt i det sammanhanget. vad han gjorde var dock mycket modigt.

Magnus: Först, var kan jag hitta den här chatten när den är avslutad? Därefter, jag är uppriktigt intresserad av att se hela intervjun med den engelska it-killen. Kan ni lägga ut den? Som det var nu fick vi endast se sönderklippta fragment.

Karin Mattisson:   Vi gjorde en längre intervju och han var mycket nöjd med sina citat, vi visade att det var klippt eftersom han såklar funderade en hel del när han skulle svara. En del kommer läggas ut senare!

Hans Kjellström: Hej, bra program men varför doldes en del personers ansikten i filmen?

Axel Humlesjö:  Vi ”maskade” vissa personer vars identitet vi inte ser någon mening med att avslöja. Deras identitet är inte av nog stort allmänintresse.

Mixad tant: Ser fram emot ett likadant program men med muslimernas åsikter om kristna människor. Finns ju flera bevis på det från Irak bl a, men kanske de smyg-mobiliserar i Europa också?

Ali Fegan:  har du tips så mejla mig på ali.fegan@svt.se

Peter: Varför får man inte vara islamkritisk ? Titta på födelsesiffrorna och berätta hur det går för framtidens Sverige. Det krävs debatt NU !!Vi svenskar har INGEN Chans med detta vad som pågår. Skrämmande. Efter TV debatten kommer jag att engagera mig betydligt mer.

Axel Humlesjö:  Du får vara både kritisk och skrämd. Det vi har granskat handlar om våldsbejakande grupper som inspirerade Breivik. Det är väl bra att man granskar dom?

Alex: SD är 4:e största parti enligt senaste undersökningen om det vore val idag. Kan vi stämpla så stor del för att vara rasister?

Ali Fegan:  vet inte om det var det vi gjorde men vi granskade SD så som vi tidigare granskat V (vp), Socialdemokraterna mfl.

Sara: Men vänta ...vad hade dom dära ungdomarna i Utöya med detta att göra ? Dom hade ju ingen koppling till huliganerna ?

Karin Mattisson:  Ungdomarna på Utöya var på arbetarpartiets ungdomsläger och enligt den här röreslen – alltså som du hörde även EDL ser just dem som står för mångkultur som fiende. Som  Alan Lake sa, att de har ”skapat problemet”.

Skärgårdsman: Vinklat var det här. Bland det sämsta jag sett komma från UG. Inte ett ord om de negativa krafterna inom islam och i västvärlden, i synnerhet Storbritannien, som mycket av reportaget fokuserade kring.

Axel Humlesjö:  Vi granskar två rörelser som säger sig vara demokratiska och fredliga. Vi visar att dom bejakar våld. Så länge dom inte står upp för demokratiska värden spelar det inte så stor roll vad de kämpar mot

Oscar: Varför den dramatiska Leni Riefenstahl- inspirerade bakgrundsmusiken?

Karin Mattisson:  Jag tycker att det var ovanligt bra musik som inte gjorde så mycket väsen av sig..

André: Hur mycket pengar och ekonomiskt stöd ger SD till dessa grupper?

Axel Humlesjö:  Vi har inte några uppgifter om att ekonomiskt stöd förekommit. 

Nadia: Ni repporetr är fantastiska. Jag avgudar er som vågar bemötta sådana skamliga varelse som sprider hat och motarbetar demokrati

Axel Humlesjö:  Tack, det värmer. Fortsätt tipsa oss!

Ruben: Karin Mattisson: Om våld aldrig leder till något bra, borde vi inte avväpna polisen och avskaffa försvaret? I övrigt bra reportage, viktigt att folk inser att det finns en våldsam och farlig anti-muslimsk rörelse.

Karin Mattisson:  Nä men så menade jag förstås inte. Annars, kul att du gillade det.

KG: Bra reportage, som vanligt! Tårarna rinner, jag hoppas att åtminstone en endaste person lärde sig något av detta program! Förstår inte att det ser ut så här år 2011. Sorgligt och tragiskt! Bra att ni granskar!

Axel Humlesjö:  Bra att du uppskattar vårt arbete!

Magnus: Skulle ni vilja säga att det här programmet var ett typiskt ”uppdrag granskning” program? Det jag menar är att om man kollar ursprungs artiklarna och jämför dessa med den bild ni ger oss tittare borde man då inte känna igen sig.? Hur mycket skohorn tycker ni det är ok att använda för att driva igenom programmet tes?

Karin Mattisson:  Vilka ursprungsartiklar menar du, undrar jag. Jag förstår faktistk inte men du får gärna komma med förklaring!

Alex: Hur ofta infiltrerar tidningarna t.ex. muslimska organisationer? eller vågar ni inte?

Axel Humlesjö:  Vi vågar rätt mycket. Tidigare i år gjorde vi reportage om finansiering av moskéer i Sverige. Tveka inte att höra av dig om du har tips på grupper vi borde infiltrera.

niklas: Ali Fegan?? Är du muslim? I så fall är du väl jävig i dessa frågor!

Ali Fegan:  mina föräldrar är från Turkiet. själv är jag född i sverige. Jag bekänner mig inte till någon religion. Vi firar ramadan – idag var jag på luciafirande med äldsta dottern... jag har en släkting som är imam, när barnen frågar vad han gör när han ber säger han att han gympar för allah. jag har stor respekt för folk som är religiösa men klarar inte när det övergår i hat och våld.

Mattias Larsson: Återkopplar till Alex frågan. En stor del svenskar röstar och tycker som SD. Är dessa människor enligt er rasister? Vi talar om hundratusentals människor.

Karin Mattisson:  Det har ju ingen påstått, och verkligen inte det här programmet?

Todde: Hur kommer det sig att man kan hålla en person ”ansvarig” för vad en helt annan person gör, i detta läget som Breivik, men om det uppmanas till våld i moskéerna så är det endast en galen mans verk?

Axel Humlesjö:  Efter terrordådet på drottninggatan riktades många blickar mot en grupp som predikat hat i Luton där terroristen befunnit sig. Så det är inte så olika tror jag.

Emma: Jag sympatiserar knappast sverigedemokraternas politik, men samtidigt så måste man sluta smutskasta dom. Svensk media har blivit som Sovjetunionen.. Att man vill minska invandring, är inte rasism. Ni måste verkligen skärpa er, låt folk tycka vad dom vill. Annars går det superbra att flytta till nordkorea! :)

Axel Humlesjö:  Jag bor gärna kvar i Sverige. Men håller du inte med om att vi måste granska de grupper som bejakar våld?

carl: Mycket bra program. I vanlig ordning när man har något att dölja så ursäktar man sig med -jag visste inte -jag kommer inte ihåg -det var inte känt -jag tar avstånd och massa annat kvalificerat skitsnack. Jimmy Åkesson har lite att ta tag i nu.

Karin Mattisson:   Tack. Ja vi får väl se vad som händer.

Henrik: Det känns som ni är emot yttrandefrihet, pratet på slutet om att Fjordman ska kunnas ställas till svars för Breiviks handlingar är ju inte friskt. ALLA har rätt att uttrycka sina åsikter, sen att någon galning säger att han inspirerats av dig kan ju inte du lastas för.

Axel Humlesjö:  I granskningen har vi delvis utgått från det som Jimmie Åkesson sa i sitt sommartal: dom som propagerar för våld har ett tungt moraliskt ansvar.

E: Vill bara skicka en kommentar till dig Karin. Du är hård men rättvis och jag älskar det! En av de bästa journalisterna någonsin. Detta uppdrag granskning var ett av de bästa denna säsong. Det är så (jävla) bra att ni tar upp alla sidor. Tack ännu en gång för ett intressant program som nästa alltid ger mig hjärnblödning av frustration över vissa människor. Muslim, Svensk, Norsk eller Engelsk, finns extremister inom alla sfärer. Skrämmande. Tack Karin och redaktionen. Keep it up.

Karin Mattisson:  Tack, det är många inblandade i det här reportaget så lite beröm skadar ju verkligen inte! Vi jobbar på..

Mamma: Det finns videoklipp om att EDL bränner en nazistisk flagga. Skulle Uppdrag granskning kalla det hat mot nazister?

Ali Fegan:  snarare att dom tar avstånd från nazism. allt är inte alltid samma skrot och korn. EDL och SDL är knappast antisemiter eller nazister även om dom tycks dra till sig rasister.

Petter: Hej! Med tanke på hur det ser ut i muslimskt styrda länder, kan ni förstå att människor är oroliga?

Axel Humlesjö:  Jag kan förstå att du är orolig. Men om man är orolig för att demokratin är hotad ska man väl göra allt för att bevara den och inte predika våld och extremism själv?

TCN: Var kan jag finna era UG-reportage om islam?

Ali Fegan:  i arkivet på hemsidan. annars kontakta oss. inte på svt play där ligger det inte länge...

Kina: I början av programmet nämner ni om Brevik och Kristen terrorist. Gick Brevik i kyrkan? Hur ofta? När? Vad var hans kyrkliga engagemang?

Axel Humlesjö:  Han kallar sig själv kristen. Men enligt manifestet är det mest en identitet och inte en tro. Han ser sig själv som en del av den västerländska kulturen men verkar inte troende.

H Hedning:  Är det här ett jobb ni fortsätter med, ett belysa dessa organsiationers våldsnenägenhet? Hur bra koll har ni på SD ”doldisar” i väst sverige? Den finns ju ett antal personer med SD anknytning som skriver/ansvarar för rasistiska bloggar på nätet. Finns tex fler kopplingar till Breivik?

Ali Fegan:  ring eller mejla mig ali.fegan@svt.se

Weine Kindefors: I grunden moderat, men röstade på SD i senaste valet för att inget annat parti var invandrarkritiskt. Jag var nog inte ensam.

Axel Humlesjö:  Bra att du röstar på dom du sympatiserar med. Men du håller kanske med om att de politiker du röstar på ska hålla våldsbejakande grupper på avstånd?

phe: Tack för ett bra och skrämmande program. Hur hanterar ni själva på UG att SD:s företrädare och en del frågeställare här TROR att ni har en politisk agenda?

Karin Mattisson:   Det har hänt förut att folk tror att vi har en politisk agenda, även när vi granskade vänsterpartiet – eller gjorde valstugorna.

Lisa: Att mördaren på Utöya står ensamt anklagad innebär definitivt inte att han ensam är skyldig. De idéer och klimat som format honom är en del i det hela.. Varje gång jag ser den lilla hjärtformade ön skär det i hjärtat. Han mördade barn för att de var som jag, hade mina värderingar för att de kämpade för det jag kämpar för.. Så viktigt, så angeläget. Tack.

Axel Humlesjö:  Tack för berömmet. Det värmer inför jullovet.

Varförhata: Varför ska det alltid handla om hat? Jag känner många muslimer som jobbar, betalar skatt och sköter sin religion som en privat angelägenhet. Trotts det utsätts både de och vi som umgås med de för öppna attacker ifrån rasister. Jag är själv ifrån en kristen familj och jag kan säga att samhällsklimatet har blivit öppet rasistisk sedan jag kom till Sverige 1981, resultatet blir att jag och många andra med mig kommer att flytta och lämna detta land åt dess öde och i händerna på rasisterna.

Axel Humlesjö:  Det är sannerligen en olycklig utveckling.

Friberg: Kändes som om det var mycket lösa kopplingar till SD, hade ni i förväg bestämt att hitta en koppling?

Karin Mattisson:   Hans koppling till counterjihad ifrågasätter inte ens han själv, han är en ledande och uppskattad aktivist. 

Claes Corlin: Breivik är givetvis en galning, men samtidigt får vi dagliga rapporter om islamistiska självmordsbombare som tar med sig mycket fler oskyldiga människor i döden. Hur kan vi hantera detta hat? Islam är i en i grunden fridfull religion, att skylla på kolonialismen räcker inte, muslimska auktoriteter måste ta kontroll över extremisterna, liksom vårt rättsväsen bör göra. Tack för ett som alltid tänkvärt program!

Ali Fegan:  ibland framförs åsikten att islam saknar ett tydligt ledarskap liknande vatikanen. vet inte om det hjälpt. det finns så många faktorer till varför en person begår ett terrorbrott kanske inte minst idag.

Per Larsson: Det var ett bra men läskigt program. Sen verkar det vara en regel när någon inom SD ska stå till svars för något att förneka och skylla ifrån sig genom att nämna ”kulturmarxism” och ”vänstermedia”. Ekeroth fick komma undan lite för lätt!

Axel Humlesjö:  När BBC, the Guardian och Aftonbladet skriver om EDL skriver Ekeroth att det är vänstermedia. Så då är frågan vilka som inte är det?

Mattias Larsson: Anser ni att Alan Lake, Kent Ekeroth och Fjordman är helt fel ute i ALLT de tycker och tänker? Finns det något uns av sanning i det? Är de galningar och stollar? Eller har de kanske en poäng?

Ali Fegan:  religionskritik är att alltid intressant tycker jag. dock undrar jag om uppmaningar till våld eller rensning: ”tas bort” är av godo.

komunalare: Varför granskas inte våldsvänstern. kommunismen har ju mördat flest

Axel Humlesjö:  Se Ali Fegans tidigare svar. Vi har granskat väldigt många rörelser genom åren. Har du tips på nya scoop? Maila mig på axel.humlesjo@svt.se

Hagar Kennemo: Naturligtvis ska personer som förespråkar våld visas fram i ljuset. Men vi lär nog få vänta länge på att SVT/SR gör ett lika omfattande program med infiltratörer osv om allt det våld som muslimer och vänsterextremister utför och förespråkar och vilka förbindelser de har med imamer och andra muslimer som uppfordrar till utrotande av den västliga kulturen. Varför inte göra en kartläggning av alla de muslimer i Sverige, som förespråkar införandet av sharia och de svenska imamer som uppfodrar till det? De demonstrationer ni visade var ju lite pinsamma. (Ni var säkert förbaskat besvikna) De var inte på långt när så våldsamma, som de som vänsterextremister och muslimer har utfört i Sverige och en massa andra länder i Europa – inte sant?

Ali Fegan:  För inte länge sedan gjorde Dokument Inifrån program om både djurrättsrörelsen och om svenska islamister. Vi på UG har gjort flera program om islamister bla södermoskén och om finansieringen av moskén på Hisingen. Nu är du orättvis. Men om du har bra tips så mejla eller ring gärna!

per wiken: Tack för ett sakligt och engagerat reportage om rörelser jag inte visste existerade. Antimuslimska åsikter behöver docj inte nödvändigtvis vara rasistiska, även om det troligtvis sammanfaller. Är EDL och counterjihad också öppet rasistiska, även mot grupper som inte har som islam som tro ? Sen tycker jag kanske att reportern kunde pressat Ekerot ännu mer...

Axel Humlesjö:  Vad tycker du vi borde ställt för frågor till Ekeroth? Inom EDL finns väldigt mycket hat mot olika invandrargrupper. 

PK: Jag ser fram emot när ni kommer att granska Expo och dess militanta del AFA. AFA använder ju som bekant våld mot sina meningsmotståndare och eftersom Mona Sahlin ingår i styrelsen för Expo så ser jag fram emot när ni intervjuar henne om varför hon stödjer våld mot oliktänkande!

Ali Fegan:  nu tror jag inte om EXPO är en del av AFA men om du har tips så mejla mig ali.fegan@svt.se

antirasist: Pratade ni med någon i den brittiska antirasistiska rörelsen? Har hört att det ordnades en bred manifestation i östra London i höstas mot EDL som lyckades hindra dem från att komma in i Londons East End, en stadsdel som historiskt fascisterna marcherat i.

Axel Humlesjö:  Många gånger som EDL demonstrerat har det varit motdemonstrationer. Vi har haft en del kontakt med engelska Searchlight.

Lennart: Det är väl inte SD som ett riksdagsparti som vill föra den här våldspolitiken utan istället är det väl enskilda personer, eller hur?

Ali Fegan:  helt korrekt. dock har ju Ekeroth som är central i Counterjihad fått en betydande roll i partiet.

Glenn: Finns inte rasism åt ”andra” hållet om man kan uttrycka sig på det viset?

Ali Fegan:  visst finns det det.

Nadia: Vad tror ni att våra Politiker agerar efter detta programmet? Politiker som har 'grund värdering att ‘‘Alla Lika Värda‘‘?

Axel Humlesjö:  Vi får se vad som händer. Som vanligt efter våra program hoppas vi på Debatt.

Amir: Har ni några planer på att granska den utbredda smygextremismen ( på båda sidorna) som förekommer bland vanliga människor? Det är den typen av extremism som är det största hotet mot ett öppen och fördomsfritt samhälle.

Axel Humlesjö:  Det låter som en ovanligt svår granskning men ge oss tips så försöker vi!

Mia Lind: Mycket av det som Alan Lake, Kent Ekeroth och Fjordman skriver är sant. Ni väljer att endast bemöta några löst ryckta citat. Det verkar osakligt och obalanserat. Att islam sprider sig i Europa ser alla, bara historier om alla bråk kring skolavslutningar, alla skammord visar det. Varför inte göra ett rättvist reportage som tar upp de mycket dramatiska förändringar som drabbar europeisk befolkning nu?

Ali Fegan:  har du egna erfarenheter eller tips får du gärna mejla mig ali.fegan@svt.se

Maja: Tro ni att SD bara utåt sätt tar avstånd från Ekeroth?

Axel Humlesjö:  Jag tror att Mattias Karlssons inställning är representativ för partiet.

Mona: Granska myglet i EU som ska läggas ner! Gärna samarbete över gränserna men ingen överstat. Vi har nog med politrucker i vår egen riksdag.

Axel Humlesjö:  Är det något specifikt mygel du tänker på? Skicka gärna tips: axel.humlesjo@svt.se

yfty: Alla parttier har i princip varit för hög invandring (innan SD) min uppfattning är att det inte speglat svenska folkets åsikt. Därför växer extrema organisationer fram. Oppen och ärlig debatt är demokratins grund

Ali Fegan:  vet inte om det stämmer med svenska folkets åsikt. SD har väl en 5-8% beroende på olika mätningar. det är ingen majoritet direkt. däremot är vi helt överens om debatt!!

Axel Humlesjö:  Tack för alla kommentarer. Vårt system var lite segt ikväll. Har ni fler frågor får ni gärna maila mig på axel.humlesjo@svt.se God jul!

AD: Jag undrar om A Breivik hade möjlighet att titta på programmet?

Ali Fegan:  vad vi vet har han fått börja läsa tidningar nu men inte vi vet faktiskt inte om han får titta på TV.

Ali Fegan:  Tack för alla frågor. Om ni har tips så mejla mig gärna på ali.fegan@svt.se. Och ha en bra jul och gott nytt år! Ali

moderator: Peter Bagge: Tack alla som varit med oss ikväll och ni som följt säsongens program. Uppdrag granskning är tillbaka igen 18 januari. Tipsa oss på granskning@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer