Christer Björkmans artistkarriär tog fart i slutet på 1980-talet. Foto: Scanpix

Offrade artistkarriären för att bli festivalgeneral

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Kändisfrisör, schlagerstjärna och t-shirtförsäljare. Det här är historien om hur Christer Björkman från Borås blev kung över Melodifestivalen.

Christer Samuel Björkman föds i textilstaden Borås 1957. Mamma Ulla är bara 18 år och ensamstående. Christer kommer tidigt in i showbusiness – han gör tv-debut redan som femåring och sjunger i talangjaktstävlingar.

Mamma Ulla jobbar sig upp på spelföretag, startar eget och blir känd som roulettedrottningen. Hon hamnar i konflikt med Bert Karlsson, en person som senare ska återkomma i sonen Christers liv.

1970-talet blir omvälvande för Christer. Han flyttar med sin mamma till New York, efter att hon gift sig med hockeystjärnan Stefan Persson. Där utbildar han sig till frisör och hänger på legendariska discot Studio 54.

På 1980-talet växer hans eget kändisskap – tillbaka i Borås öppnar han stadens första fräcka frisersalong. Han är inte den bästa frisören – men vet hur man marknadsför sig. Och nu tar artistkarriären fart, med förstaplatser i Skivstafetten och på Svensktoppen. Han startar innekrogen Caféet, där VIP-köerna växer.

– Det blev ett inneställe direkt. Alla ville känna Christer Björkman, berättar barndomskamraten Katrin Skoglund.

I slutet på 1980-talet lämnar Christer Björkman Sverige igen, denna gång för Monaco och S:t Tropez, där han blir VD-assistent i Björn Borgs klädföretag. Det slutar i konkurs och han hamnar så småningom som t-shirtförsäljare på Rocktåget.

Där vänder lyckan – när Niklas Strömstedt skriver en låt åt honom.

1992 vinner Christer Björkman svenska Melodifestivalen med låten ”I morgon är en annan dag”.

Under hela 1990-talet hänger Melodifestivalen och Christer Björkman tätt ihop. Men efter segern 1992 går det inte så bra i tävlingen. Istället gör han tv-serien ”Rätt låt vann” och åker på turné med gamla schlagerlåtar. Samtidigt skriver han kritiska krönikor om hur illa Melodifestivalen sköts.

2002 handplockas han av SVT:s nöjeschef, Svante Stockselius.

Uppdraget: att använda sina kontakter i branschen för att få ihop artister till den nya, maxade, Melodifestivalen.

Han väljer väg, offrar artistkarriären och blir känd som festivalens nya general.

Idag är Christer Björkman mäktigare än någonsin. Han är ansvarig för artisterna, hälften av låtarna och innehållet – och Melodifestivalens inflytande på den svenska musikbranschen bara växer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.