(Sändes 7/3 2012)
Det är Christer Björkman själv som väljer ut 15 av de 32 låtar som får tävla i festivalen. En jury väljer resterande 16 låtar och en webbjoker röstas fram av publiken på svt.se. Utöver låtarna är det även Christer Björkman som väljer vilka artister som får vara med.
Ett val som kan avgöra framgång eller nederlag för artister i branschen.
– SVT:s programledning har gett honom en alldeles för stor manege att arbeta i. Hans makt är väldigt stor. Det handlar om en subjektiv värdering och så ska det bli bra tv, säger affärsjuristen Sissi Hagald.
”Extremt oschysst”
Musikern Johan Norberg har tidigare suttit med i juryn som valt ut 16 av de medverkande bidragen. 2009, i tv-programmet Gomorron Sverige, sa han så här om juryarbetet:
– Det är extremt oschysst. Vem som helst har rätt att skicka in en låt, men den kommer ju inte fram till juryn. Det är en bluff det här med att vem som helst kan komma med.
Låtskrivaren Henrik Bie har skickat in hundratals låtar genom åren, hävdar han. En låt har han lyckats få med i tävlingen, ett bidrag som han lämnade in under pseudonym. Han är kritisk till hur uttagningarna går till. 2005 ringde han därför upp Eva Hamilton, dåvarande chef för SVT Fiktion, och spelade in samtalet.
”Det här är ingen demokratisk omröstning primärt. Det här är ett sätt att få fram en jävla massa bra låtar. Vi skiter i vem som gynnas, det är inte vårt problem vem som gynnas eller missgynnas. Det här är vårt arrangemang”, sa Eva Hamilton då.
Uttalandet väckte uppmärksamhet och citerades bland annat i en magisteruppsats.
Det var Azerbajdzjan som tog hem segern i förra årets Eurovision song contest, men bakom vinnarlåten stod en svensk: låtskrivaren Sandra Bjurman. Till årets svenska tävling skickade hon in en låt – och kom med.
Men när Christer Björkman inte fick välja vilken artist som skulle framföra bidraget, så blev det inget, hävdar Sandra Bjurman.
– Jag ville inte ha upphovsmannen som artist. Väldigt enkelt. Hon hade inga referenser att visa upp som kunde övertyga mig om att hon kommer att bära låten i tävlingen, säger Christer Björkman.
Skivan omsätter 25 miljoner
Varje år ges en samlingsskiva ut, med alla låtar som medverkat i tävlingen. Det är en storsäljare och enligt förre skivbolagsdirektören Bert Karlsson är det där som pengarna finns.
– Skivan omsätter en 25 miljoner kronor, något sånt, säger Bert Karlsson.
Bakom samlingsskivan står skivbolaget M & L Records, som bildades av skivbolagen Mariann (Bert Karlsson) och Lionheart (Maria och Bobby Ljunggren). Som låtskrivare har Bobby Ljunggren under Christer Björkmans tid haft ett 30-tal bidrag med i tävlingen. Han är den mest framgångsrike låtskrivaren i festivalens historia och har vunnit fem gånger. Christer Björkman har som artist själv legat på just Lionheart.
Idag ägs M & L Records gemensamt av Warner, som köpt upp Marianne, och paret Ljunggrens Lionheart, numera till hälften ägt av Universal.
Journalisten Björn Alverfeldt har följt Christer Björkman och Melodifestivalen under tre år. Han kallar skivbolagsuppgörelsen för en kartell.
– Det är väl en kartell i ordets rätta bemärkelse. Därmed inte sagt att det är en olaglig kartell, men det är ju en kartellbildning för att säkerställa den här marknadsandelen, säger han.
Christer Björkman säger att han inte har något med ekonomin bakom festivalen att göra.
– Jag är bara hands on kreatör. Jag pratar aldrig pengar, rör aldrig pengar, har inte hand om pengar, så för mig blir det väldigt enkelt att bara skjuta den diskussionen från mig, säger han.
Melodifestivalen har ju blivit en bjässe. Det betyder ju något, den makten du har. Du måste ha funderat på det?
– Nej, men jag försöker ju att låta bli det. Jag tror faktiskt att det är bättre att jag bara går omkring och tycker att det är kul. Så länge jag gör det kommer jag att kunna hålla mig på spåret i det här, säger Christer Björkman.