Bertil Johnsson (S) är ordförande i omsorgsnämnden i Nybro. Foto: SVT

Sprinklers saknas – fem år efter dödsbranden

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter dödsbranden på äldreboendet Madesjögläntan i Nybro utlovades sprinklersystem för att öka säkerheten. Fem år senare saknas det fortfarande.

I branden på Madesjögläntan omkom en äldre man, som hade haft bättre utsikter att klara sig om ett sprinklersystem varit installerat.

Men trots löften är det fortfarande inte på plats.

– Det har varit andra prioriteringar som fått gå före, säger Bertil Johnsson (S), som var ansvarig politiker vid tiden för dödsbranden och fortfarande idag har kvar samma uppdrag.

Många tycker nog att det tar väldigt lång tid, vad säger du om det?

– Jag förstår att man tycker det. Och det tycker man nog på övriga boenden också.

Så varför har de inte sprinklers då?

– På tre av fem har vi förbättrat larmsystemet, det gjordes förra året, så det har varit den åtgärd vi planerat för så här långt. Sen kommer steg två när det gäller sprinklers, säger Bertil Johnsson.

Lage Madeklint, som bor högst upp i huset på Madesjögläntan – precis som den omkomne mannen gjorde – har funderat mycket över brandsäkerheten. Han har till och med funderat ut en egen utrymningsväg, via balkongen.

– Det är fruktansvärt att ha det på det här viset, säger han.

Samtidigt har du ju ett fint larm häruppe?

– Javisst, men vad hjälper det om det brinner. Hur tar du dig ut själv om det brinner? Det är ruggigt, säger Lage Madeklint.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.