Ingen vet hur branden som dödade Maria, 51, startade. Foto: SVT

Maria, 50, hittades brinnande i sin lägenhet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

När allt fler äldre och sjuka ska bo i egna lägenheter har en viktig fråga glömts bort – brandsäkerheten. Det kan ha kostat Maria, 50, livet.

(Sändes 7/3 2012)

För två år sedan avslöjade Uppdrag granskning stora brister i brandsäkerheten på landets äldreboenden.

I Småland hade då en äldre man omkommit i en brand på ett äldreboende, där det varken fanns brandlarm direktkopplat till räddningstjänsten eller ett fungerande sprinklersystem.

Men samtidigt som säkerhetskraven de senaste åren skärpts när det gäller nybyggda äldreboenden har det blivit svårare att få en plats på ett boende.

Och det är hos de äldre och sjuka som bor kvar hemma som riskerna är allra störst – eftersom säkerhetskraven där inte är lika stränga.

– De som är särskilt utsatta är framför allt äldre. I synnerhet om man har en funktionsnedsättning på ett eller annat sätt. Sen ser vi också att ensamstående är överrepresenterade, ofta i kombination med missbruk, säger Patrik Perbeck, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Maria, som blev 50 år gammal, är bara ett exempel. Hon omkom 24 januari i år vid en brand i den egna bostaden.

Hon hade svårt att gå och hade i flera omgångar vårdats på psykiatrisk klinik.

– De sade på sjukhuset att hon borde bo i ett vanligt boende, säger hennes syster.

På slutet bodde Maria i en egen lägenhet hos det kommunala bostadsbolaget i Nybro och hade omfattande hjälp av kommunen.

Hennes syster tyckte trots det att hon var för isolerad.

– De var hos henne och gav henne medicin, men de var inte hos henne hela tiden, berättar hon.

När brandmännen kom till den rökfyllda lägenheten satt Maria, brinnande, i en fåtölj. Det enda brandskydd som fanns var en brandvarnare, trots att kommunen redan 2009 polisanmält en händelse i Marias dåvarande bostad.

– Då kom personalen till hennes rum och det låg två glödande cigaretter i rummet. Maria låg i sängen och gjorde ingen ansats att släcka detta, säger Ulf Karlsson vid polisen i Kalmar län.

Statistik Uppdrag granskning tagit del av visar att Marias död bara är ett exempel av många på ett växande problem. De senaste tio åren har hälften av de 1 000 personer som dött i bostadsbränder varit över 65 år, mer än hälften har haft någon form av handikapp. Och åtta av tio har varit ensamstående.

– Man kan inte bara minska antalet platser i vårdboendena, så att de som bott där nu ska bo i vanliga bostäder, utan något förstärkt brandskydd, säger Patrik Perbeck på MSB.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.