Foto: SVT

86 personer har omfördelats – av 160 000

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

86 personer. Så många har hittills omfördelats i EU:s omfördelningsmekanism. Planen är 160 000 på två år. För att hålla takten skulle 6 600 per månad behöva omfördelas.

I Uppdrag granskning ikväll hänvisar både migrationsminister Morgan Johansson (S) och EU:s högst ansvarige för flyktingfrågan Dimitris Avramopoulos till det omfördelningsprogram där 160 000 syrier, irakier och eritreaner ska omfördelas mellan länderna inom två år.

I september, när beslutet fattades efter en ovanlig omröstning, talade Avramopoulos om ett ”historiskt beslut”. Men idag, en månad senare är det bara 86 personer som har omfördelats, det uppger kommissionen för Uppdrag granskning.

UG – Den yttre gränsen

De första personerna omfördelades den 9 oktober från Italien till Sverige.

– Det är en viktig symbolhandling, men nu måste de andra EU-länderna komma efter, sade Morgan Johansson då.

Totalt har 38 personer kommit till Sverige från Italien, och ytterligare 48 från Italien till Finland. Nästa omfördelning väntas i veckan kommer att ske från Grekland till Luxemburg. Totalt har nio länder sagt att de är redo att ta emot 854 flyktingar. För att komma upp i 160 000 inom två år, så som beslutet är sagt, skulle genomsnittet varje månad behöva vara över 6 600 människor. EU har avsatt 780 miljoner euro ur sin budget för omfördelningsmekanismen. Varje land som tar emot en flykting får 6 000 euro. De som lämnar ifrån sig flyktingar får 500 euro för transporten.

På tisdagen sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att det är dags att länderna börjar hålla vad de lovat att göra. Sverige har nu bytt fot och vill inte längre ta emot flyktingar inom programmet. Istället vill man att personer ska omfördelas från Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Den yttre gränsen

Mer i ämnet