Så gjordes reportaget ”Den yttre gränsen”

Publicerad

Hur fick du idén till reportaget?

Att människor har drunknat i Medelhavet är ingen nyhet, det har de gjort i över två decennier. Samtidigt har EU talat om säkra vägar in i Europa i över ett decennium. Vi ville gå till botten med varför olyckorna bara fortsätter, och när flera hundra människor på flykt drunknade utanför Libyen i april bestämde vi oss för att granska ämnet till hösten.

UG – Den yttre gränsen

Hur arbetade du – vilka arbetsmetoder använde du?

Vi har läst in oss på EU-juridik; följt EU-kommissionens arbete; gjort intervjuer med politiker, flyktingar, forskare samt medborgare i länder vid Schengens yttre gräns; studerat internationella överenskommelser. Vi har försökt gå till botten med, och titta på juridiken bakom, varför det är så svårt för en flykting att ta sig in i Schengen.

Vilka typer av källor använde du?

Databasen EUR-LEX är en bra databas för EU dokument. Även olika databaser över kommissionens yttranden och meddelanden har hjälpt oss. Riskanalyser från FRONTEX och statistik från Eurostat. Forskningsrapporter om EU. Dagliga nyhetsrapporteringen. Facebooksidor för personer på flykt. Intervjuer med före detta politiker som var aktiva då besluten om Schengen togs.

Stötte du på några problem? I så fall vilka?

Eftersom EU-kommissionen kommit med flera nya förslag under arbetets gång samtidigt som flyktingströmmarna bara ökat har reportagets förutsättningar förändrats under arbetets gång. Att söka svar, och ansvar, är mer komplicerat mitt i ett händelseskeende.

Vilka deltog i arbetet?

Reporter Hanna Nyberg, researcher David Lindahl, researcher Khaled Alesmael, fotograf Frans Huhta Karlsson, fotograf Peter Fredlund, fotograf Torkel Wennman, redigerare Magnus Persson, redaktör Marcus Purens.

Hur lång tid tog arbetet?

2,5 månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Den yttre gränsen

Mer i ämnet