Foto: SVT

Ur chatten: ”Hur upplevde barnen resan genom Europa?”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter kvällens Uppdrag granskning så chattade reporter Hanna Nyberg och researcher David Lindahl om sitt reportage Den yttre gränsen, om EU:s hantering av flyktingkrisen. Chatten är nu stängd men går att läsa i sin helhet här nedan.

UG – Moderator: Välkomna till chatten. Vi håller på i en timme. Håll era gärna era frågor korta så får fler svar.

Åsa: Varför talar ni i reportaget nästan uteslutande om syrier? 70% är inte syrier och många av de är ekonomiska migranter.

UG – Den yttre gränsen

David Lindahl: Hej! Ekonomiska migranter och asylsökande är två skilda begrepp. Vi talar om syrier i stor utsträckning eftersom de förra året utgjorde den största gruppen asylsökande i EU.

Daniel: Daniel, 26 år: Ville bara ge er tummen upp för ett riktigt bra reportage!

David Lindahl: Tusen tack!

ROffe: Varför beviljar medlemsstaterna asyl var för sig med sina egna regler? Borde inte EU bevija asyl så att alla asylsökanden får samma bedömning?

Hanna Nyberg: Det är just det som det gemensamma asylsystemet som klubbades igenom 2013 syftade till. Att ha samma grunder. Men ytterst få länder har implementerat det fullt ut. Bara 5 av 25 länder. Sedan kan enskilda länder också välja att ha generösare regler än det gemensamma.

Thomas: Hej, hur många av de ni träffat kan man säga ”flyr för sitt liv” som Stefan Löfven alltid säger?

David Lindahl: Det är omöjligt att svara på. Men att kriget i Syrien har gjort att miljoner människor flyr vet vi. Bara en liten del av dessa har sedan tagit sig till Europa.

Snutte: Varför var ni inte hårdare mot Morgan Johansson? Ni frågade två-tre gånger vad alternativet till stängsel är och varje gång undvek han frågan genom att upprepa att stängsel är fel. Varför inte pressa honom på den här frågan som ju var väldigt central?

Hanna Nyberg: Som du hörde frågade jag två, tre gånger. Jag tror inte jag fått ett annat svar den fjärde gången. Men håller med dig. Jag tycker att han svarar otydligt på den frågan.

Hans: Varför berättar ni inte om australiens feamgångsrika program för att minska antalet drunknade flyktingar?

David Lindahl: I detta program ville vi kolla närmare på EU:s lagar och regler och hur detta går ihop med skyldigheten att erbjuda asyl. I ett annat program kanske vi hade tittat närmare på Australien.

Marga: Vad ör er uppfattning. Flyr man från krig eller flyr man till ett bättre liv. Vid intervjuer verkar det som om man inte är nöjd med att undkommit kriget. Varför räcker inte det?

Hanna Nyberg:

Enligt UNHCR i östeuropa var de flesta som kom till Ungern när vi var där flyktingar från Syrien, Irak och Eritrea. Men det fanns också människor som inte flyr från krig. Klart står att de som flyr vill till ett land där de kan bygga en framtid för sina barn. Någon sådan möjlighet är det få som ser i flyktinglägren i närområdet.

Mk: Hur många flyktingar tar Dubai, arabemiraten och andra närliggande länder emot.

David Lindahl: Vad gäller mottagande av syrier på flykt har flera länder i närregionen tagit emot få (näst intill inga, på sina ställen). Andra grannländer, som Turkiet och Libanon har tagit emot väldigt många i förhållande till sin befolkningsmängd.

Ragnar: Hej! Varför pratas det bara om 100.000 kvotflyktingar att fördelas inom eu – det är ju bara är en droppe i havet? Prognosen för alla flyktingar till Sverige är ju 170.000.

Hanna Nyberg:

100 000 är ett önskescenario från Sveriges sida. Det enda beslut som finns just nu är 20 000 kvotflyktingar. Det innebär att många väljer att smugglas till Europa, eftersom chansen att väljas ut som kvotflykting är så liten.

leifb: Hej! Utmärkt program! Vore bra om ni följer upp dialogen med Morgan Johansson på hemmaplan. Han kom för lindrigt undan!

Hanna Nyberg: Tack! Det är precis vad som är i görningen nu. Titta nästa vecka!

Anna: Anses Hassan med familj vara flykting eller immigrant?

David Lindahl: Som vi påvisade i programmet har olika länder i EU olika tolkningar av detta. Ungern anser att Hassan är en ekonomisk migrant eftersom att han har passerat ”säkra” länder på vägen från Syrien. I Tyskland har han dock sökt asyl och väntar besked.

ola: Tack för ett bra reportage. Vet man hur många som saknar pass och hur kontrollerar man dom människor som inte har pass. Vem ligger bevisbördan hos? Rent logiskt så kan det ju vara så att det kan inte vara så många pass som tappas i sjön under tumultartade resor.

Hanna Nyberg: Tack!

Bevisbördan ligger på den asylsökande. Men utan pass kan myndigheter använda sig av språktest till exempel för att fastställa sannolikheten i deras historia. När det gäller de vars pass som fanns i sjön har vi skäl att tro att de var från Syrien. Vi är dock inga experter på ämnet.

Keb: Det fanns flyktingar från Senegal? Flyr dom också från krig?

Hanna Nyberg:

Nej, de skulle jobba. Vi kallade dem heller inte flyktingar. På Kos fanns människor från många ställen. Alla flyr inte från krig, men folk har länge smugglat sig till Europa även för att jobba till exempel, för att undgå fattigdom.

Svenskt svammel: UG valde att helt bortse från aspekten att de länder som förorsakat flyktingvågen från Syrien och Irak, dvs USA, UK, Ryssland och Gulfarabländerna, borde ta det huvudsakliga ansvaret för flyktingarna. Till exempel Arabemiraten lär ha tagit emot knappt en handfull syriska flyktingar och Saudi Arabien inte en enda. Varför tiger UG om vissa fakta?

Hanna Nyberg: Jag tyckte det var krångligt nog att förklara EU:s politik på en timme. Men det du säger är såklart ämne för ett helt reportage!

Max: Varför utmålar ni länder som Ungern som de onda? Ungern står upp för Europa och behöver få mer stöd. Morgan Johansson är verkligen en naiv sosse som inte vet vad han håller på med. Hur kan man vara så naiv?

David Lindahl: Hej! Jag håller inte med om att vi utmålar någon i reportaget som ond. Vi visar på problematiken som uppstår för medlemsländer att tolka dels Schengenregler, EU-direktiv och internationella överenskommelser som säger att länder har en skyldighet att erbjuda asyl.

Elyas: vad är dödsantalel i medelhavet för år 2015 hittills? pratar vi om 100 till 300 tusen människor?

David Lindahl: Enligt Missing migrants project (en del av International organization for migration) så har 3257 dött eller försvunnit i Medelhavet i år.

Leif Eriksson: Varför valde ni att följa en barnfamilj? Det flesta som kommer är unga män så det skulle vara mer representativt för verkligheten att följa en grupp sådana.

Hanna Nyberg:

För att utmaningarna är större att fly med hela sin familj. Jag stötte ihop med Hassan och Renia efter bara någon minut i Kos stad. De skulle till Sverige eller Tyskland och ville prata med oss. Deras historia gjorde mig nyfiken.

Tomas: Hej jag undrar i grund detta. Varför vill inte någon ta på sig ansvaret utan skyller bara problemet på varandra

David Lindahl: Den frågan är det många som ställer sig i höst. Det finns många olika åsikter inom EU, både bland parlamentariker och medlemsländer.

Hans zimmer fanet!: Hej vad kul att ni är med på tv, jag vill också vara i tv! Med vänlig hälsning, Hans zimmer fanet!

David Lindahl: Hej! Plugga till journalist, och jobba hårt så kanske du också syns i rutan snart. Tack för att du tittade!

Markus: Bra att se en del konkreta fakta i programmet, nuförtiden blir det svårare och svårare att hitta tillgänglig och lätt tolkad statistik (Migrationsverket och SCB använder värderade siffror på hemsidorna gällande immigration/flyktingar, som redan är relaterade till annan statistik) i Sverige vilket är ett klart avsteg från en stolt tradition med öppenhet – man får helt enkelt vända sig till internationella databaser för att hitta de siffror man behöver – hur går ni tillväga för att hitta tillförlitlig öppen statistik ?

Hanna Nyberg: Tack! Eurostat har varit till god hjälp i reportaget. Även en rad forskningsrapporter om EU:s migrationspolitik har legat till grund för detta. Frontex har också en del fakta vi använt oss av. Tack för att du tittade! (när det gäller SCB:s och Migrationsverkets siffror har jag ingen kommentar)

UG – Moderator: Ni är många som ställer frågor. Hanna och David svarar så snabbt de hinner. Fråga på!

Johan S: Bra jobb med ert reportage! Kan ni inte ge er ut igen och lägga fokus på de flyktingar/migranter som inte flyr från krig- utan mot välfärd och ett ”bättre liv”. En viktig fråga eftersom många medborgare i Sverige och övriga EU är förbannade över detta då de tar medel från staten och plats från ”riktiga” krigsflyktingar.

Hanna Nyberg: Tack! Tänk – du beskriver verkligen något jag vill göra nästa gång. Men med utgångspunkten i arbetskraft – inte i att de tar någons plats. De får knappast asyl. Men jag håller kvar grundidén!

Ingela: Vet ni något om hur situationen ser ut i Afganistan idag , är det många som flyr därifrån?

David Lindahl: Hej! Vi vet inte exakt hur många som flyr från Afghanistan just nu. Förra året utgjorde dock Afghaner den tredje största nationaliteten som fick asyl i EU.

Kruppeluppetuppen: Hej igen. Jag undrar, finns det en gräns för hur många frågor UG kan ta emot?

UG – Moderator: Hej! Nej vi kan ta emot hur många frågor som helst. Däremot hinner vi sällan svara på alla som kommer in. Men Hanna och David gör sitt bästa!

Lisa: Tyvärr såg jag inte hela programmet i dag, på grund av mitt arbete. Således får ni gärna rätta mig, om jag har missförstått något. Nu undrar jag följande: Hanna, du ställde frågor till en herre (med ett grekiskt namn?) i linje med att vad tänker ni göra för att underlätta för flyktingar att komma till Europa. Om jag kan vara kritisk, är inte det en naiv fråga att ställa? Att öppna dörrar på vid gavel kommer förmodligen att ytterligare cementera en växande skepsis, ja, till och med motattacker gällande flyktinganläggningar i Sverige, i Tyskland och på andra håll i Europa, exempelvis. Ytterligare ett exempel på detta missnöje är att Sverigedemokraterna växer i popularitet. Är det för mycket begärt att se till alternative lösningar på ett problem som skapar utmaningar av oanade omfattningar för Europa? (Stämpla mig bara inte som en Sverigedemokrat, tack ;---)

Hanna Nyberg: Hej! Hela programmet finns på SVT play så du har fortfarande chans. Frågan till EU:s kommissionär Dimitris Avramopoulos var ställd mot bakgrunden är att det nuvarande regelsystemet hindrar flyktingar att nå de lagliga vägarna in i EU. Därför väljer många smugglare. Många dör på vägen. Att skapa lagliga vägar in för flyktingar är inte att öppna dörrarna på vid gavel.

Anders Andersson: Vilken rätt anser reportageteamet och utgivaren sig ha när man ställer krav på ”lagliga vägar in i EU”? Ingår detta på något sätt i SVT:s uppdrag?

David Lindahl: Hej! Anledningen till att vi frågar om lagliga vägar är för att man i EU på toppnivå har talat om detta i över tolv år, men att knappt någonting har hänt. EU:s kommisionär för migration säger nu igen att han ska fixa och lagliga vägar, därför undrar vi hur och när det konkret ska ske. Vi ville veta ifall han håller vad han lovar.

Jimmy: Varför vill alla till Sverige, det är väl inte krig i Österrike, Ungern,Tyskland, Danmark..

David Lindahl: Mycket riktigt är det inte krig i något av de länder du nämner. Det är svårt för mig att svara på varför en stor andel vill still Sverige, men klart är att både Sverige och Tyskland har beviljat asyl till fler än många andra medlemsländer.

Marcos: Upplevde ni att migranterna hade realistiska förväntningar på vad som väntar i EU (Tyskland & Sverige)?

Hanna Nyberg: För de jag pratade med mest var det viktigaste att hitta ett land med bra utbildning för barnen och att komma ifrån kriget. Men vi hann inte prata med alla. :)

ervin: Måste man vara vänsterpartist med hemmastickad väska o cykla till jobbet fast det är 34 km och helt låta bli att tänka på framtid o barnbarn samt att få stora journalistkommunistpriset för att jobba på ug?

David Lindahl: Hej! Nej, det måste man inte. Jag själv har köpt min axelväska, åker spårvagn till jobbet och är född i norra Sverige. Tack för att du tittade!

Jenny: Varför skickar man inte hem dem i kos som flyr från fattigdom?

Hanna Nyberg:

Kos har inget fungerande system för att skicka tillbaka människor. Om det görs görs det från Greklands fastland. Inom kort kommer EU öppna mottagningscenter så kallade hot spots på de grekiska öarna. Där kommer en första bedömning att ske. Eventuellt kommer folk skickas tillbaka då. Om deras länder tar emot dem vill säga. EU jobbar just nu med återtagandeavtal för en rad afrikanska länder till exempel.

Marina: Programmet har bekräftat att de som har pengar kan ta sig till Europa. Varför gör NI inte ett reportage om de flyktingarna som bor i närområde (har inte råd att köpa sig ett bättre liv i Europa)?

David Lindahl: Hej! Den här gången tittade vi närmare på vad som gäller vid Schengens yttre gräns. Nästa gång kanske vi tittar närmare på flyktingläger i Libanon och Jordanien, det vore spännande! Tack för att du tittade.

Pelle: Jag förstår inte riktigt Hassan, han sa att han sålt hus, bil osv för att sedan säga att hela byn var bombad när han lämna? Vem köper ett hus i en krigszon?

Hanna Nyberg: Jag vet inte vem som köpte hans saker.

Bosanac: Hej. Jag var själlv tvungen att fly från krigets Bosnien.Jag är muslim och min fråga är..Hur kan en människa välja att skaffa så många barn under svåra krigstider.Jag tycker att det är otroligt oansvarigt att välja skaffa barn och bo i ett läger utan vatten och framtid.Jag är inte emot att flyktingar kommer men jag försöker förstå hur dom tänker.Tack för svaret.

Hanna Nyberg:

Hej och tack för att du tittade. Jag har inte ställt den frågan faktiskt.

elwee: David, varifrån får du att syrier var den största delen när Eurostat säger att de utgör 21 %? Vem har fel??

David Lindahl: Syrier var den enskilt största nationaliteten under 2014 som fick asyl i EU. Jag menar inte att syrier utgjorde majoriteten av alla som fick asyl. Ber om ursäkt ifall detta var otydligt i mitt förra svar.

Keb: Hur hanteras de som kommer hit för att jobba eller andra ekonomiska skäl? Skickas dom vidare in i Europa eller skickas dom hem från Grekland?

Hanna Nyberg:

Hej! Ingen skickades hem direkt från Kos när vi var där. Det är olika i olika EU länder om folk får stanna om de lyckas fixa jobb. En del är hänvisade till svartjobb och hamnar i en mycket utsatt situation. Eu jobbar just nu med olika återtagandeavtal med de afrikanska länderna eftersom flera länder inte tar emot personer som EU vill skicka tillbaka.

Lisa: Det är svårt för oss alla att förstå EU och migrationspolitiken, hur den funkar och vad våra folkvalda vill. Tack för belysningen av detta!

Hanna Nyberg: Det var svårt ibland för oss också. Tack för att du tittade!

Adam: Oerhört osmakligt av reportern att upprepade gånger ställa frågan till Morgan Johansson om hur man ska tackla (fantasi)problemet med att tex folk som flyr fängelsestraff kommer till EU om man inte bygger murar. Det är ett icke-problem och genom att ställa frågan spär ni på myter och går rasisternas ärenden, SVT.

Hanna Nyberg: Många av de vi mött är rädda för precis det. Att ställa frågan och lämna till någon att svara tycker inte jag är att spä på myter. EU:s ledare har också som ett av de viktigaste målen nu att skydda de yttre gränserna. Jag ville veta vad det betyder.

 Tack för att du tittade!

Rebecca: Var finns alla kvinnor? Lämnar man dem hemma för att klara sig själva?

Hanna Nyberg: Vi mötte mest män, men en inte obetydlig andel kvinnorl Nu kommer dessutom allt fler kvinnor eftersom de inte vill stanna i flyktinglägren och vänta på en lång process för att komma som anhöriginvandrare.

Fia: Reportaget bekräftar igen att det är bara rika som har råd med resan. Eller hur?

David Lindahl: Eftersom de inte kan få visum och åka in i EU på lagligt sätt väljer många att betala smugglare. De flesta rapporterna talar om att smugglare ofta tar hundratals euro betalt. Hur lätt det är att göra resan med lite pengar är svårt att svara på.

Tony: varför är det fel att bygga stängsel, man skickar ju ner en signal & färre kommer riskera livet över Medelhavet

Hanna Nyberg: Både Sverige och EU-kommissionen tar avstånd från att skydda gränserna med stängsel. Forskare menar också att med stängsel så tar flyktingar bara svårare och farligare vägar in, eftersom det saknas lagliga möjligheter för det stora flertalet. Tack för att du tittade!

Johan: Jag saknar det nationella perspektivet. Nästa gång vill jag höra vanliga medborgare som oroas för sitt lands framtid. Europas ansvar måste till syvende och sist prioritera de egna folken, de egna länderna. Den uppfattningen delar många.

David Lindahl: Den här gången valde vi att ta det europeiska perspektivet eftersom att detta är en gemensam fråga för hela EU. Nästa vecka i Uppdrag granskning kommer denna fråga att belysas lite mer ur svenskt perspektiv.

Jossan : Hej! Var inte det kristna och yezidier som var dem drabbade i denna krigs katastrofen ?

Hanna Nyberg:

Hej och tack för frågan. Vi har träffat yezidier, kristna men också muslimer. Jag frågade Hassan om detta, han kommer från en muslimsk konservativ region i Syrien. Men IS är inget alternativ alls för honom. De kidnappade hans bror bland annat.

Anna: Hej! Tack för ett bra program och fortsätt stå upp för era bra ideal Hanna och David!

David Lindahl: Hej! Tusen tack för respons och för att du tittade.

Marga: Bra förslag att göra ett program om Australiens lyckade arbete. Sverige behöver bra exempel.

Hanna Nyberg:

Tack för förslaget. Om det är lyckat eller inte vore kanske ett intressant program att göra.

Gooby: Det här känns större än bara flyktingar. Finns det ingen som brinner för fred inom EU? På riktigt då, menar jag.

Hanna Nyberg:

Bra synpunkt. Det är just vad den stora merparten önskade sig. FRED i Syrien svarade folk unisont när jag frågade. Det vi riktade in oss på var dock EU:s migrationspolitik. Men försöken till fred, eller bristen på sådana, är en annan granskning. Tack för att du tittade!

vän av ordning: Tack för ett nyktert och sakligt reportage utan trams och flummerier.

David Lindahl: Tack för att du tittade!

Pcroos: Hur många hade pass eller id handlingar med sig som ni träffade ?

Hanna Nyberg:

Hej! Vissa hade, vissa hade inte. Jag frågade heller inte alla efter pass. Tack för att du tittade!

Chic: Tycker det var lite synd att ni inte granskade mer de flyktingförläggningarna som finns i Libyen och ifrågasatte bristen på investeringar där.

Hanna Nyberg: Intressant grej att ta upp, jag håller med. Har du mer info så maila på granskning@svt.se.

UG – Moderator: Fortsätt ställa frågor. Hanna och David är med oss fram till klockan 22.

Henrik Q: Försökte ni intervjua några poliser och gränsvakter i reportaget hur de upplevde flyktingarna? Om ja, vad sa de om situationen?

David Lindahl: Hej, vi försökte men ingen av de vi frågade ville prata. Men enligt rapporter vi har gått igenom kring gränskontroller och gränsvakters arbete skiljer det sig från medlemsland till medlemsland kring hur asylsökande hanteras vid gränsövergångarna.

Henrik Q: Varför skriver ni ”tack för att du tittade” till vissa och inte till andra?

David Lindahl: Hej! Det är många som skickar frågor och ibland glömmer vi bort hövligheten när vi svarar. Men självklart är vi tacksamma för allas respons. Tack för att DU tittade!

KW: Vad är FNs syn på hur EU hanterar denna fråga ?

Hanna Nyberg:

Tack för frågan! FN har inte riktat kritik mot EU för att bryta mot Genèvekonventionen. (Jag antar att det är det du tänker på?)

JJ: Visst är det väldigt oansvarigt av familjer på flykt att skaffa barn och bli gravida?

David Lindahl: Hej! Det är inte vår sak att bedöma huruvida det är ansvarigt eller inte att bli gravid i en sådan situation. Tack för att du tittade!

Robert: Hur vet ni hur många som kommer från Syrien när över 300 miljoner människor pratar arabiska ?

David Lindahl: Statistik kring antal asylsökande och deras nationalitet har vi tagit från Eurostat.

Johan: Fanns det tydlig differens mellan antal kristna och muslimska syriska flyktingar?

Hanna Nyberg:

Hej Johan! Väldligt svårt att svara på – vi har inte fråga alla om religion. Och tack för att du kollade ikväll!

Dennis: Restaurangägaren i Grekland kan ju bli bankrupt pga av detta gäller det andra restauranger i området också?

Hanna Nyberg:

Han är rädd för att bli bankrutt, och den rädslan delades av flera i branschen. Tack för att du tittade.

Matte: Hur lång är handläggningstiden för säg ..10 000 asylsökande?på ett ungefär?

David Lindahl: Hej! Det skiljer sig från land till land. Hur det ser ut i Sverige kan du läsa på migrationsverkets hemsida: http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2015/2015-09-25-Asylsituationen-kan-ge-langre-handlaggningstider.html

Marcos: Hade dom som tänkte åka till Sverige hört talats om att det svenska systemet är överbelastat?

Hanna Nyberg:

Hej Marcos! Många av de vi mött följer nyheter om asylregler i olika länder väldigt noga.

Roffe: Frågade ni EU-företrädare om Sverige kan få skicka flyktingar som fått asyl till andra medlemsländer? Frågade ni Morgan vilka flyktingar som skall skickas vidare om vi får hjälp att ta hand om de som vi beviljat asyl?

David Lindahl: Hej! Nyheten om att Sverige vill medverka i omfördelningsmekanismen och att asylsökande även ska kunna omfördelas från Sverige kom så sent som i fredags. Det var väldigt svårt att hinna få med kommentarer och bemötande kring detta i reportaget. Tack för att du tittade!

Man: Tolkar som arbetar i Malmö påstår att många av männen är soldater som kommer. Vad är er uppfattning i den frågan?

UG – Moderator: Be tolkarna höra av sig till oss med mer info, så kanske vi kan ta reda på om det stämmer eller är felaktiga uppgifter. Be dem att maila till granskning@svt.se

Johan: Det som gjorde mig mest ont, var att se alla barnen som kämpade och slet. Hoppas att det ordnar sig för dem

Hanna Nyberg:

Hej Johan!  Barnen kämpade verkligen. Det har berört mig mycket att se så många människor på flykt mitt i Europa när jag jobbat med det här reportaget. Hanna

Björn P: Vad är reportageteamets egen syn på hur Sverige skall agera. Man gör alltid det lite för enkelt för sig genom att bara vara kritisk. Vad är lösningen för EU och Sverige. Kom igen nu och censurera inte min fråga!

David Lindahl: Hej! Tvärtom: på Uppdrag granskning är vårt uppdrag att vara just kritiska. Våra egna åsikter är inte relevanta för våra reportage. Men kul att tittade!

GörHan: Blir ni tillsagda att inte filma muslimska kvinnor?

Hanna Nyberg: Nej, det blir vi inte.

Johan: Ett spännande ämne blev mer spännande med er Hanna och David. Tack

Hanna Nyberg: Tack!

snorrbe: Ni är så partisk man bli,mina licenspengar rakt i sjön.

Hanna Nyberg:

Oj, snorrbe. Hur menar du?

Marina: Varför har Ni inte frågat flera EU medborgare om deras åsikter om flyktingarna?

Hanna Nyberg:

Hej Marina! Vi fick inte plats med fler röster i reportaget. Istället frågade vi de folkvalda. Fokus var hur reglerna ser ut idag. Tack för att du tittade.

Katarina: Har Ni på UG märkt, under ert arbete med reportaget, att utländska medier rapporterar om folkvandringen på ett helt annat sätt än svensk media?

David Lindahl: Hej! Svårt för mig att svara på. Tack för att du tittade!

KW: Fick man någon uppfattning hur barnen själva upplevde flykten ?

David Lindahl: Hej! De är som barn är mest. En del gnäller, en del leker. Som Hassan själv berättade när de hade kommit till Tyskland: han kommer att få berätta för sina barn i framtiden om varför de gjorde den långa resan. Det kan inte vara lätt att förstå allt som sker runtomkring en när man är så pass liten. Tack för att du tittade!

Tibor: Är det inte rätt att försvara Schengens yttre gränser enligt gällande EU lagar o regler?

Hanna Nyberg: Enligt gällande regler ska Schengens yttre gräns skyddas av den yttre medlemsstaten. Samtidigt har alla EU-länder skrivit på Genevekonventionerna som ger flyktingar rätt att söka asyl. Man får inte hindra någon från att söka asyl. Så frågan är komplex. Tack för din fråga!

gugge: Så viktigt och bra att ni/ug tar upp detta ämne just nu. Fakta är vad det polariserade Sverige behöver, och svårt motsäga. Tack för bra program!

Hanna Nyberg: TACK!

UG – Moderator: Fem minuter kvar på chatten. Ställ era sista frågor. Hanna och David svarar på så många de hinner.

Erik: Hej. Hur gick snacket bland flyktingarna ni träffade på ang. Sverige? Våra resurser är ju trots allt inte oändliga. Till slut så är även våra pengar slut. Vill du trots det ta sig främst upp till norra Europa?

David Lindahl: Hej! Ett vanligt svar var att de ville komma till ett lugnt och säkert land. I deras ögon var Sverige just ett sådant. Tack för att du tittade!

Mojcs: Tack för ett intressant reportage. Min fråga är: Prioriterades ensamkommande barn annorlunda i Kos och i Ungern på så sätt att de lättare fick åka vidare till exempelvis Tyskland?

Hanna Nyberg:

Hej och tack för att du kollade. Både barn och vuxna gick över gränsen till Makedonien från Grekland. Helt för egen maskin. Ur Ungern kunde flera inte ta sig utan tvingades av polis till flyktingläger för att följa Dublinförordningen. Jag kan inte säga att jag sett att ensamkommande prioriteras i något av länderna.

jimmy ryberg : Vad gick ert program ut på ?

David Lindahl: Hej! Vi ville undersöka vad EU vill göra för att hantera denna fråga. Vi ville också ta reda på ifall Schengenreglerna går ihop med de internationella skyldigheter som länderna har att erbjuda asyl till den som söker. Tack för att du tittade!

Jossan : Sverige är för att anpassa sig efter. Inte anpassa Sverige efter andra Ett tryggt land tack!!! Måste vi vara oroliga ??

Hanna Nyberg:

Hej Jossan. Sverige är ett tryggt land. Det är därför människor vill hit. Tack för att du tittade.

Roffe: Kan man följa flyktingströmmarna på internet? Det borde ju vara känt ungefär hur många flyktingar somn finns inom olika områden och hur grupperna rör sig. Räknar man med att flyktingströmmarna minskar under vintern?

David Lindahl: Hej! På facebook finns många grupper som flyktingar använder sig av för att hålla koll på resvägar och nyhetsuppdateringar. Tack för att du tittade!

Erling: Jag tycker att alla människor är lika värda och ingen ska någonsin behöva utsättas för övergrepp. Tror ni att det finns något sätt att se till att alla människor som flyr frånSyrien kan få et tryggt och säkert liv i Syrien? Jag menar. Det pratas ju om att ”Stå ut i 4 år”. Uppenbarligen vill ju folk ha kvar sin tillvaro där om man bortser från krig och elände.

Hanna Nyberg:

Hassan ville se en sk ”no fly zone”, skyddad av Nato i Syrien. Tack för din kommentar.

MrX: Får vi se mer reportage om asylkaoset i höst?

David Lindahl: Hej! Nästa vecka i Uppdrag granskning kommer flyktingfrågan att belysas ytterligare. Tack för att du tittade!

Christian: Migrationsminister Morgan Johansson var svarslös på frågan om gränskontroller och illegal migration. Öppna gränser till vårt land är hans svar..??

Hanna Nyberg:

Nej, så uppfattade jag inte honom. Erbjud skydd till de som behöver och gör det rättvist fördelat inom EU, det sa han faktiskt i intervjun.

UG – Moderator: Nu stänger vi tyvärr chatten för idag. Tack alla som var med oss. Nästa vecka följer vi upp intervjun med migrationsminister Morgan Johansson. Missa inte det! Godkväll!

David Lindahl: Tusen tack för att ni tittade och ställde frågor!

Hanna Nyberg: TACK alla som tittade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Den yttre gränsen

Mer i ämnet