Äggsamlare tar sig till fjällområdet Stekenjokk, en värdefull häckningsplats för många fågelarter – för att plundra bon. Och polisen har hittat samlingar med tusentals ägg. Men vad är det som driver äggtjuvarna till att bryta mot lagen? Foto: Jan-Eric Hägerroth/Polisen

Äggtjuvar plundrar sällsynta fåglars bon

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Äggtjuvar hotar sällsynta fågelarter. I Stekenjokk, en värdefull häckningsplats, har det gått så långt att området måste bevakas. I somras greps misstänkta äggtjuvar i området och i höst väntar rättegång för tre andra äggsamlare som misstänks ha varit i Stekenjokk och stulit ägg.

I juni, när fåglarna häckar i det väldiga naturområdet Stekenjokk, måste området bevakas. Håkan Berglund, Länsstyrelsens naturbevakare i området, berättar:

– När man har varit här uppe ett tag ser man bilar som varit i farten. Man börjar se mönster som de har. De sitter inne i bilarna och tittar med kikarna. Och så börjar man närma sig dem för att få kontakt, då drar de. Och sedan kommer de tillbaka.

Äggtjuvarna

SVT PLAY: Se hela granskningen här

Bryter mot lagen

Det är förbjudet att plocka ägg i naturen i Sverige och i många andra länder. Men samlarna har kontakter genom nätverk över hela världen och tillsammans hittar de fågelbon och ägg, som de byter och säljer med varandra.

2009 slår polisen till mot ett gods i Skottland där de finner 12 000 ägg. Där hittar polisen ägg från Sverige och spår från tre svenskar som ingått i samma nätverk. Interpol informerar svensk polis som slår till mot de tre männen och hittar sammanlagt 6 000 ägg. Många av äggen kommer från just Stekenjokk.

LÄS MER: Forskare: Små hotade fågelarter kan försvinna

”En jävla samlarmani”

När Uppdrag granskning söker upp de dömda äggsamlarna vill ingen av dem ställa upp på en intervju. Men den ena av dem förklarar drivkraften bakom:

– Det är samlarmani. Rätt ut är det en jävla samlarmani, helt klart, säger samlaren.

LÄS MER: Så fick Uppdrag granskning kontakt med äggsamlarna

Att samlandet skulle vara skadligt för fåglarna håller han dock inte med om.

– Den påverkan jag gör eller gjorde som äggsamlare är försumbar mot avverkning av kilometervisa med skog under häckningstiden.

Använder sig av Artdatabank

Äggtjuvarna använder sig av alla medel för att komma över äggen. Artportalen som drivs av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, används för att lokalisera fågelbon.

– Vi vet ju att det förekommer olaglig verksamhet som givetvis är någonting som vi ser som problematiskt, säger Liselott Sjödin Skarp, programchef på Artdatabanken.

Detta har medfört att en del ornitologer inte längre vill rapportera in fågelobservationer till Artportalen. Ornitologen Åke Englund, som ringmärker många rovfåglar, är en av dem.

SE MER: Här ringmärker ornitologerna den nykläckta havsörnsungen

– Jag rapporterar inte in pilgrimsfalk och örnar. Det är för många som har

 tillgång till systemet, säger han.

Höll ugglans bo hemligt

Men även när Sveriges Radios naturmorgon sände från Stekenjokk och berättade om den vita fjällugglan som kom flygande, orsakade det unika fågelfyndet att äggtjuvar tog en helikopter och dagen efter flög över Stekenjokk för att försöka hitta den unika ugglan.

Men naturbevakaren Håkan Berglund hade medvetet uppgett fel plats för ugglan, så äggtjuvarna i helikoptern hittade aldrig fågeln eller boet.

– Min godtrogenhet om folk har fått sig en riktig käftsmäll. Jag jobbar som serviceman åt Länsstyrelsen och vill kunna ge så mycket men jag får tänka mig för hela tiden, eftersom jag inte vet vem som står framför mig, säger Håkan Berglund.

LÄS MER: Ornitolog: Det är en häxjakt på äggsamlare

Hur känns det?

– Det är en jädrans våldtäkt alltså, säger han.

Uppdrag gransknings reportage Äggtjuvarna sänds onsdag den 13 september klockan 20:00 i SVT1 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äggtjuvarna

Mer i ämnet