Efter att Akilovs vän utvisats hittar polisen en tavla i förvaret, den föreställer en lastbil och på tavlan står det”Kalifat”. Foto: TT/Polisen

Akilov träffade vän på förvaret när han själv skulle utvisas – ingen slog larm

Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Migrationsverket gjorde flera missar när Rakhmat Akilov skulle utvisas. Bland annat klassade man honom som avviken, när han i själva verket levde öppet i samhället. Nu kan Uppdrag granskning avslöja hur Akilov till och med kunde besöka myndighetens eget förvar – utan att någon slog larm.

I januari 2017 börjar Rakhmat Akilov diskutera planer på ett terrorattentat i Stockholm. Han skriver till flera kontakter via krypterade chattar, till personer som stödjer IS och uppmuntrar honom att sätta sina planer i verket.

Samtidigt försöker Migrationsverket få kontakt med honom för att han frivilligt ska lämna Sverige, efter att han fått avslag på sin asylansökan. De skickar brev, utan att få svar.

Den 13 februari 2017 slår en tjänsteman på Migrationsverket fast att Akilov är avviken, något som kommer att få avgörande betydelse för hur gränspolisen hanterar ärendet.

Besöker en vän – i förvaret

Men som Uppdrag granskning kunnat berätta så gick inte Akilov under jorden. Han levde öppet, i samma bostad där hans tidigare arbetsgivare brukade lämna och hämta honom. Han fortsatte att använda sitt vanliga telefonnummer och även hans juridiska ombud kände till var han fanns.

Den 19 februari 2017 reser Akilov dessutom till Gävle för att besöka en vän – som sitter inlåst på Migrationsverkets förvar.

– Min vän satt i förvaret där och skulle skickas hem så jag åkte dit för att överlämna lite personliga saker som tillhörde honom. Och andra gången åkte jag dit för att besöka honom, berättar Akilov själv i ett polisförhör.

På förvaret i Gävle förs ingen loggbok över besökare, ingen registrerar vem som kommer och går. Detta trots att de förvarstagna i vissa fall är dömda för brott.

”Förvar är inga fängelser”

Inom loppet av 24 timmar kan alltså Rakhmat Akilov, som vid den tidpunkten uppehåller sig illegalt i Sverige och är registrerad som avviken, två gånger promenera in på Migrationsverkets förvar utan att någon upptäcker vem han är.

– Migrationsverkets förvar är inga fängelser. Vad gäller besök, kan verket utifrån gällande lagstiftning inte kräva att besökare uppvisar id-handlingar. Någon möjlighet att identifiera Akilov fanns således inte, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket.

Enligt Migrationsverket har de förvarstagna rätt att ta emot besök, ringa, skriva och på olika sätt ha i princip obegränsad kontakt med personer utanför förvaret.

Tavlan som polisen hittar i förvaret där Akilovs vän suttit. Foto: Polisen

Grips direkt på flygplatsen

Vännen som Akilov besöker har han haft kontakt med sedan flera år. Mannen är en idag 38-årig uzbekisk medborgare. Under 2015 skickar Akilov pengar till honom från Sverige och senare reser 38-åringen hit och de börjar umgås.

Den 10 mars 2017 sätts 38-åringen på ett flyg och utvisas till Uzbekistan. Enligt uppgifter från uzbekiska myndigheter grips mannen omedelbart på flygplatsen.

I hans mobiltelefon hittas IS-propaganda med Rakhmat Akilov som avsändare.

Uppdrag gransknings reportage Terroristen Akilov sändes den 25 april 2018. Du hittar det här i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet