Scandic anställde papperslös man i Akilovs namn – brottsligt att hotellet inte kontrollerade hans uppgifter

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Under ett och ett halvt år ska Rakhmat Akilov ha arbetat som städare på Scandic Park, på Östermalm i Stockholm. Men personen hotellet anställde var i själva verket en papperslös man som lånat Akilovs skatteuppgifter – och hotellet gjorde inga av de kontroller man enligt lag är skyldig att göra. Uppdrag granskning har träffat mannen som arbetat i Rakhmat Akilovs namn.

Sedan ett drygt år tillbaka pågår en samordnad insats från svenska myndigheter för att stoppa arbetsgivare som anställer illegal arbetskraft, alltså personer som ska utvisas och därför inte har rätt att vistas och arbeta i Sverige.

Migrationsverket har bedömt att över 40 000 personer kommer att hålla sig gömda i Sverige fram till 2019 – ett slags skuggsamhälle av illegal arbetskraft.

Spåren efter Rakhmat Akilov, terroristen på Drottninggatan, leder rakt in i den världen.

”Jag fick en papperskopia”

Genom en liten städfirma i Stockholm får Akilov ett falskt arbetsintyg. Det står på pappret att han är anställd i ett år, men enligt ägaren har han aldrig arbetat där. När Uppdrag granskning frågar förnekar ägaren att han skrivit intyget, även om det är hans underskrift som står på pappret. Med hjälp av det intyget får Akilov en skattsedel, medan han fortsätter att arbeta svart i byggbranschen.

Det är i samband med ett av svartjobben, i Södertälje, som Akilov kommer i kontakt med en ung uzbekisk man som är i Sverige illegalt, så kallat papperslös.

Uppdrag granskning träffar honom, han berättar om samtalet med Akilov.

– Vi började prata. Och då förklarade han för mig att ”du behöver fixa skatteuppgifter”. Jag hade sökt det, men inte fått. Då sa han ”prova mina uppgifter, visa på arbetsplatsen. Det kanske funkar”. Och jag fick en papperskopia.

Gjorde inga kontroller

I ett och ett halvt år arbetar den unge uzbeken på hotellet Scandic Park, på Östermalm i centrala Stockholm. Skatten betalas in i Rakhmat Akilovs namn.

– De såg skattedokumentet och sa att allt är grönt, här får du arbete, säger mannen.

Gjorde de ingen annan kontroll?

 – Nej, det gjorde de inte. 

Enligt Skatteverket måste en arbetsgivare kontrollera att en anställd har tillstånd att vistas i Sverige.

– Det är ju arbetsgivaren som träffar individen, det är arbetsgivaren som kan stämma av att den här personen stämmer med de identitetshandlingar och de tillstånd man visar upp. Men skulle det visa sig då att personen inte har rätt att arbeta, då har arbetsgivaren begått ett brott, säger Elisabeth Båvall, kontrollsamordnare på Skatteverket.

Scandic: Vi är trygga med våra rutiner

Men inga av de kontrollerna görs alltså när den papperslöse mannen anställs. När Uppdrag granskning söker Scandics HR-direktör meddelar kommunikationsavdelningen att ingen ansvarig kommer att låta sig intervjuas.

Istället skriver Scandic i ett mejl att det är en ”oerhörd och absurd anklagelse” att de skulle understödja ett skuggsamhälle och därmed bedriva brottslig verksamhet.

”Vi är trygga med våra rutiner, men kan aldrig helt skydda oss mot att personer aktivt försöker lura oss”, skriver företaget i mejlet.

Uppdrag gransknings reportage Terroristen Akilov sänds på SVT1 och SVT Play klockan 20 den 25 april 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.