Han lärde känna Akilov – berättar hur de hamnade i bråk om IS

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En lastbil har mejat ner människor, mitt i centrala Stockholm. I en förort söder om staden väcks en tanke – kan det vara Rakhmat Akilov som kört lastbilen? För Uppdrag granskning berättar papperslöse Darius om mannen han lärt känna under en svenskakurs, som den 7 april blev känd för hela Sverige som terroristen på Drottninggatan.

Han skulle utvisas från Sverige till Uzbekistan, men han stannade kvar och söktes aldrig av polisen. Han svor trohet till IS och har erkänt att han planerade och utförde terrordådet som tog fem personers liv. Men vem var Rakhmat Akilov?

En av dem som vet mer än vad som ryms på löpsedlar och i rättegångsförhör är Darius. Han lever i Sverige som så kallad papperslös sedan flera år tillbaka.

När Darius fick höra om lastbilen på Drottninggatan dök en tanke upp i hans huvud.

– Det hade skett ett terrordåd. Det slog mig, tänk om det är Rakhmat Akilov.

Lärde känna varandra på en kurs

De två lärde först känna varandra i mars 2016, då de gick på svenskundervisning tre dagar i veckan tillsammans i Stockholmsförorten Vårberg. Ibland gick de också till moskén för att be.

Han berättar att de vid ett tillfälle, ungefär ett år före attacken, hamnade i gräl med varandra.

– Han sa att Islamiska staten är ett stort hopp för muslimerna. Och han sa att vi måste ansluta oss till Abu Bakr al-Baghdadi. Jag sa ”på vilken grund? Han är ju självutropad, han har inte rätt att utropa sig till kalif, ingen skriftlärd har erkänt honom. Och framförallt så uppmanar han till våld.”

Vad svarade Akilov då?

– Då blev han nervös och ville inte visa det, men han blev mörk i synen.

Sista mötet före attacken

Rakhmat Akilov får veta att han ska utvisas från Sverige i december 2016. Vid det laget har han förlorat sitt jobb och hans liv blir, enligt de som har kontakt med honom, allt mer isolerat.

– Inuti var han liksom en vilsen, förlorad människa. Det intrycket gav han mig. Efter att jag fått höra att han börjat med narkotika slutade jag bry mig om honom. Särskilt när han började uttrycka sådana här reaktionära tankar om terror, berättar Darius.

Sista gången de ses är av en slump, i Fittja utanför Stockholm. Det är då bara några månader kvar till terrorattacken.

”Synd att jag inte förstod honom”

Akilov har gått ner i vikt och står med en grupp män som säljer narkotika.

– Han fick syn på mig och så kom han fram till mig där vid tunnelbanan och då frågade jag ”Vad gör du här?”.  Han undvek frågan. Han sa inte att han ville till Uzbekistan, utan att han ville åka ”långt bort”, säger Darius.

Han gråter och blir tyst innan han säger:

– Det är synd att jag inte förstod honom då. Då skulle jag ha gjort någonting för att hindra honom, så att han inte skulle ha genomfört det här.

Darius heter egentligen något annat.

Uppdrag gransknings reportage Terroristen Akilov sänds på SVT1 och SVT Play klockan 20 den 25 april 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.