Åklagaren menar att det inte låg mutbrott bakom Göteborgs stads avtal om boendeplatser med flyktingföretaget Hero Sverige AB. Foto: SVT/arkiv

Åklagaren: Inget mutbrott bakom Göteborgs avtal med flyktingjätte

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Åklagaren beslutade under onsdagen att lägga ner förundersökningen kring Göteborgs stads hantering av avtalen med flyktingföretaget Hero. Ett av avtalen undertecknades av en kommunal chef kort innan hon själv började jobba för Hero.

Förundersökningen, som nu  har lagts ner, gäller trolöshet mot huvudman och mutbrott. Enligt åklagaren går det inte att styrka brott på någon punkt.  

– Allt som är tokigt och olämpligt är inte alltid brottsligt, säger Johan Lindmark, åklagare på Riksenheten mot korruption.   

UG – Hero

Det var i november i fjol som Uppdrag granskning avslöjade att den högsta chefen inom Göteborgs stads integrationsenhet, Veronica Morales, var med och tog fram avtal värda uppemot 140 miljoner kronor med det privata bolaget Hero Sverige. Bara dagen efter att sista handen lagts på det senaste avtalet tackade hon ja till att bli operativ chef på Hero Sverige AB.

Bröt mot delegationsordning

Ett av avtalen tecknades i april 2016 med en avtalstid på nästan tre år, trots att Migrationsverket då sedan länge skrivit ner prognoserna för hur många ensamkommande flyktingbarn som beräknades komma till Sverige. Verónica Morales undertecknade avtalet själv utan att hon enligt delegationsordningen hade rätt till det.  

Men åklagaren menar att eftersom Göteborgs stad inte betalar för eventuellt tomma platser utan att den notan i stället hamnar hos Migrationsverket, så har avtalet inte skadat Göteborgs stad ekonomiskt. 

Måste gälla den egna arbetsgivaren

Innebär det att man aldrig kan bli dömd för trolöshet mot huvudman om det inte är just den egna huvudmannens pengar som man slösar med? 

– Om vi tittar på brottet trolöshet mot huvudman så krävs det att man har en förtroendeställning hos just den huvudmannen för att bestämmelsen ska kunna aktualiseras. Jag har tittat på om tjänstemannen agerat så att det skadat hennes arbetsgivare. Det har det så vitt jag kunnat se inte gjort, säger Johan Lindmark.  

Men att avtalet löpte på så lång tid, vad säger du om det?  

– Det var ett av skälen till att jag inledde en förundersökning. Men man kan ju konstatera att det här är en kommun som lever i en väldigt osäker situation. De måste ha en beredskap för att ta emot personer med kort varsel och det här är boenden som det finns vissa krav kring som man inte bara kan starta upp från den ena dagen till den andra. 

Inte fått anmärkningsvärt hög lön

Johan Lindmark skriver också i sitt beslut att han inte kan se att det varit fråga om något mutbrott, eftersom det inte framkommit något anmärkningsvärt vad gäller den lön och andra villkor som Veronica Morales har fått hos Hero.  

När det gäller misstanken om tjänstefel, inleddes aldrig någon förundersökning. Enligt Johan Lindblad kan en person bara göra sig skyldig till tjänstefel i sin myndighetsutövning gentemot en enskild person. Och här handlar det om en kommun.  

Det innebär att en kommunal tjänsteman aldrig kan dömas för tjänstefel i samband med just en offentlig upphandling?  

– Det är korrekt uppfattat, svarar Johan Lindmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Hero

Mer i ämnet