Nu inleds en förundersökning kring de avtal som bland annat Verónica Morales var med och tecknade. Foto: SVT/Pressbild Hero

Förundersökning om avtalen mellan Göteborgs stad och Hero

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Nu inleder Riksenheten mot korruption en förundersökning om de omfattande avtal som Göteborgs stad tecknat med den privata entreprenören Hero. Flera kommunala tjänstemän började jobba för Hero kort efter att avtalen blivit klara.

En av tjänstemännen, Verónica Morales, blev klar för jobbet som operativ chef för Hero bara dagen efter att sista handen lagts vid ett av avtalen.  

Johan Lindmark är ansvarig åklagare på Riksenheten mot korruption. Han vill inte säga något om vilken brottsrubriceringen är men han bekräftar att han inlett en förundersökning.

UG – Hero

– Det fanns utifrån kommunens anmälan och Uppdrag Gransknings program ”anledning att anta att brott har förövats”, svarar ansvarig kammaråklagare Johan Lindmark via mejl.

Utredningen ska göras av nationella korruptionsgruppen vid Nationella operativa avdelningen inom polisen, NOA.

Fyra personer i anmälan

Fyra namn nämns i den anmälan som kommunen gjorde i förra veckan. Verónica Morales och Louise Parbring samt ytterligare två personer, som båda gått över till anställningar hos Hero. En av dem var handläggare för avtalen.

Det var med Louise Parbring som Hero hade de inledande kontakterna och det var henne som de först ville rekrytera. Uppdrag granskning kunde visa att hennes mejlkontakter med Hero sträcker sig över flera år. Parbring jobbar fortfarande kvar inom förvaltningen.

– Louise Parbring är på semester just nu men jag ska ta kontakt med åklagaren och under veckan kommer vi att bestämma om hon kan jobba kvar under utredningens gång, säger Michael Ivarson till Uppdrag granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Hero

Mer i ämnet