Äldstebrodern Mats träder fram: “Kan bara säga förlåt”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Som äldstebroder i Jehovas vittnen såg Mats till att församlingen följde det strikta regelverket. I dag är han utesluten och har förlorat all kontakt med vännerna och familjen som är kvar. 

– Jag är inte stolt över att ha varit med, säger han.

Jehovas vittnen har strikta regler de behöver följa för att få fortsätta vara en del av församlingen. Inom trossamfundet finns inga präster, istället har de äldstebröder – som ansvarar för undervisning. 

–  Det handlar egentligen om att hjälpa vännerna i församlingen, medlemmarna, att bevara sin tro. Men också hålla ordning på flocken, det vill säga att de går i takt. Det låter kanske lite dogmatiskt; att de håller regelverket, säger Mats Lagrelius, som under flera år var äldstebroder inom Jehovas vittnen.

Se reportaget: Ärren från Jehovas – SVT Play

”Ett angiverisystem” 

Enligt Mats Lagrelius existerar varken tankefrihet, åsiktsfrihet eller religionsfrihet inom trossamfundet. Som äldstebroder har han själv varit aktiv i processer där församlingsmedlemmar som anses ha brutit mot regelverket blivit uteslutna. 

– Det är som DDR, ett angiverisystem där det finns ett regelverk att alla ska gå i takt och alla ska tycka samma sak. Gör du inte det, då har du folk och vänner i församlingen som ser vad du gör och de har i sin tur tryck på sig att det här kommer fram till äldstebröderna i församlingen.   

Kyrkobesök under påsken 

Mats berättar att han till slut blev offer för det system han själv varit med att upprätthålla. Enligt honom var anledningen ett besök under påsken i Svenska kyrkan. 

Han sökte inget medlemskap, men när bilder från kyrkobesöket spreds i sociala medier räckte det för andra äldstebröder att besluta att han skulle uteslutas. I dag har han förlorat all kontakt med vännerna och familjen som är kvar. 

Jehovas vittnen skriver till Uppdrag granskning, generellt om uteslutningar, att: “...om ett Jehovas vittne väljer att inte längre leva efter Bibelns normer eller vill framhålla uppfattningar som går emot Bibeln är han eller hon naturligtvis fri att göra det, men naturligtvis inte inom trossamfundet”. 

Missa inte Uppdrag granskning

Reportaget ”Ärren från Jehovas” finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.