Swedbanks vd Birgitte Bonnesen ställde sig frågande till uppgifterna om att banken skulle ha hemlighållit information: ”Låter otroligt märkligt”. Foto: TT/DFS

Amerikansk finansmyndighet utreder Swedbank för vilseledande information

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den amerikanska myndigheten Department of Financial Services i New York har inlett en utredning av Swedbank, enligt ett dokument som SVT tagit del av. Misstankarna gäller vilseledande information i samband med att myndigheten krävde svar av Swedbank om den ökända advokatbyrån Mossack Fonseca.

Uppdrag granskning och SVT Nyheter har avslöjat att Swedbanks högsta ledning hemlighållit misstänkta kunder och transaktioner för amerikanska utredare.

Vid flera tillfällen, år 2016 och 2018, uppmanades Swedbank av finansmyndigheten DFS att uppge alla kontakter som bankens kunder haft med den ökända advokatfirman Mossack Fonseca, vars kunder kopplas till en lång rad kriminella aktiviteter, bland annat penningtvätt.

Swedbank och penningtvätten

Bankens vd Birgitte Bonnesen ställde sig frågande till uppgifterna när hon konfronterades med dem:

– Det låter otroligt märkligt att vi på något sätt har någon intention att mörka. Det är inte alls i linje med sättet vi arbetar på, hur vi vanligtvis har jobbat under alla år, sa hon till SVT.

Källor: Utredning inledd

Men enligt källor till SVT i USA har myndigheten Department of Financial Services, DFS, i New York inlett en utredning av Swedbank. Detta ska ha skett redan i direkt anslutning till SVT:s första publicering den 20 februari, om misstänkt penningtvätt i den svenska storbanken.

Uppdrag granskning har tagit del av innehållet i ett brev som DFS skickat till Swedbank. Brevet är daterat 20 februari 2019 och ställt till John Matthews, chef för Swedbanks kontor i New York.

Punkt ett i brevet gäller Mossack Fonseca. Den amerikanska myndigheten understryker att deras tidigare förfrågningar avsett hela bankens verksamhet:

”Vi efterfrågade särskild information, och underströk tydligt att denna begäran gällde Swedbanks globala verksamhet.”

“Detta svar kan vara ofullständigt”

Innehållet i brevet från DFS bekräftar de uppgifter som SVT publicerat tidigare idag, att Swedbank undanhöll information om alla bankens kunder i de baltiska länderna som haft en relation till Mossack Fonseca. DFS skriver:

“Utifrån vår genomgång av materialet som vi fått framstår det som att detta svar kan vara ofullständigt, eftersom det inte verkar handla om den globala verksamheten i Swedbank, utan istället exkluderar information relaterad till Swedbanks moderbolag, dotterbolag eller filialer.”

Och DFS:s utredning gäller nu mer än bara kopplingarna till Mossack Fonseca.

Enligt begäran kräver DFS att Swedbank överlämnar omfattande dokumentation gällande affärsrelationer som banken haft med Danske Bank. Det handlar om transaktioner, kundunderlag, anmälningar som gjorts till myndigheter och alla eventuella externa och interna utredningar som på något sätt berör Danske Bank.

Lika omfattande krav ställs på Swedbank gällande tre andra banker som alla varit inblandade i omfattande penningtvättshärvor: Ukio Bankas, ABLV och FBME.

Swedbank svarar

DFS begär också underlag gällande en lång rad personer och företag som Uppdrag granskning tidigare rapporterat om, såsom Iskander Makhmudov och Ukrainas före detta president Viktor Janukovytj.

Brevet är signerat av chefen för DFS, som tackar på förhand för ett snabbt och detaljerat svar.

Swedbank har tagit del av uppgifterna och svarar via mejl till SVT:

“Swedbank är begränsade av tillämplig lag att kommentera existensen av eller innehållet i någon konfidentiell potentiell kommunikation med New York State Departement of Financial Services.

Swedbank samarbetar fullt ut och kommunicerar tydligt, korrekt och med gott uppsåt med samtliga relevanta myndigheter.”

Den republikanske senatorn Roger Wicker har tidigare sagt till SVT att han ser allvarligt på Swedbanks agerande:

– Om man ljuger för myndigheterna här i USA, så är det ett allvarligt brott, säger Roger Wicker.

Uppdrag gransknings reportage “Swedbank och amerikanerna” sänds onsdag 27 mars 20.00 i SVT1. Se det redan nu på SVT Play.

Originalcitaten ur brevet till Swedbank – på engelska:

“we requested that you provide certain information, stating clearly that this request applied to the global operations of Swedbank.” 

“…it appears that this response may be incomplete, as it does not appear to apply to the 'global operations of Swedbank,' and instead excludes responsive information relating to parents, subsidiaries or other affiliates of Swedbank.”

“Please provide a full and complete response to the request…”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet