SVT:s avslöjande om misstänkt penningtvätt i Swedbank har fått konsekvenser på flera håll. Foto: SVT

Detta har hänt sedan första avslöjandet om misstänkt penningtvätt i Swedbank

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning och SVT Nyheter har avslöjat att Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt under närmare ett decennium. Avslöjandet har väckt starka reaktioner, bankens aktie har rasat och flera utredningar pågår. Här är en guide för att förstå vad som har hänt.

Vad har hänt?

Motsvarande 40 miljarder svenska kronor har slussats av 50 kunder inom Swedbanks kontor i Baltikum mellan åren 2007 och 2015. Samtliga 50 kunder uppvisar tydliga signaler på misstänkt penningtvätt, enligt SVT:s analys. 

Swedbank och penningtvätten

SVT har också avslöjat att Swedbank vilselett finansmyndigheten DFS i New York, genom att undanhålla information om misstänkta kunder och transaktioner.

Hur har SVT fått tag i det här?

Uppdrag granskning har i samarbete med SVT Nyheter tagit emot en stor mängd hemliga dokument och filer, som visar transaktioner mellan Danske Bank och Swedbank i Baltikum. Materialet omfattar åren 2007–2015, då Danske Bank stängde sin portfölj i Estland för utlandskunder. Med hänsyn till materialets känslighet kan SVT inte uppge fler detaljer. Du kan läsa mer om metoden här.

Vilka är kunderna?

Uppdrag granskning och SVT Nyheter har avslöjat att Ukrainas förre president Viktor Janukovytj, som i januari 2019 dömdes för landsförräderi, har slussat motsvarande 34 miljoner kronor genom ett konto i Swedbank. Affären kopplas till en misstänkt muta.

En av de största kunderna i läckan är den ryske oligarken Iskander Makhmudov, kopplad till organiserad brottslighet.

I materialet som SVT granskat finns över 1 000 Swedbank-kunder med konton i Baltikum, men med adresser i högriskländer som Brittiska Jungfruöarna och Belize. Bland dem finns bolag med falska årsredovisningar och utlandskunder som slussar pengar – trots att mottagaren varit klassad som “vilande” i bolagsregistret.

Dessutom finns fler än 1 000 kunder i Swedbank och Danske Bank som delar adress med andra kunder. Flera av adresserna känns igen från tidigare läckor som Panama Papers och Paradisläckan, samt tidigare penningtvättshärvor.

Ett antal bolag företräds av några av världens mest ökända målvakter, alltså personer vars identitet används för att dölja vem som är den verklige ägaren.

Hur förklarar Swedbank det här?

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen har bekräftat att Swedbank upptäckt misstänkt penningtvätt och anmält detta till Finanspolisen. Banken vill inte uppge vilka belopp det handlar om. Swedbank säger att de övervakar alla transaktioner för att upptäcka kriminell verksamhet och att de alltid agerar när de ser sådana signaler.

Hur har Swedbank agerat efter avslöjandet?

Den 22 mars presenterade Swedbank sin utredning, där en extern konsultfirma gått igenom de 50 kunderna i SVT:s avslöjande. Bankens styrelse meddelade samtidigt att de har fortsatt förtroende för vd Birgitte Bonnesen. På uppdrag av Bonnesen ska det bildas en ny enhet inom Swedbank, för att bekämpa ekonomisk brottslighet.

Utredningen har kritiserats för att vara ofullständig och inte ge tillräckliga svar, bland annat av organisationen Aktiespararna.

Har Swedbanks vd ljugit?

Det beror på vem man frågar. Under hösten 2018 gick vd Birgitte Bonnesen ut och försäkrade att Swedbank inte har utländska kunder i Baltikum, som bara flyttar pengar via banken. SVT:s granskning visar att det inte stämmer.

SVT har kunnat avslöja att Swedbank själva identifierat misstänkta transaktioner på motsvarande 95 miljarder kronor, enligt en hemlig rapport som färdigställdes hösten 2018.

Hur har myndigheterna reagerat?

Finansinspektionen har tidigare sagt att Swedbank inte haft den här typen av omfattande utländska konton i Baltikum, som SVT:s undersökning visar. Efter avslöjandet har Finansinspektionen nu inlett en utredning.

Vad har avslöjandet fått för konsekvenser utomlands?

Åklagare i Estland, som redan utreder Danske Bank, har meddelat att de tittar närmare på uppgifterna om den misstänka penningtvätten i Swedbank, som en del i sin utredning av Danske Bank. Den estniska motsvarigheten till Finansinspektionen bistår den svenska i sin utredning, och även den lettiska finansinspektionen och Litauens centralbank erbjuds delta.

Den amerikanske finansmannen Bill Browder har polisanmält Swedbank.

Vad är kopplingen till Danske Bank-skandalen?

I september 2018 framkom att misstänkta överföringar på motsvarande 2000 miljarder kronor genomförts via Danske Banks filial i Estland. En extern utredning har gått igenom 6200 utländska kunder som legat bakom transaktionerna och utredningens slutsats är att i princip samtliga kan misstänkas för penningtvätt.

SVT:s kartläggning visar hur misstänkta kunder slussat motsvarande 40 miljarder kronor mellan Swedbank och Danske Bank, och därigenom knyts Swedbank till penningtvättshärvan.

Har Swedbank själva tvättat pengar?

Det Uppdrag granskning och SVT Nyheter kan visa är att kunder som uppvisar tydliga varningsflaggor på misstänkt penningtvätt har slussat pengar genom Swedbank. Det handlar alltså om att dessa kunder kan ha använt Swedbank för att tvätta pengar.

Vad har Swedbank för skyldighet att förhindra penningtvätt?

Det finns tydliga regler vad en bank måste göra för att motverka penningtvätt. För det första ställs krav på kundkännedom, alltså att banken måste undersöka varje ny kund för att identifiera risk för penningtvätt. Kunden måste också ha ett tydligt underlag som visar varifrån pengarna kommer.

Banken måste dessutom löpande granska alla transaktioner som flödar mellan kundernas konton, för att upptäcka misstänkta betalningar. Alla misstänkta transaktioner ska anmälas till polisen.

Vad blir konsekvenserna för Swedbank?

Långsiktigt handlar det om vad utredningarna kommer att visa. Om Finansinspektionen hittar allvarliga överträdelser handlar det om sanktioner med mångmiljardbelopp. Även utländska myndigheter kan bestraffa banker och särskilt amerikanska sanktioner kan bli kostsamma. Swedbank riskerar också att förlora kunder som är missnöjda med bankens agerande.

På kort sikt handlar det om börsvärdet. Samma dag som avslöjandet kom sjönk Swedbanks aktie med drygt 13 procent. Dagen efter föll aktien ytterligare 9,3 procent.

Aktiens nedgång innebar att över 50 miljarder kronor hade gått upp i rök för aktieägare och fondsparare när börsen stängde på torsdagen, dagen efter det första avslöjandet. Sedan dess har aktien hämtat sig något.

Den 28 mars höll Swedbank bolagsstämma, vilket blev en dramatisk historia när aktieägarna avgjorde frågan om ansvarsfrihet. Redan under förmiddagen, inför stämman, kom beskedet att Birgitte Bonnesen sparkas från sin tjänst som vd för Swedbank.

Hela Swedbanks styrelse beviljades senare under dagen ansvarsfrihet, alla utom Bonnesen.

I augusti valdes Jens Henriksson till ny vd för Swedbank. 

Uppdrag gransknings reportage “Swedbank och amerikanerna” sändes onsdag 27 mars 20.00 i SVT1. Se det på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet