Jens Henriksson tar över som vd för Swedbank Foto: TT

Jens Henriksson tar över som vd för Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart vem som tar över som vd för Swedbank efter sparkade Birgitte Bonnesen. Ny koncernchef och vd blir Jens Henriksson, som närmast kommer från posten som vd för Folksam.

Swedbank skriver i ett pressmeddelande att Henriksson kommer att tillträda sin nya tjänst ”snarast möjligt”. I och med utnämningen lämnar han sitt uppdrag som koncernchef i Folksam.

– Med Jens Henriksson får banken en verkställande direktör som kombinerar ett erfaret ledarskap, en stark kommunikativ förmåga och en bred kunskap om bank- och finansmarknaderna, säger Göran Persson, styrelseordförande i Swedbank, i ett pressmeddelande.

Swedbank och penningtvätten

”Känner mig ödmjuk och hedrad”

I samma pressmeddelande säger den nye vd:n att hans uppgift som vd för Swedbank ”blir att återvinna förtroendet, utveckla bankens hållbara profil samt fortsätta den framgångsrika digitaliseringsresa som Swedbank inlett”.

– Jag känner mig ödmjuk och hedrad, men också väl medveten om de utmaningar som ligger framför oss. Min uppgift som vd för Swedbank blir att återvinna förtroendet, utveckla bankens hållbara profil samt fortsätta den framgångsrika digitaliseringsresa som Swedbank inlett.

Jens Henriksson har tidigare varit vd för Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX, och har suttit i styrelsen för internationella valutafonden, IMF i Washington.

Samtidigt höjs redan nu skeptiska röster, som anser att Jens Henrikssons förflutna hos Folksam gör honom till medansvarig för den stora kris som skakade Swedbank tidigare i år. En av dem är Nordnets sparekonom, Frida Bratt:

– I egenskap av storägare som suttit i valberedningen för Swedbank har han ju delvis ett ansvar för vad som skedde inom banken. Då blir han också medansvarig för både låt gå-attityden och bunkermentaliteten vad gäller kommunikationen som funnits inom banken, skriver hon i en kommentar till SVT Nyheter.

Undanhöll information om advokatbyrå

Det var i februari som SVT:s Uppdrag Granskning tillsammans med SVT Nyheter avslöjade hur Swedbanks högsta ledning vilselett amerikanska utredare, genom att undanhålla information om bankens kopplingar till advokatbyrån Mossack Fonseca.

– Bankens egen utredning om vad som hänt, som presenterades precis innan stämman, var ett hafsverk som inte gav många svar. Men Folksam var som storägare ändå nöjda, trots den knapphändiga information som rapporten gav. Det säger något, anser Frida Bratt på Nordnet.

Birgitte Bonnesen, som då var chef för Swedbank, ansåg att det vara osannolikt att bankens högsta ledning skulle ha undanhållit informationen från amerikanska utredare. Kort därefter tvingades Birgitte Bonnesen bort som vd och koncernchef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet