Swedbanks vd Birgitte Bonnesen har inte lyckats ge några lugnande besked till aktiemarknaden, menar sparekonomen Joakim Bornold. Foto: Tomas Oneborg, TT arkiv

Swedbanks aktie fortsätter att rasa

Uppdaterad
Publicerad

Börsraset fortsätter för Swedbank efter SVT:s avslöjande om misstänkt penningtvätt. När Stockholmsbörsen stängde på torsdagen hade aktien fallit med 9,3 procent.

Tillsammans med onsdagens ras på drygt 13 procent innebär torsdagens nedgång att Swedbanks värde minskat med nästan en fjärdedel sedan Uppdrag granskning avslöjande den misstänkta penningtvätten. Mer än 50 miljarder kronor har på två dagar gått upp i rök för aktieägare och fondsparare.

Bonnesen lyckades inte lugna aktieägarna

Under onsdagen intervjuades Swedbanks vd Birgitte Bonnesen i SVT. Banken hade också bjudit in till en presskonferens där bland andra analytiker hade möjlighet att ställa sina frågor.

Swedbank och penningtvätten

– Den största enskilda faktorn till att aktien backar tror jag är presskonferensen där Birgitte Bonnesen tog frågor. Den konferensen gav få svar. Den öppnade snarare upp för fler frågor och skapade en större osäkerhet. Det är nog det vi ser resultatet av, en fortsatt press på aktiekursen, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Bonnessen lyckades inte lugna aktieägarna?

– Definitivt inte, snarare tvärtom skulle jag vilja säga. Därmed inte sagt att det är en lätt uppgift, men hon gjorde inte det.

”Kan svänga fort”

Vad är det bästa Swedbank kan göra nu?

– De måste reda ut vad det är för information som kommit fram i Uppdrag Granskning och ge ett svar till aktieägarna om att man har agerat på den informationen, och att man känner sig trygg med det. För just nu är det faktiskt väldigt oklart, säger Joakim Bornold och fortsätter:

– Man måste också visa att man tar det här på allvar och inte tror att det är något som kommer blåsa över. För det här är en oro som är väldigt stor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet