Foto: TT

Swedbanks aktie rasade på börsen – miljarder upp i rök

Uppdaterad
Publicerad

Swedbank föll blytungt på Stockholmsbörsen efter SVT:s avslöjande om misstänkt penningtvätt. Aktiens värde rasade med nästan 14 procent och för fondsparare och aktieägare gick tiotals miljarder kronor gick upp i rök.

Under onsdagsmorgonen kunde ”Uppdrag Granskning” avslöja misstänkt penningtvätt på Swedbank – minst 40 miljarder kronor har slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum. Granskningen slog hårt mot bankens värdering på börsen.

– Nyheten om misstänkt penningtvätt kommer som en överraskning eftersom den går på tvärs mot bankens tidigare försäkran om att man inte har några kopplingar till Danske Banks verksamhet i Estland. Och marknaden gillar inte överraskningar, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

När handeln på Stockholmsbörsen öppnande på morgonen störtdök Swedbanks aktie direkt, och nedgången blev allt större under dagen. Vid stängning hade aktien backat med 13,7 procent och det totala börsvärdet för Swedbank hade därmed krympt med drygt 35 miljarder kronor.

Konsekvenser på sikt

– Värdet rasar eftersom riskerna med att äga Swedbank blivit större då någonting olagligt kan ha skett. En stor del av börsvärdet består av förtroende, och det har fått en rejäl törn i dag.

Joakim Bornold menar att Swedbanks kunder i Sverige inte är direkt berörda av vare sig misstankarna eller det massiva börsraset. Däremot har Swedbank ganska stor verksamhet i Baltikum som kan påverkas och om det skett olagligheter riskerar banken stora skadeståndskrav.

Nu måste bankledningen försöka begränsa skadan, menar han:

– Det enda man kan göra är att ta uppgifterna på allvar och berätta så mycket som möjligt. Att vara tillgänglig och så transparent som banksekretessen bara tillåter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet