Anna Hage försökte rädda Olof Palmes liv: ”Jag tänker bara att jag måste få igång hans hjärta”

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Anna Hage var 17 år gammal då hon kämpade för att rädda livet på Sveriges statsminister Olof Palme. I Uppdrag granskning berättar hon om mordnatten den 28 februari 1986:

– Jag kan inte känna någon puls. När jag börjar trycka honom mot bröstet så kommer det mer blod.

Det har gått nästan 32 år sedan Olof Palme sköts till döds på Sveavägen i Stockholm. Anna Hage minns kvällen väl – det var hon som försökte rädda livet på statsministern.

I Uppdrag granskning berättar hon om kvällen, och om hur hon och en kompis satt i bilen då hon såg någonting hända. Vid korsningen hade en man fallit till marken.

Fallet Christer Pettersson

– Han är medvetslös. Stirrande blick. Öppen mun. Och jag känner direkt på halsen om han har någon puls. Jag kan inte känna någon puls.

Uppdrag gransknings reportage om Christer Pettersson publiceras på SVT Play som en specialgjord serie från och med onsdag den 21 februari. Granskningen sänds också på ordinarie sändningstid på onsdag den 21 och 28 februari.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Christer Pettersson

Mer i ämnet