”Vi har varit för passiva” – se jämställdhetsministern om arbetet mot hedersvåld. Foto: SVT

Ansvarig minister sågar Sveriges arbete mot hedersvåld

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I Norge erbjuds bortförda barn som lyckats ta sig hem ett nio månader långt stödprogram. I Sverige saknas ett statligt finansierat mottagande och den nya lagen om utreseförbud dröjer.

– Jag vet att det finns jättestora brister i det skyddet som i dag erbjuds dem som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

I Sverige är det upp till varje socialtjänst att bestämma hur mottagandet av bortförda barn och unga ska se ut. Och det finns stora brister i stödet till de som återvänder, slår Jämställdhetsmyndigheten fast i en rapport från 2023.

De jämför med gängkriminella som erbjuds ett 18 månader långt avhopparprogram med bostad, terapi, sysselsättning finansierat av staten.

Erbjuder stödprogram

I Norge är det annorlunda. Där finns ett nationellt kompetensteam som koordinerar hemresor och erbjuder de återvändande ett nio månaders stödprogram på hemliga boenden, i samråd med polis, socialtjänst, skolor och sjukvård. 

– De som ska välkomnas hem från utlandet har ofta varit i en väldigt svår situation. De behöver mötas av någon som jobbar med detta dagligen. Som har rätt kompetens och vet hur ärendet ska hanteras, säger Tove Bruusgaard avdelningsdirektör på norska Barn- ungdoms- och familjedirektoratet.

Skärpt lag dröjer

Redan 2010 kom en statlig utredning i Sverige fram till att hanteringen av bortförda barn behövde prioriteras. Utredningen föreslog att en ny fristående myndighet skulle bli ansvarig för frågorna. Men förslaget blev aldrig verklighet. Det norska arbetssättet är intressant, säger Jämställdhetsministern. 

– Det är absolut ett alternativ som jag har med mig i mitt arbete och så får jag se vad jag landar i. Men det går helt klart att arbeta på ett mycket bättre sätt än vad vi gör idag, säger Paulina Brandberg (L).

Men några planer på en särskild myndighet med helhetsansvar finns inte i nuläget. Samtidigt dröjer det förslag om utvidgat utreseförbud som enligt den förra regeringen skulle ha börjat gälla den 1 juli 2023, och som ska kunna användas bredare, till exempel vid hedersrelaterat våld och förtryck. 

– Det är prioriterat och vi hoppas så snart som möjligt såklart kunna lägga fram det här lagförslaget, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersvåld och hedersförtryck

Akuta händelser 

Vid akuta händelser och pågående brott– kontakta 112.  

Om händelsen inte är akut, men du vill anmäla att du är utsatt för ett brott. Ring polisen på 114 14.  

Socialtjänsten 

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida. 

Ungdomsmottagningen 

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl. 

Ett urval av organisationer i Sverige som jobbar mot hedersvåld:  

TRIS – Tjejers rätt i samhället 

Till TRIS nationella jourtelefon 010-255 9191 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd.  

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime 

GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt. 

Kvinnofridslinjen 

Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50. På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om.  

BRIS – Barnens rätt i samhället 

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma och kostnadsfria. 

Rädda Barnen 

Barn och ungdomar kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen måndag-torsdag och söndag klockan 19.00-21.00. 

Kvinnojourer 

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se

Unizon 

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.