”Jag kan döda dig om jag vill” – se Nadia berätta om flykten från familjens dödshot. Foto: SVT/Niclas Berglund

Nadia flydde hedersvåldet – kastade sig ut genom fönster

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Nadia togs till Jordanien och hölls inlåst och dödshotades av familjen. Hon lyckades fly hem till Sverige – men fick inte det skydd som hon hoppats på. Hon placerades bara några mil från familjen som letade efter henne.

– Ett misstag kan kosta mig livet, säger Nadia i intervju med Uppdrag granskning.

Uppdrag gransknings reporter har under flera år haft kontakt med unga svenska tjejer under tiden de varit bortförda utomlands av sina föräldrar mot sin vilja. Hittills i år har 50 barn förts bort från Sverige i en hederskontext, enligt utrikesdepartementet (UD). Mellan 2018 – 2022 har 538 barn och unga blivit bortförda.

Nadia, som är född och uppväxt i Sverige, hölls inlåst och utsattes för hedersvåld i föräldrarnas hemland Jordanien. Hon bad svenska ambassaden om hjälp att komma hem första gången när hon var 15 år, men fick veta att hon måste vänta tills hon blir myndig. Först fyra år senare lyckades hon fly genom att hoppa ut genom ett fönster. Under en tid levde hon gömd för sin familj men lyckades sedan ta sig hem till Sverige.

Lämnades ensam på skyddsboende

För Nadia och andra som lyckas ta sig tillbaka saknas ett organiserat mottagande. Trots att socialtjänsten fick information från utrikesdepartementet (UD) att Nadias familj hotat att döda henne – placerades hon bara några mil från föräldrarna.   

– Jag är inte trygg. Det är inte bara en känsla, jag är inte trygg. De letar ju fortfarande efter mig, aktivt. 

 Nadia berättar att hon ofta lämnades ensam i flera dagar utan någon kontakt med den ansvariga personalen.

”Stora brister i skyddet”

Professor Henrik Belfrage, som är internationell expert på riskbedömningar vid hedersrelaterat våld, kallar mottagandet som Nadia fick för “omänskligt”. 

– Det är faktiskt så att man undrar – kan det verkligen stämma? Det är ju extremt oprofessionellt, förstås, det är ju omänskligt!  

 Efter att Nadia kommit till Sverige dröjde det två månader innan en utredning av hotbilden mot henne gjordes, en så kallad patriarkutredning. Utredningens slutsats var att det är mycket hög risk för dödligt våld om familjen hittar Nadia.  

Jämställdhetsministern Paulina Brandberg kommenterar Nadias fall i Uppdrag gransknings serie “Bortförd”. 

– Tyvärr blir jag inte förvånad. Jag vet att det finns jättestora brister i det skyddet som idag erbjuds de som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.

Bor i annat land

Bara en femtedel av Sveriges kommuner har rutiner för hur de ska agera när barn förs bort, enligt en studie som gjorts av Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. 

Socialtjänsten som tog emot Nadia svarar att de inte kan se några brister i sitt arbete och menar att de hanterat ärendet som ett högriskärende. 

Nadia känner sig inte säker och har nu valt att lämna Sverige och bosatt sig i ett annat land. 

– Hela grejen med att åka till Sverige, komma hem, var för att jag ville ha frihet, men det fick jag aldrig, säger Nadia i Uppdrag gransknings serie ”Bortförd”.

För att skydda Nadia är hennes namn utbytt. Även rösten i videon ovan är utbytt.  

Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersvåld och hedersförtryck

Akuta händelser 

Vid akuta händelser och pågående brott– kontakta 112.  

Om händelsen inte är akut, men du vill anmäla att du är utsatt för ett brott. Ring polisen på 114 14.  

Socialtjänsten 

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida. 

Ungdomsmottagningen 

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl. 

Ett urval av organisationer i Sverige som jobbar mot hedersvåld:  

TRIS – Tjejers rätt i samhället 

Till TRIS nationella jourtelefon 010-255 9191 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd.  

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime 

GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt. 

Kvinnofridslinjen 

Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50. På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om.  

BRIS – Barnens rätt i samhället 

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma och kostnadsfria. 

Rädda Barnen 

Barn och ungdomar kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen måndag-torsdag och söndag klockan 19.00-21.00. 

Kvinnojourer 

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se

Unizon 

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.