Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill tillbaka till Sverige – men vet inte hur”– se Aminas chatt med Uppdrag gransknings reporter. Foto: SVT/Kaller Segerbäck Illustration: Jenny Svenberg Bunnel

Sveriges besked till bortförda Amina: Kan inte hjälpa

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Hedersutsatta Amina blev slagen och larmade socialtjänsten. Familjen förde henne då utomlands och hon hålls nu isolerad i ett av världens farligaste länder. Hon är ett av många bortförda barn som myndigheter inte kan hjälpa hem till Sverige. 

– Jag tänker på det hela tiden. Tänk om det inte går att hjälpa mig att komma härifrån alls. 

I ett år har Uppdrag granskning chattat med Amina som snart fyller 18 år. Hon berättar att pappan kontrollerar hennes mobil och straffar henne om hon avslöjas med att bryta mot reglerna. Därför måste all chattkontakt ske i smyg.  

– För någon vecka sedan slog han mig så hårt. Jag ska ha sjal, inte gå ut alls, inte ha vänner.

Fördes bort efter solsemester

För Amina, som växte upp i en svensk kuststad, förändrades livet drastiskt i högstadiet. Hennes föräldrar ville då att hon skulle täcka sitt hår och vara hemma och ta hand om småsyskonen.   

– Jag hade mina vänner i skolan och kille. Jag ville vara som vilken ungdom som helst. Men mina föräldrar ville inte ens att jag skulle vara utanför huset, berättar Amina i serien “Bortförd”.

Bad om hjälp

Sommaren 2021 trodde Amina att familjen skulle på solsemester, men efter en vecka på en turistort reste de vidare till pappans hemland. Det var då Amina fick veta att hon inte skulle få komma hem till Sverige. Amina, som är svensk medborgare, trodde att socialtjänsten skulle hjälpa henne att komma hem och tog via vänner i Sverige kontakt med myndigheterna. Men polisen, utrikesdepartementet (UD) och socialtjänsten kom gemensamt fram till att de inte kan hjälpa Amina i det land hon befinner sig. 

Att få hem barn som förts bort är en stor utmaning, säger en utredare på polisen som är specialiserad på hedersbrott. 

– Jag har inte haft något ärende tyvärr där något barn har kommit hem. Jag har försökt göra allt jag kan, men det är inte tillräckligt, säger polisutredaren som själv har flera ärenden om bortförda på sitt bord, och som vill vara anonym för att skydda de utsatta.

”Rädd att vara runt dem”

Många av de länder som barn förs till går inte med på att svensk polis utreder brott i deras land. 

– Jag skulle vilja säga att vi kan få hem de här barnen. Men jag kan inte, för det är inte så. Därför måste vi bli bättre på att hjälpa dem innan de förs ut, säger utredaren i Uppdrag gransknings serie “Bortförd”.  

Amina är rädd för att hennes föräldrar ska gifta bort henne. Om det kommer fram att hon inte är oskuld tror hon att de kommer att döda henne. 

– Jag är typ rädd för att vara runt dem. Ibland tänker jag på att ta livet av mig. 

För att skydda Amina är hennes namn utbytt. Även rösten i videon ovan är utbytt. 

Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersvåld och hedersförtryck

Akuta händelser 

Vid akuta händelser och pågående brott– kontakta 112.  

Om händelsen inte är akut, men du vill anmäla att du är utsatt för ett brott. Ring polisen på 114 14.  

Socialtjänsten 

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida. 

Ungdomsmottagningen 

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl. 

Ett urval av organisationer i Sverige som jobbar mot hedersvåld:  

TRIS – Tjejers rätt i samhället 

Till TRIS nationella jourtelefon 010-255 9191 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd.  

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime 

GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt. 

Kvinnofridslinjen 

Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50. På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om.  

BRIS – Barnens rätt i samhället 

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma och kostnadsfria. 

Rädda Barnen 

Barn och ungdomar kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen måndag-torsdag och söndag klockan 19.00-21.00. 

Kvinnojourer 

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se

Unizon 

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.