Både Stefan Löfven och Ylva Johansson vill ha en ny lag som slår fast huvudentreprenörens ansvar. Foto: TT/Montage

Löfven: ”gör mig väldigt, väldigt upprörd”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Statsminister Stefan Löfven reagerar skarpt på Uppdrag gransknings avslöjande om repressalier mot fackliga och brott mot avtal på Peab-bygget Mall of Scandinavia. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson kallar det ”vidriga missförhållanden”.

– Jag kunde se delar av reportaget igår och det gör mig väldigt, väldigt upprörd. Vi måste naturligtvis få stop på detta, säger statsminister Stefan Löfven (S) till Uppdrag granskning.

I Uppdrag granskning uppgav entreprenörer i byggbranschen att den hårda utländska konkurrensen gör att man är beredd att fuska, och till och med flytta på fackliga som opponerar sig mot missförhållanden. Men regeringen vill ändå ha in fler utländska bolag på den svenska byggmarknaden.

UG – Konkurrensens pris

– Vi behöver en ökad rörlighet och vi klarar inte allt det byggandet som vi står inför med enbart svenska företag, vi har inte tillräckligt många byggnadsarbetare idag i Sverige. Men det måste ske på schyssta villkor, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Vill ha en ny lag

Idag finns ett huvudentreprenörsansvar i byggavtalet. Men Stefan Löfvén och Ylva Johansson vill ha en ny lag som slår fast huvudentreprenörens ansvar samt kollektivavtal i offentliga upphandlingar. Man har också föreslagit en lag som ska skydda visselblåsare som slår larm på sin arbetsplats.

Den svenska modellen kan stå fast, även om den utmanas av kraften i en globaliserad arbetsmarknad, det tror arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

– Jag blir nästan förbannad när jag hör en uppgivenhet över att det inte skulle gå. Politik är till för att göra skillnad. Regeringar är till för att ta hand om svåra utmaningar. Det finns ingen anledning att lägga sig på rygg som någon skalbagge och vifta med benen och säga att det här kommer inte att gå.

”Vidriga missförhållanden”

Men nu ser vi ju hur det ser ut på ett av de största byggena i Sverige, som ska vara ett exempelbygge – en svensk, stor byggherre, där vi ser brott både mot kollektivavtalen och lagen?

– Det här är vidriga missförhållanden som inte ska förekomma på svensk arbetsmarknad. Vi kommer nu att skärpa lagstiftningen på en lång rad områden, om vi får fortsätta styra och får igenom våra förslag i riksdagen. Och vi bedriver ett mycket aktivt arbete inom EU för att också ändra EU-reglerna, säger Ylva Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Konkurrensens pris

Mer i ämnet