Så gjordes reportaget Konkurrensens pris

Uppdaterad
Publicerad

Hur fick ni idén till reportaget?

Vi ville granska en bransch där det händer mycket och i byggbranschen märkte vi att det bland både arbetare och entreprenörer finns en frustration över hur situationen ser ut. I en del fall vänds den mot de utländska arbetare som jobbar sida vid sida med svenska arbetare på byggena. Vi ville ta reda på vad som orsakar frustrationen och vad som ligger bakom den stora pressen som folk i branschen vittnar om. När vi började prata med människor fick vi tips som ledde oss till Mall of Scandinavia. Efter ett tag blev det ganska uppenbart att mycket av missnöjet grundar sig i att människor som utför samma arbete, verkar under helt olika villkor, exempelvis genom att utländska arbetare ibland jobbar för mindre än hälften av lönen som en svensk.

UG – Konkurrensens pris

Hur arbetade ni – vilka arbetsmetoder använde ni?

Vi började med att träffa många människor och göra massvis med intervjuer. Sedan gick vi tillbaka hem och läste på ordentligt och beställde offentliga handlingar och rapporter. Vi fortsatte sedan med att lägga mycket av vår tid på möten med berörda människor som bestämde sig för att dela med sig av hemliga inspelningar som bevisade inte bara olagliga repressalier mot fackliga men också gav oss en bild av motiven bakom detta – att dölja fusk som man känner sig pressad till på grund av den utländska konkurrensen.   

Vilka typer av källor använde ni?

Mänskliga källor var viktigast. Men också handlingar, bilder och hemliga inspelningar som vi fick ta del av. Inspelningarna gav oss en nyckel till hur det kan löna sig att hindra fackligt arbete, det vill säga för att stoppa insyn. Men vi tog också ut offentliga handlingar från Solna kommun gällande exempelvis brandkyddet på Mall of Scandinavia.

Stötte ni på några problem? I så fall vilka?

Alla som är med i reportaget tar en risk då de upplever att det ar problematiskt att tala ut om problem eller föra fram kritik, hur rätt man än kan ha i sak. Det visar också de bevis vi kunnat ta del av, att den som går emot chefer eller påtalar brister på en byggarbetsplats, faktiskt löper en reell risk att utsättas för repressalier.  

Vilka deltog i arbetet?

Jag, Anna-Klara Bankel som reporter, Emil Larsson som fotograf och Nadja Yllner som vår redaktör.

Hur lång tid tog arbetet?

Cirka tre, fyra månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Konkurrensens pris

Mer i ämnet