Ärkebiskop Anders Wejryd. Foto: SVT

Ärkebiskopen: “Man ska inte ägna sig åt sånt här”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Högste ledaren för Svenska kyrkan, ärkebiskop Anders Wejryd, tror inte att Gud inte kan ”bota” homosexualitet. Att präster ändå erbjuder förbön för att korrigera homosexuella ”lustar” är en fråga för domkapitlen att pröva, menar ärkebiskopen.

Uppdrag gransknings arbete med dold kamera visar att  försök att ”bota” homosexualitet fortfarande förekommer i Svenska kyrkan. Handlandet bryter mot ett beslut som fattades 2005.

Kyrkomötet slog då fast att kyrkan i fortsättningen inte ska fördöma eller skuldbelägga den homosexuelle. Men, visar Uppdrag gransknings arbete med dold kamera.

– Ja, att vi befinner oss på en resa, och det är klart att den situation som var för 20, 30 år sen den såg betydligt värre ut men att det är en bra bit kvar, säger ärkebiskop Anders Wejryd när han får ta del av inspelningarna med prästerna.

Wejryd står fast vid beslutet från 2005.

– Ja det stämmer överens med min djupa övertygelse som har växt fram, säger han.

Det här har ju funnits i tio år, så det kan ju inte vara att de inte känner till det?

– Det är lite märkligt tycker jag. Men hade det varit vanligare då är jag säker på att vi hade känt till det.

Men det här är ju präster som har konfirmander – hur lämpligt är det att man har den här hållningen?

– Vi alltså har ju sagt att man inte ska ägna sig åt sådant här och det får ju prövas utav domkapitlet och biskopar vad som faktiskt har ägt rum.

Prästerna som Uppdrag granskning har spelat in med dold kamera, och sedan konfronterat, vill inte svara på frågor om mötena och samtalen. De hänvisar till tystnadsplikten.

Men är tystnadsplikten bara av godo när detta sker bakom stängda dörrar?

– Nej, det är ungefär som tryckfriheten. Jag vill inte vara utan tryckfriheten men utan tryckfriheten så skadas hela samhället.

Vi ser ju också här präster som pratar om övergrepp, sexuella övergrepp, förträngda minnen från barndomen, till en ung man som är helt okänd för dem. Hur lämpligt är det?

– Det är väl inte så lämpligt, nej det är självklart. Nej jag blev lite överraskad. Det var väl kanske välment men sådant där ska man vara oerhört försiktig med.

Det är tydligt att prästerna känner till var kyrkan står i den här frågan, men man tror helt enkelt inte på det.

– Ja, vi får väl hoppas på tiden och argumenten – det har skett mycket på 10-15-20  år och resan fortsätter.  Jag är ju övertygad om att det fortsätter, nu slutar jag om några veckor men min efterträdare har ju varit väldigt engagerad i den här frågan, så den släpps inte, säger Anders Wejryd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Bögbotarna

Mer i ämnet