Autism- och Aspergerförbundet uttrycker oro över inlåsningarna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

26-årige Robin har blivit inlåst på sitt rum av personal på ett LSS-boende – trots att det inte är tillåtet. Mats Jansson, intressepolitisk ombudsman för Autism- och Aspergerförbundet, uttrycker stark oro över att människor kan frihetsberövas utan lagstöd.

– Alla former av aversiva metoder – alltså tvingande och begränsande åtgärder som man ju ofta använde tidigare, allt som är oönskat av individen – har en negativ effekt. Det enda som händer är att personen får mer utmanande beteenden. Eftersom man inte lyckas minska det utmanande beteendet så upprätthåller man metoderna, och så fastnar man i en ond cirkel.

26-årige Robin har diagnosen autism och lindrigare intellektuell funktionsnedsättning. Han har också svåra utmanande beteenden, som att han ibland skadar sig själv eller blir utåtagerande.

Bakom stängda dörrar

Men lagen är tydlig, man får inte låsa in någon på ett LSS-boende – inte ens med samtycke.

“Jag förklarar då att de inte får”

Mats Jansson berättar att han emellanåt blir uppringd av personal som frågar om de verkligen måste använda sig av tvångs- och begränsningsmetoder.

– Jag förklarar då att de inte får. Solskenshistorier är när de sedan ringer tillbaka och säger att de faktiskt har lyssnat på detta, och att man har satsat på utbildning av personal, bara för att upptäcka att de utmanande och självskadande beteendena har minskat.

Mats Jansson påminner om att personer som Robin tillhör en grupp i samhället som är röstsvag och sällan har egna förutsättningar för att förändra sin livssituation.

Att samhället inte klarar av att ta tillvara deras grundläggande mänskliga och lagliga rättigheter, ser han allvarligt på.

– Om man tänker sig att samma scenario hade framkommit runt förskolor så hade vi haft någon form av haverikommission som hade tittat på varför det ser ut så här. 

Missa inte veckans Uppdrag granskning

Reportaget ”Inlåst i skogen” sänds onsdag 5 februari. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakom stängda dörrar

Mer i ämnet