På Bilals Facebook-konto som han hade i ett annat namn delade han propaganda för att dö martyrdöden. Han dog i sin första strid i Syrien. Foto: Privat

Bilal dog som en av de svenska jihadresenärerna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den 25 september i fjol lämnade 18-årige Bilal sitt hem och sin familj söder om Stockholm.

– Jag ska träna och är tillbaka inom ett par timmar, säger han till sin mamma. Men han kommer aldrig tillbaka. Bilal åker till Syrien för att slåss i jihad. Där dör han en månad senare, i sin första strid i Syrien.

– Jag kan aldrig glömma den dagen. Vi kan aldrig glömma den dagen, säger Bilals pappa.

Bilal dog, enligt uppgift, av en pansarvagnsskott som träffade den vägg som han hade sökt skydd bakom. Varför Bilal valde att i hemlighet planera en resa till Syrien är för hans familj ett mysterium. Bilal kommer ursprungligen från ett land i Afrika och saknar anknytning till landet där han valde att slåss. Samtidigt är kriget i Syrien den konflikt som har lockat flest jihadkrigare från såväl Sverige som andra europeiska länder.

UG – Bilals resa

– Varför man skickat honom i krig där? Han vet ingenting om krig. Det är så konstigt, han vet ingenting om krig. Från svenskt dagis till svensk skola, han växte upp här i Sverige, säger Bilals mamma.

I över tre år har kriget i Syrien pågått. Och ett 80-tal svenskar beräknas ha åkt dit för att strida i inbördeskriget, det gör Sverige till ett av länderna i Europa med flest jihadresenärer per capita.

När Uppdrag granskning kartlägger Bilals liv innan resan framgår det att han kommit in i en grupp som hyllar martyrskap, islamistiska våldsbejakande grupper och situationen för folket i Syrien. Bilal som tidigare inte varit intresserad av religion blev plötsligt religiös efter en stökig period i tonåren med konflikter hemma.

– När han kom hem från skolan sa han ”jag ska börja gå till moské”. Han blev lugn, berättar Bilals pappa.

Vad som gjorde att Bilal plötsligt blev väldigt religiös vet vi inte, men hans föräldrar såg det nya engagemanget som något positivt.

– Det var okej att han gick där. Bättre att han går där än att han går på nattklubb, eller att han går någonstans och lär sig om knark, eller dricker på gatan. Jag trodde det var okej om han gick där och lärde sig om religion, säger Bilals mamma.

Uppdrag granskning hittar Bilals Facebook-konto som han hade i ett annat namn. Där delade han propaganda för att dö martyrdöden. Enligt islam är det ett gott sätt att dö, i strid för religionen. Den uppfattningen utnyttjas för att locka unga män till olika krig, framförallt i Syrien. Enligt tron hamnar en martyr, eller ”shahid”, i paradiset, ”jannah”. Hittills beräknas ett femtontal svenskar ha dött i Syrien. Och på internet pågår en omfattande propaganda för att få muslimer att åka till Syrien.

Under den muslimska fastemånaden Ramadan, i juli och augusti 2013, tog Bilal kontakt med en grupp svenska jihadister i Syrien. I efterhand beskriver de kontakten såhär:

“Han sa att vi inte skulle förvänta oss en 1.80 lång bodybilder, men att han var liten, och om det skulle vara något problem. Kära Bilal, med ett hjärta av guld som ditt så behöver man varken vara lång eller ha muskler.”

En månad efter att Bilal försvunnit i slutet av september hittar hans mamma hans Facebook-profil och får ett första livstecken.

”Ni behöver inte vara oroliga, eller något det är inte krig är nu nära gränsen”, skrev Bilal till sin mamma via Facebook.

Men strax därefter dör Bilal i sin första strid. Dagen efter ringer en man och säger att han har goda nyheter.

– Han sa till mig” jag ska berätta goda nyheter. Din son, Gud han har velat ha honom. Han är död”. Jag kastade ner telefonen. Jag trodde inte på honom. Klockan fem på morgonen fick vi ett sms till hans brors telefon, en bild av Bilal död på ett sjukhus. De sa att de skjutit några raketer då ett hus, som ramlade på dem, säger Bilals mamma.

Genom att kartlägga vilka telefonnummer som Bilal ringde innan han dog går det att spåra en man som Bilal har bott hos under sin tid i Syrien. Bilals mamma ringde dit för att söka svar.

– Ja han kom och bodde hos mig. Min syster. Han dog martyrdöden, svarade kontakten i Syrien.

Bilals mamma frågade:

– Han var så liten och visste inte vad han gav sig in i. Hade det inte varit bättre om du hjälpte honom och skickade honom tillbaka?

– Hade du talat med mig när han var hemma hos mig hade jag kört honom till Turkietför din skull. Jag offrade ett lamm och delade ut köttet så att hans själ får frid, svarade kontakten i Syrien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Bilals resa

Mer i ämnet