Möjliga Syrienkopplingar till mord i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Franska tulltjänstemän har gripit en beväpnad jihadist från norra Frankrike som misstänks för morden på fyra personer i det Judiska museet i Bryssel, rapporterar The Guardian. Mannen ska vara tidigare känd för fransk anti-terroristpolis sedan han återvänt från kriget i Syrien.

Attacken mot judiska museet i Bryssel genomfördes 24 maj i år. Fyra personer dog när en man beväpnad med skjutvapen öppnade eld inne på museet.Risken för attacker genomförda av återvändande från Syrien var något som terrorforskaren Raffaello Pantucci talade om i sin intervju med Uppdrag granskning för reportaget ”Bilals resa”.

– Vi har också ett antal situationer där, i Belgien i synnerhet, vi har haft folk från det belgiska samhället som slogs i Syrien som har talat högljutt och påträngande om att genomföra attacker i Belgien. Men det är svårt att säga att vi har sett några bevis för att dessa attacker faktiskt kommer att genomföras. I fallet med Belgien så verkar det som att vi har att göra med gaphalsar, sa Raffaello Pantucci till Uppdrag granskning i mars i år.

UG – Bilals resa

Men nu har alltså en attack genomförts i Belgien, och mycket pekar på att den gripne fransmannen kan ligga bakom dådet. Han har, liksom flera andra attentatsmisstänkta, återvänt från Syrien.

Hösten 2013 stoppade Londonpolisen ett misstänkt attentat där en eller flera gärningsmän tidigare varit i Syrien. Även i Kosovo och Frankrike har polisen under det senaste året stoppat misstänkta terrorplaner där flera av de inblandade stridit i Syrien.​

Raffaello Pantucci, som forskar om terrorgrupper för den oberoende tankesmedjan RUSI, Royal United Service Institute, menar att de som återvänder från Syrien kan bidra till vidare radikalisering och våldsdåd.

– Jag tror, visserligen, om vi tittar historiskt, varje annat slagfält som vi har sett, där du har individer som slåss under en sorts sunni-jihadistisk retorik, har producerat någon slags terrorhot i väst. Oavsett om det är i direkta planer: folk som blir tillsagda att återvända och genomföra attacker här. Eller om det är försök till attacker från individer som åker dit, lär sig något, kommer hem och bestämmer sig för att göra det på eget bevåg. Eller om det är av typen att människor återvänder och deltar i kriminella aktiviteter, eller hjälper till att radikalisera andra. Det förlänger och göder problemet med radikaliserade människor i väst, säger Raffaello Pantucci.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Bilals resa

Mer i ämnet